Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Έτοιμος ο Μακρόν να παίξει η ΕΕ το ρόλο του τρίτου πόλου αφού ΗΠΑ & Ρωσία "τρώγονται"

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε τους στόχους και τις προτεραιότητες της Γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Οι αναταραχές στο Καζακστάν, οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και η ανάγκη να υπάρξει μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ρωσίας κυριάρχησαν κατά την έναρξη της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Παρασκευή στο Παρίσι.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στο Καζακστάν, το οποίο έχει πληγεί από κύμα διαδηλώσεων, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα. Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Το Καζακστάν είναι μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

"Ανησυχούμε, είμαστε σε επαγρύπνηση, έχουμε ζητήσει αποκλιμάκωση και είμαστε κινητοποιημένοι, σε αυτό το εντελώς νέο πλαίσιο, για να είμαστε ενεργοί", δήλωσε ο Μακρόν.

"Παρακολουθώ την κατάσταση στο Καζακστάν με μεγάλη ανησυχία", δήλωσε και η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους, μιλώντας μαζί με τον Μακρόν."Τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να διασφαλιστούν. Προσφέρουμε τη βοήθειά μας όπου μπορούμε", είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τρέχουσες εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και αν υπάρχει κίνδυνος να παραγκωνιστεί η Ευρώπη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ο Μακρόν είπε ότι είναι "καλό πράγμα" το γεγονός ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον μιλούν μεταξύ τους. Τόνισε ότι ο διατλαντικός συντονισμός είναι πολύ αποτελεσματικός.

"Ο συντονισμός μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων είναι υποδειγματικός σε αυτό το θέμα και είχαμε αρκετές ανταλλαγές απόψεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν πριν και μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Πούτιν. Αν αυτές οι ανταλλαγές αφορούν το ουκρανικό ζήτημα ή διάφορα άλλα διμερή ζητήματα, δεν αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, που είναι πρωτίστως θέμα των Ευρωπαίων", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Είπε ότι εναπόκειται στην ΕΕ να επινοήσει αυτή την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας που καθιστά σαφές ότι η Ευρώπη είναι μια γεωπολιτική δύναμη, να την προτείνει στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και να την μοιραστεί με τους γείτονές της.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι είχε δύο "μακρές" τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν και ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες τις επόμενες ημέρες.

https://www.youtube.com/watch?v=bf8Nxn7iN3A

'Η Ευρώπη πρέπει να έχει διάλογο με τη Ρωσία'


"Νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει διάλογο με τη Ρωσία. Το να έχουμε διάλογο δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε. Το να έχουμε διάλογο σημαίνει να ξεκαθαρίσουμε τις διαφωνίες μας, αλλά να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον", είπε και πρόσθεσε: "Χρειαζόμαστε διάλογο με τη Ρωσία, η οποία λόγω της γεωγραφίας και της ιστορίας μας είναι βασικός παίκτης για αυτή την ευρωπαϊκή ασφάλεια που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε".

Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της ιστορίας τους δεν έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ την ίδια στάση απέναντι στη Ρωσία και δήλωσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμμετέχει σε διμερείς επισκέψεις για να εξηγήσει τη θέση του.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να ενσωματώσει σε αυτόν τον διάλογο όλο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας, "συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και της πυρηνικής ικανότητας".

"Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι, ως αποτέλεσμα μιας μονομερούς απόφασης των ΗΠΑ, δεν καλύπτουμε πλέον τη συνθήκη INF, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης", δήλωσε ο Μακρόν.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πρότεινε έναν νέο γύρο των συνομιλιών του λεγόμενου "σχήματος της Νορμανδίας" για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία.

Το σχήμα της Νορμανδίας, το οποίο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο, και το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ του 2014, περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, και ήταν σε μεγάλο βαθμό μη παραγωγικό τα τελευταία δύο χρόνια. Διπλωμάτες δήλωσαν ωστόσο στη EURACTIV ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για τη συμφωνία, διότι εάν εκπληρωθεί, θα δημιουργήσει μια ισχυρή φιλορωσική πολιτική δύναμη στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Η Von der Leyen δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε λύση στις τρέχουσες εντάσεις θα περιλαμβάνει την Ευρώπη. Είπε ότι η ΕΕ είναι πολύ ενεργή στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

"Ήμουν εκεί τον Οκτώβριο. Προσφέρουμε στην Ουκρανία τεράστια οικονομική στήριξη: 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Είμαστε απαραίτητοι όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της επιθετικότητάς της", είπε, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ΕΕ αποτελούν την πλειονότητα των μελών του ΝΑΤΟ, το οποίο κατά τα λεγόμενά της είχε "κρίσιμο ρόλο" σε αυτόν τον διάλογο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ