Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, o ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα Δευτέρα 17/01,  πως η Ρωσία και η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τον Φεβρουάριο, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης για την Ουκρανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία έχει ανησυχήσει τη Δύση και το Κίεβο συγκεντρώνοντας δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενισχύοντας φόβους ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη χώρα. Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο. Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.

Οι προγραμματισμένες ασκήσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας έρχονται εν μέσω πρωτοφανών εντάσεων Ανατολής-Δύσης, με τη Ρωσία να απαιτεί από το ΝΑΤΟ να υποσχεθεί να μην δεχθεί την Ουκρανία στους κόλπους του, η οποία συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία ενδέχεται να ετοιμάζει εισβολή, κάτι που η Μόσχα έχει αρνηθεί.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας της χώρας του, ο Λουκασένκο είπε, σύμφωνα με το Belta, "Σχεδιάζαμε να ξεκινήσουμε ασκήσεις τον Φεβρουάριο. Ορίστε ακριβή ημερομηνία και ενημερώστε μας, έτσι δεν κατηγορούμαστε για τη συγκέντρωση ορισμένων στρατευμάτων από το πουθενά, σαν να ετοιμαζόμαστε να πάμε σε πόλεμο".

"Αυτές θα πρέπει να είναι κανονικές ασκήσεις για την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου στην αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις: τη Δύση (Βαλτικές χώρες και Πολωνία) και το Νότο (Ουκρανία)", ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ξεχωριστά ότι οι αναφορές ότι η Εσθονία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει έως και 5.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η Μόσχα έχει δίκιο να ανησυχεί.

"Είναι ακριβώς πράγματα όπως αυτά που αποδεικνύουν ότι έχουμε λόγους να ανησυχούμε και αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε εμείς η αιτία για την κλιμάκωση των εντάσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Του ζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη να σχολιάσει αφού ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει αν η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυραύλους στη Βενεζουέλα ή στην Κούβα, αν η Δύση αρνιόταν να παράσχει τις εγγυήσεις ασφαλείας της Μόσχας.

"Για τη Λατινική Αμερική - μιλάμε για κυρίαρχα κράτη εκεί, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Και στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης, η Ρωσία σκέφτεται πώς να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια... Εξετάζουμε ... διαφορετικά σενάρια", πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ