Κόσμος

Μιλώντας για επαναπροωθήσεις...''βραβείο'' παίρνει ο Ερντογάν- 155.000 Σύριοι επέστρεψαν ''οικειοθελώς'' στην χώρα τους

«Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης», λέει μια πολύ γνωστή Ελληνική παροιμία και ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που κάνει η γείτονα χώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με μια έκθεση ''φωτιά'' από οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι τουρκικές αρχές απελαύνουν δια της βίας εκατοντάδες Σύριους πρόσφυγες κάθε μήνα, με πάνω από 155.000 να έχουν απελαθεί, συνολικά, μεταξύ 2019 και 2021, υπό το πρόσχημα των ''εθελοντικών'' επιστροφών. 

Αυτές είναι επαναπροωθήσεις...! 

Την στιγμή που Τούρκοι και η συμμαχία....των προθύμων όπως ο Γκάρντιαν, προσπαθούν να ενοχοποιήσουν την Ελλάδα στο μεταναστευτικό, είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε άρθρο μας, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας τους βασανίζει, τους κλέβει, τους εκδιώκει κρυφά και τους εγκαταλείπει στη θάλασσα.

Ας δούμε όμως τι αναγράφει λεπτομερώς η έκθεση: 

Περιλαμβάνει δεκάδες συνεντεύξεις με θύματα επαναπροωθήσεων, δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στα ανατολικά σύνορα της γείτονος χώρας αλλά και ανεξάρτητους παρατηρητές, φανερώνει πως η πρακτική των απελάσεων εφαρμόζεται πλέον συστηματικά, συνοδευόμενη συχνά από βίαιες συλλήψεις, βασανισμούς και βάναυσες πρακτικές από την πλευρά των τουρκικών συνοριακών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ένας από τους απελασθέντες μάρτυρας αποκάλυψε τα εξής:  ''Η διαδικασία ξεκίνησε με την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση προσφύγων από τις αρχές – συχνά για απλούς λόγους. Μετά από εβδομάδες κράτησης, "άρχισαν να βγάζουν ομάδες πέντε νεαρών ανδρών από τη φυλακή κάθε μέρα. Δεν ξέραμε τι τους συνέβη", είπε ο μάρτυρας. Εμένα με πήγαν στην αίθουσα ανακρίσεων, εκεί ο ανακριτής μου έκανε μερικές ερωτήσεις και μετά είπε: "Υπογράψτε αυτό το χαρτί. Είναι για την αποφυλάκισή σας". Έλεγξα καλά το έγγραφο και συνειδητοποίησα ότι ήταν η έγκριση της «εθελούσιας επιστροφής» στη Συρία. Αρνήθηκα να το υπογράψω και ζήτησα δικηγόρο. Ο ανακριτής αρνήθηκε. Εγώ είχα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την διαμονή μου στην χώρα, είχα και δική μου επιχείρηση. Όμως δύο μέρες αργότερα, «μου πέρασαν χειροπέδες και με ανάγκασαν να υπογράψω το έγγραφο «εθελούσιας επιστροφής»''

Τον Μάιο του 2021, αυτός και οι άλλοι απελαθέντες μεταφέρθηκαν στα σύνορα με τη Συρία και παραδόθηκαν στον Εθνικό Στρατό της Συρίας (SNA) - μια φατρία της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία - η οποία "τους κράτησε, τους ανέκρινε, τους χτύπησε και τους ταπείνωσε. Μάλιστα ζητήθηκαν και χρήματα ως αντάλλαγμα για την απόφυλάκιση τους. 

Μετά την αποστολή τους στη βόρεια Συρία, οι πρόσφυγες φέρεται να έχουν υποστεί επίσης εκβιασμό και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης και των βασανιστηρίων, από άλλες πολιτοφυλακές της αντιπολίτευσης όπως η Hay'at Tahrir Al-Sham (HTS). Σύμφωνα με υπαλλήλους στα σύνορα που μίλησαν με το STJ, οι τουρκικές αρχές έστειλαν σκόπιμα πολλούς πρόσφυγες μέσω της συνοριακής διέλευσης που διαχειρίζεται το HTS, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι κάποιοι από αυτούς ήταν από τις περιοχές και καταζητούνταν ήδη από την μαχητική ομάδα.

Παρακολουθώντας δεδομένα και στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από επίσημα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τα τρία μεγάλα συνοριακά περάσματα Bab Al-Hawa, Bab Al-Salameh και Tal Abyad, η STJ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 155.000 επιστράφηκαν στη Συρία υπό συνθήκες εξαναγκασμού από τις τουρκικές αρχές .

Σύμφωνα με την έκθεση, 100.872 πρόσφυγες στάλθηκαν μέσω της συνοριακής διέλευσης Bab Al-Hawa - η ίδια που χρησιμοποιείται επίσημα για διεθνή βοήθεια - μεταξύ 2019 και 2021, 47.310 πέρασαν από τη συνοριακή διέλευση Bab Al-Salamah την ίδια περίοδο και το Tal. Η συνοριακή διέλευση του Αμπιάντ κατέγραψε την απέλαση 9.344 προσφύγων στη Συρία μεταξύ των μέσων του 2020 και του 2021.

Μία από τις πηγές που ρωτήθηκαν στα σύνορα για την έκθεση υπολόγισε ότι ο αριθμός των προσφύγων που απελάθηκαν μόνο μέσω της διέλευσης Bab Al-Salameh είναι 400 το μήνα. "Η πλειονότητα επιστρέφεται αναγκαστικά. Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου, παρατήρησα ότι μόλις το 25 τοις εκατό των απελαθέντων επέστρεψαν οικειοθελώς", είπε.

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο επικοινώνησε για να λάβει κάποια απάντηση, όμως δεν υπήρχε ανταπόκριση. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ