Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν για Συνθήκη Μοντρέ: Είμαστε αποφασισμένοι-Τσαβούσογλου: Προειδοποιήσαμε όλες τις χώρες να μην αφήσουν πολεμικά πλοία να περάσουν από τα Στενά

Η Τουρκία θα παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του Μοντρέ προκειμένου να αποτρέψει μια κρίση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πάντως σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η Τουρκία δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα αίτημα για διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο .

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τις εξουσίες που δίνει η Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με την κίνηση των πλοίων στα στενά με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί μια κρίση», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα σκοπεύει να κλείσει τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο. το πέρασμα των ρωσικών πολεμικών πλοίων και της Ουκρανίας.

"Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης. Είμαστε υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ακεραιότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και εκτιμούμε τον αγώνα της ουκρανικής διοίκησης και του λαού", τόνισε. 

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει έναν στενό διάλογο τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και επίσης ζητά να επιλυθεί η κατάσταση μέσω διαλόγου. «Η Τουρκία θέλει ειρήνη και σταθερότητα σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Εκτιμούμε τον αγώνα της Ουκρανίας. Φυσικά, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της στο πλαίσιο των θεσμών και των συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει, ιδίως των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Φυσικά, δεν θα υπονομεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Για αυτό, λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία.", είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που θέλει ειρήνη, ηρεμία και ευημερία στην περιοχή της. Αυτή τη στάση έχουμε δείξει σε κάθε εκδήλωση από το Ιράκ, τη Συρία, τον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια. Στην κρίση στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, καλέσαμε την Ουκρανία και τη Ρωσία, τις οποίες βλέπουμε ως φίλους, να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: "Προειδοποιήσαμε όλες τις παρόχθιες και τις μη παρόχθιες χώρες να μην αφήσουν πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά. Εφαρμόσαμε ό,τι ανέφερε η συνθήκη του Μοντρέ και θα το εφαρμόσουμε από εδώ και στο εξής. Δεν υπήρξε αίτημα διέλευσης ή πέρασμα από τα στενά". είπε.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Blinken την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία και την πρόβλεψη κατάπαυσης του πυρός.

Ο Τσαβούσογλου είπε αναλυτικά: «Εάν η Τουρκία δεν είναι μέρος στον πόλεμο, τα μέρη του πολέμου έχουν την εξουσία να μην περνούν τα πλοία τους από το στενό. Εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Montreux. Προειδοποιήσαμε όλες τις παρόχθιες και μη χώρες να μην αφήσουν πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά. Εφαρμόσαμε αυτό που είπε η συνθήκη του Μοντρέ και θα το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αίτημα διέλευσης από τα στενά. Μέχρι τώρα οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το Montreux αν χρειαζόταν. Τους λέγαμε ότι θα εφαρμόσουμε αυστηρά τη συμφωνία». 

Την προηγούμενη μέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι συμβαίνει στην Ουκρανία ως πόλεμο, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του Μοντρέ. Όπως εξήγησε νωρίτερα ο υπουργός, η Τουρκία μπορεί να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια για τη διέλευση πολεμικών πλοίων, αλλά ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση, η Ρωσική Ομοσπονδία θα έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει για να επιστρέψει το στόλο στη βάση. Επιπλέον, εάν αυτή η απόφαση ληφθεί από την Τουρκία, θα ισχύει και για την Ουκρανία.

Η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που ρυθμίζει το καθεστώς της ναυσιπλοΐας στα Στενά, ορίζει ότι οι μη παρευξείνιες χώρες οφείλουν να ενημερώνουν 15 ημέρες νωρίτερα για τη διέλευση των πλοίων τους.

Όπως γράψαμε και χθες Οι Τούρκοι “παίζουν” με τα Στενά του Βοσπόρου και βγάζουν για δοκιμές στο Αιγαίο το αεροπλανοφόρο Anadolou

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...