Κόσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Στην Αθήνα οι πρόσφυγες - «Ο Πούτιν ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση»

Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στα σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας όπου θα γίνουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους διπλωμάτες του Κιέβου και της Μόσχας για να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει ο πόλεμος. Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν «χωρίς όρους», μετά τη διαμεσολάβηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέδρου της Λευκορωσίας.

Μπορεί, βέβαια, να ξεκινούν οι συνομιλίες για την ειρήνη, αλλά οι μάχες συνεχίζονται. Τόσο στο Κίεβο που βρίσκεται υπό πολιορκία, όσο και σε Ζίτομιρ, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Τσερκάσι, Βίνιτσα και Τσερνίχιβ οι σειρήνες χτυπούν από το πρωί, καλώντας τους πολίτες να βρουν καταφύγιο αφού φοβούνται αεροπορικές επιδρομές.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά με τις εξελίξεις οι κ.κ. Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, και Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος.

«Standard διαδικασία η ενεργοποίηση των πυρηνικών όπλων»

«Τα πράγματα δεν μπορούν να φύγουν εκτός ελέγχου γιατί οι χώρες κρατούν διαύλους επικοινωνίας σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου εκτόξευσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν είπε ότι ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς, ότι οι πυρηνικές του βάσεις είναι σε ετοιμότητα. Αυτή είναι μια standard διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι περιπολίες των ρωσικών και των αμερικανικών υποβρυχίων. Είναι μια ρητορική όξυνση και τίποτε άλλο. Δεν είναι στην πραγματικότητα μια σοβαρή κλιμάκωση», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

«Τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων δεν έχουν πετύχει»

«Βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο πόλεων. Αυτή ήταν και αρχικά η στρατηγική των Ουκρανών. Οι Ρώσοι φαίνεται πως φέρνουν δυνάμεις, έχουν απόλυτο σχεδόν έλεγχο του αέρα, θα υπάρχουν πολλές αεροπορικές επιδρομές, περισσότερες από όσες ήδη υπάρχουν. Το αν θα εισέλθουν οι Ρώσοι στις πόλεις θα το δούμε, γιατί τότε θα έχουμε μεγάλες απώλειες στρατιωτών από τη ρωσική πλευρά. Τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων δεν έχουν πετύχει, βρίσκονται μάλλον σε φάση αναπροσαρμογής. Αν στις διαπραγματεύσεις πάρουν αυτό που θέλουν, θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αλλά δε νομίζω ότι θα το πάρουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Στην Ελλάδα έχουν φτάσει και οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στην πλατεία στην Ομόνοια, όπου λίγο νωρίτερα έφτασε πούλμαν που μετέφερε πολίτες της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι ντροπή αυτό που κάνει ο Πούτιν»

«Ταξίδεψα 26 ώρες. Ήρθαμε τώρα στην Αθήνα, φύγαμε από εκεί γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος φοβάται. Παρατήσαμε τα πάντα, δεν αφήνουν τους άντρες να φύγουν, 18-60 ετών. Περπατήσαμε 10 χλμ. μέχρι τα σύνορα, οι ουρές είναι μεγάλες, ο κόσμος είναι πάρα πολύς. Εμείς μένουμε κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία και προλάβαμε να φύγουμε πριν πέσουν βόμβες στην περιοχή που ήμασταν. Πρέπει να βάλει μυαλό ο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Είναι ντροπή αυτό που κάνει, δεν ακούει κανέναν», είπε η κ. Αγάπη.

«Πήρα δανεικά και ήρθα – Δεν ξέρω που θα πάω»

«Περισσότερο ρίχνουν βόμβες στο Κίεβο. Εμείς φύγαμε πριν φτάσουν κοντά σε εμάς. Περπατούσαμε πολλές ώρες, με αυτοκίνητο δεν μπορούσες να περάσεις, πήγαμε με τα πόδια 10 χλμ.. Στα σύνορα ο κόσμος είναι πάρα πολύς. Εδώ θα βρω μια φίλη μου και θα μείνω σε αυτήν. Ακόμα δεν ξέρω που θα πάω. Θα πάρω τη φίλη μου τηλέφωνο αργότερα. Στην Ουκρανία έχω την κόρη μου και τα τρία εγγόνια μου και το γαμπρό μου. Ο εγγονός μου είναι 23 ετών, εκείνος και ο γαμπρός μου δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα. Πήρα δανεικά και ήρθα. Πλήρωσα 150 ευρώ για τα εισιτήρια», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Άννα.

«Φοβάμαι ότι ο Πούτιν ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση – Οι Ρώσοι δε θα θέλουν ζωντανό στα χέρια τους τον Ζελένσκι»

«Δε χωρά αμφιβολία ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί υπό την απειλή των όπλων. Η ανατροπή του καθεστώτος στην Ουκρανία είναι ένας από τους κύριους σκοπούς της Ρωσίας. Έχω το φόβο μήπως η Ρωσία προσέρχεται προσχηματικά στο διάλογο και φοβάμαι μήπως ετοιμάζει μια ευρύτερη επίθεση. Σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε δει να υπάρχει απόφαση εκεχειρίας και μετά από λίγες ώρες να καταρρέει οποιαδήποτε συμφωνία. Φοβάμαι ότι θα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η Ρωσία έχει το πάνω χέρι επιχειρησιακά. Θα είναι ντροπή για την Ευρώπη και γενικά για το δυτικό κόσμο αν έχουμε την ανατροπή με στρατιωτικά μέσα μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Το θέμα είναι και τι θα γίνει μετά. Ανησυχώ και για τη ζωή του Ουκρανού προέδρου. Αν οι Ρώσοι εισβάλουν στο Κίεβο νομίζω ότι το τελευταίο που θα θέλουν θα είναι να έχουν ζωντανό στα χέρια τους έναν ήρωα. Φοβάμαι μήπως έχουμε προσπάθεια φυσικής εξόντωσης του ανθρώπου αυτού», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Η Τουρκία έχει βρεθεί σε πιο δύσκολη θέση, γιατί έπαιζε ένα παιχνίδι μεταξύ Δύσης και Ρωσίας που τώρα θα είναι πιο δύσκολο να το παίζει με την ίδια άνεση. Θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την κρίση για να αποκτήσει κάποια οφέλη. Ίσως η Τουρκία να έχει θορυβηθεί και για το θέμα της Κύπρου, γιατί ίσως η ευρωπαϊκή κοινότητα τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντί της μετά και το ουκρανικό. Νομίζω ότι η Τουρκία περπατά σε τεντωμένο σχοινί», ανέφερε ο ίδιος για το πώς επηρεάζει η κατάσταση στην Ουκρανία τα ελληνοτουρκικά.

«Βλέπουμε αλλαγή στη στάση της Γερμανίας που ίσως δείχνει και ένα νέο δρόμο για την Ευρώπη. Μέσα από αυτή τη δυστυχία ίσως να ξυπνάει και η ελπίδα ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται», είπε ακόμα ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Η Ουκρανία έχει μεγάλο μέγεθος, μπορεί να υπάρχει ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο ή σε κάποια άλλη πόλη που θα έχουν πλήξει οι Ρώσοι. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι Ουκρανοί θα μεταφέρουν την πρωτεύουσά τους αλλού. Είναι απομακρυσμένο το σενάριο να ελέγξουν οι Ρώσοι όλη την Ουκρανία», σημείωσε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Καραγιάννης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ