Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Νέα Νορμανδία! Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία αποφασίζουν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς

Οι επικεφαλής των Υπουργείων Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών της αποκαλούμενης ομάδας της “νέας Νορμανδίας” (Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία) ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν συνάντηση αφού η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν την ανάγκη για μια τέτοια εκδήλωση. Όμως η ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση των κορυφαίων διπλωματών των τεσσάρων της Νορμανδίας (Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία) προετοιμάζεται, ωστόσο, η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός πρέσβης στη Ρωσία Geza Andreas von Geyr.

"Κατά την τελευταία συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου στη μορφή της Νορμανδίας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν συνομιλίες προκειμένου να προετοιμαστούν για μια τέτοια συνάντηση. Όπως γνωρίζω, η συνάντηση προετοιμάζεται, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία”, σημείωσε ο Γερμανός απεσταλμένος.

Στο Αικατερινούπολη, ο διπλωμάτης συμμετείχε σε συνέδριο για Ρώσους αποφοίτους γερμανικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το οποίο διοργανώνεται από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και το Γερμανο-Ρωσικό Φόρουμ, και υποστηρίζεται από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ural.

Η μορφή της Νορμανδίας καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Στη συνέχεια, ενώ γιόρταζαν την 70ή επέτειο από την Αποβαση της Νορμανδίας, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου πέντε σύνοδοι κορυφής, η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο Παρίσι.

Στις 13 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι η Μόσχα επιδίωξε να συνεχίσει τις συνομιλίες στη μορφή της Νορμανδίας και με την Τριμερή Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση στο Ντονμπάς, μεταξύ άλλων μέσω των διπλωματικών υπηρεσιών. Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι το ζήτημα της διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των Τεσσάρων της Νορμανδίας βρισκόταν στο τραπέζι μετά από σχετικό αίτημα των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά από τηλεφωνική συνομιλία στις 11 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ