Κόσμος

Μετά το Κατάρ ,τα ΗΑΕ τώρα και το Αζερμπαϊτζάν ενισχύει την τουρκική οικονομία που είναι σε ελεύθερη πτώση

Η  κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας συνεχίζεται με τον πληθωρισμό να εκτιμάται σύμφωνα με διεθνείς οικονομικές αναλύσεις να φθάνει στο 47% τον Ιανουάριο 2022.

Εν τούτοις η τουρκική οικονομία στηρίζεται από φίλους αλλά και από πρώην εχθρούς

Το Αζερμπαϊτζάν ενισχύει την τουρκική οικονομία

Συγκεκριμένα το Κρατικό Ταμείο Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν άνοιξε λογαριασμό καταθέσεων ύψους 1 δισ. ευρώ στην Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Στη δήλωση της SOFAZ αναφέρθηκε ότι η κατάθεση ήταν 6μηνης διάρκειας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι αυτή η επένδυση, η οποία συνέβαλε θετικά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία, έγινε στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής της SOFAZ.

Τα ΗΑΕ έδωσαν το "φιλί" της ζωής στην τουρκική οικονομία

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες, οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, μία ένδειξη της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων που παρέχει στην 'Άγκυρα χρηματοδοτική στήριξη καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική αναταραχή.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά την επιδίωξη των δύο ανταγωνιστών στην περιοχή να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους που είχαν ενταθεί σοβαρά μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011.

Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα για να ενισχύσει τα διαθέσιμά της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας σε καθαρή βάση μετά τις δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος που ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα για να αναχαιτίσει την κρίση της τουρκικής λίρας.

Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η συμφωνία θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης και το ύψος της ανέρχεται σε 64 δισ. λίρες και 18 δισ. ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ).

«Η συμφωνία αυτή δείχνει τη δέσμευση των δύο κεντρικών τραπεζών για την εμβάθυνση του διμερούς εμπορίου σε εγχώρια νομίσματα για την προώθηση των οικονομικών και χρηματοδοτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία ακολουθεί την επίσκεψη της πρίγκιπα του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan, στην Τουρκία τον Νοέμβριο, κατά την οποία ο Καβτσίογλου είχε προκαταρκτικές συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΑΕ για μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει συμφωνίες swap με την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα, συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν σε 7,95 δισ. δολάρια στις 7 Ιανουαρίου - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002

Η λίρα έχασε περίπου το 45% της αξίας της πέρυσι, κρίση που οφείλεται στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ιδιαίτερως στην επιμονή του στη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό .

Εξάλλου ο Mohammed Hassan al-Suwaidi, διευθύνων σύμβουλος της ADQ, δήλωσε στους Financial Times ότι είναι μια «εξαιρετική στιγμή» για τους επενδυτές να ποντάρουν στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

«Έχουν περιουσιακά στοιχεία  τα οποία μπορούν να αποφέρουν κέρδη », είπε ο Suwaidi.

Όπως αποκάλυψε εξάλλου, το ADQ βρίσκεται εδω και καιρό  σε «συζητήσεις με το τουρκικό αντίστοιχο κρατικό fund της Τουρκίας (TWF), αρχής γενομένης κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο,  του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν , τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι και ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η κύρια διαφορά μεταξύ της ADQ και άλλων fund του Άμπου Ντάμπι, ιδίως του επενδυτικού οχήματος 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων Mubadala , είναι ότι εστιάζει κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, γεγονός που επίσης κάνει την Τουρκία ελκυστική, καθώς βρίσκεται κοντά σε αυτές τις περιοχές.. «Πιστεύω ότι πρέπει να δεν πρέπει να ξεπερνάμε την  εμβέλεια πέντε ωρών για τις πτήσεις» είπε Mohammed Hassan al-Suwaidi.

Έτσι την ώρα που  η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι προειδοποιήσεις για μια βαθύτερη κρίση στην χώρα αυξάνονται, η ADQ, κρατικό επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι, έκανε αυτό που ελάχιστοι ξένοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να κάνουν, δεσμεύτηκε να επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Επίλογος

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε αναλύσει γιατί το οικονομικό πυροτέχνημα του Ερντογάν θα αποτύχει σε βάθος χρόνου, αφού η βασική αιτία της τρέχουσας οικονομικής δυσπραγίας της Τουρκίας είναι η συνεχής επιμονή του να αποφεύγει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής.

Σε μια περίοδο οξείας νομισματικής αδυναμίας και αυξανόμενου πληθωρισμού, ο κ. Ερντογάν υπονομεύει επανειλημμένα την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αντικαθιστώντας τους προέδρους της. Το κάνει με σκοπό να συνεχίσει η τουρκική κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια.

Αυτό όχι μόνο μειώνει την ελκυστικότητα της τουρκικής λίρας. αλλά ρίχνει  λάδι στην φωτιά του πληθωρισμού

Συνεπώς η βοήθεια που έρχεται από φίλους και  τέως εχθρούς στην τουρκική οικονομία, απλά της δίνει παράταση ζωής

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ