Κόσμος

Απάντηση ελήφθη! Και τώρα η ώρα των αποφάσεων για την Ρωσία

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στη Ρωσία την απάντηση στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για να παραδώσει την απάντηση της Ουάσινγκτον στα αιτήματα της Ρωσίας περί ασφάλειας, όπως μετέδωσε την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters η εφημερίδα Kommersant χωρίς να διευκρινίσει την πηγή της πληροφορίας.

Η αμερικανική πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό δήλωσε ότι η Ρωσία είχε λάβει προφορικά μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, "ακόμα και αν εξετασθούν παράγραφο προς παράγραφο είναι αδύνατον να έχει κανείς αντίρρηση, γιατί η καθεμία (πρόταση) οδηγεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, αίρει τις στρατιωτικές εντάσεις και δίνει τη δυνατότητα παρόλα αυτά να περάσουμε σε πιο ορθολογικούς τρόπους ασφαλείας, από το να δημιουργούνται απειλές και κόντρα-απειλές, όπως συμβαίνει στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα".

Ο ίδιος επισήμανε ότι την παρούσα περίοδο οι ήρεμες από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας περιοχές, όπως πρωτίστως η περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετατρέπονται σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού, κάτι το οποίο δεν το θέλει καμία πλευρά.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σ' ένα τόσο επικίνδυνο σημείο που πρέπει να γίνουν οι πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.

Ο ίδιος απέκλεισε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν εξετάζεται καθώς αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Μόσχας -ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα.

Η Ουάσινγκτον αναμένει έως τα μέσα Φεβρουαρίου πιθανή "χρήση στρατιωτικής ισχύος" από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να "χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ" κατά της Ουκρανίας με κάποιο τρόπο, "ίσως" μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.

"Όλα δείχνουν" ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κάποια στιγμή, ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου", είπε, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει "την τελική απόφαση" για να προχωρήσει στην επίθεση.

"Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του προέδρου Πούτιν. Υπάρχει μόνο ένα άτομο που το κάνει, και αυτός είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν", εξήγησε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Yalta European Strategy, ένα φόρουμ για το "ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας". "Νομίζω ότι ακόμη και οι άνθρωποι γύρω του δεν ξέρουν τι θα κάνει στο τέλος".

Το νούμερο δύο της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου και στην τελετή έναρξης των οποίων θα παρευρεθεί ο Πούτιν, θα μπορούσαν "να έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμά του και τη σκέψη του".

"Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Αγώνες του Πεκίνου ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης και ο πρόεδρος Πούτιν θα βρίσκεται εκεί. Νομίζω ότι πιθανότατα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα ενθουσιαζόταν αν ο Πούτιν επιλέξει εκείνη τη στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία", υποστήριξε η Σέρμαν.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, παρά τις έντονες διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, "η Ρωσία συνεχίζει αυτή τη στιγμή να κλιμακώνει την απειλή της κατά της Ουκρανίας".

Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να "πιέζει για διπλωματία", ενώ "προετοιμάζεται για το χειρότερο".

"Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια" είτε πρόκειται για "ολική εισβολή" είτε για μερική, γιατί "ένας επιπλέον Ρώσος στρατιώτης που εισβάλλει στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε αντίθεση με όλες τις αρχές της διεθνούς ασφάλειας", επέμεινε.

"Στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι άλλοι αυταρχικοί (σ.σ. ηγέτες) μπορούν να ενεργήσουν με τέτοια ατιμωρησία", προειδοποίησε.

Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται επίσης "για σενάρια υβριδικών επιθέσεων, ανατροπής, δολιοφθοράς, εκφοβισμού".

Πρόβες πολέμου

Για την κατάσταση αναφορικά με τις ασκήσεις και την μεταφορά εξοπλιστικών τα γράψαμε και σε πρωινά άρθρα.... 

Επισημαίνται πως τα πυραυλικά συστήματα «Yars» εισήλθαν στις διαδρομές των μάχιμων περιπολιών στην περιοχή Ivanovo. Οι ασκήσεις Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων ξεκίνησαν. Οι στρατηγικοί πύραυλοι πρέπει να κάνουν πορεία μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων, να φέρουν τους εκτοξευτές σε θέσεις πεδίου και να τους συγκαλύψουν. Οι στρατιώτες σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης θα ξεπεράσουν επίσης το υπό όρους μολυσμένο έδαφος και θα αποκρούσουν την επίθεση των σαμποτέρ. Συνολικά στις ασκήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 100 τμήματα εξοπλισμού και περίπου χίλιοι στρατιωτικοί.

https://www.youtube.com/watch?v=BzImDI_yywE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ