Κόσμος

Η Αρμενία χαρακτηρίζει "θετική" τη συνάντηση με τον Τούρκο απεσταλμένο στην Μόσχα

Η πρώτη συνάντηση των ειδικών αντιπροσώπων της Αρμενίας και της Τουρκίας Ρουμπέν Ρουμπινιάν και Σερντάρ Κίλιτς για την εξομάλυνση των σχέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα σήμερα Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε σε θετικό περιβάλλον και οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, αναφέρει το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, οι ειδικοί εκπρόσωποι αντάλλαξαν προκαταρκτικές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης μέσω διαλόγου μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας. Τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις με στόχο την πλήρη εξομάλυνση. Η ημερομηνία και ο τόπος της δεύτερης συνάντησής τους θα αποφασιστούν εν ευθέτω χρόνω μέσω της διπλωματικής οδού", αναφέρει η ανακοίνωση.

Παρά τα κοινά σύνορα, δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας. Το 2009 στη Ζυρίχη, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών υπέγραψαν πρωτόκολλα για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και για τις αρχές των αμοιβαίων σχέσεων, αλλά τα έγγραφα αυτά δεν έχουν επικυρωθεί από τα μέρη. Την 1η Μαρτίου 2018, η Αρμενία ανακοίνωσε την ακύρωση των πρωτοκόλλων. Το 2021, η Αρμενία και η Τουρκία διόρισαν ειδικούς αντιπροσώπους για τη διευθέτηση. Η Άγκυρα διόρισε τον πρώην πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ Serdar Kilic ως ειδικό απεσταλμένο, ενώ το Ερεβάν διόρισε τον Ruben Rubinyan, αντιπρόεδρο του αρμενικού κοινοβουλίου, ως ειδικό απεσταλμένο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ