Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τη Ρωσία κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Τρίτη τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία, αποκαλώντας την πρώην σοβιετική δημοκρατία "ισχυρή" χώρα με διεθνείς φίλους.

Η προμήθεια μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, η οποία φοβάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο στις πολυετείς συγκρούσεις του σε δύο περιοχές του αυτονομιστικού ανατολικού τμήματος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στην Αλβανία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει τις αυξανόμενες εντάσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Δεν μπορείς να χειριστείς αυτά τα πράγματα λέγοντας 'θα εισβάλω σε κάτι, θα το καταλάβω'", είπε ο Ερντογάν.

"Δεν βλέπω την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως ρεαλιστική επιλογή, διότι δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα. Η Ουκρανία είναι μια ισχυρή χώρα", δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ.

Τον Δεκέμβριο, ο Πούτιν επέκρινε την Ουκρανία για την ανάπτυξη τουρκικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προτρέποντας την Άγκυρα να ασκήσει πίεση στο Κίεβο να μην χρησιμοποιήσει το στρατιωτικό υλικό, το οποίο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη και στην αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία αντέτεινε λέγοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από χώρες μετά την πώλησή τους.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν πάντα αντίθετος με την προσέγγιση της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικρίνοντας την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία "θα πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση των πραγμάτων στον κόσμο και τη δική της κατάσταση πριν αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα" για εισβολή.

"Πρέπει να ξεριζώσουμε τον πόλεμο από την πολιτική ιστορία", δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι αναπτύσσει άρματα μάχης, πυροβολικό και περίπου 100.000 στρατιώτες στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, προετοιμάζοντας μια πιθανή εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα λέει ότι απαντά σε αυτό που θεωρεί ως αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στη σφαίρα επιρροής της, όπου αντιτίθεται σθεναρά στην επέκταση της ατλαντικής συμμαχίας.

Σολτς-Στόλτενμπεργκ απευθύνουν έκκληση στη Μόσχα για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυναν πριν από λίγο έκκληση προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Μόσχα θα έρθει αντιμέτωπη με «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές» συνέπειες. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας κάλεσε ακόμη τη Μόσχα να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας «προκειμένου να βρεθεί λύση» για τις ρωσικές ανησυχίες.

«Ο κίνδυνος μιας διένεξης είναι πραγματικός. Ο βασικός στόχος τώρα είναι να αποτρέψουμε μια τέτοια επίθεση. Αλλά αν αποφασίσουν για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ κατά της Ουκρανίας, αυτό θα σημαίνει υψηλό κόστος για τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία και αναγνωρίζει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ και, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Συμμαχία είναι διατεθειμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Ουκρανία εφόσον δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Συμμαχία είναι αμυντικός μηχανισμός, ο οποίος δεν απειλεί τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και κάλεσε τη Μόσχα να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Συμμαχία. «Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να ενδυναμώσουν την στρατιωτική και πολιτική επικοινωνία και καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Συμμαχία δεν θα δεχτεί να υπονομευτεί το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τον δρόμο της ή τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει όλα τα μέλη του. «Όταν η ένταση μεγαλώνει, τότε ο διάλογος είναι απαραίτητος», πρόσθεσε και πρότεινε μια σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ο κ. Σολτς συμφώνησε ότι το σημαντικό είναι να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση και η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επανέλαβε την προειδοποίηση για «υψηλό πολιτικό και οικονομικό» κόστος για τη Ρωσία, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την τύχη του αγωγού Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

«Είναι σαφές ότι το κόστος (μιας στρατιωτικής επίθεσης) θα είναι υψηλό και ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα», ανέφερε ο Καγκελάριος. Ερωτώμενος εάν η γερμανική θέση ότι ο Nord Stream 2 είναι οικονομικό και όχι πολιτικό εγχείρημα είναι «αφελής», ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμάχων, αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει ενεργειακό μονοπώλιο, για πολλούς λόγους, περιβαλλοντικούς αλλά και ασφαλείας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά έχει μειώσει το φυσικό αέριο που διαθέτει στην Ευρώπη και το γεγονός «αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ