Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σουηδία-Ένοπλες Δυνάμεις: Γιατί οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την ικανότητα υπεράσπισης της χώρας

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας, προβλέπεται να αυξηθεί από 140 TWh που είναι σήμερα σε 370 TWh μέχρι το 2050 και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το 45% αυτής της ζήτησης μπορεί να καλύπτεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα υπεράκτια αιολικά θα μπορούσαν να προμηθεύσουν 167 TWh ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050, ενώ καταγράφονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης ήδη από το 2030, ωστόσο, χρειάζονται πολλά να γίνουν ώστε η δυνατότητα να γίνει και πραγματικότητα.

Ειδικότερα, υπάρχουν αιτήσεις στις σουηδικές αρχές για υπεράκτια αιολικά έργα, συνολικής παραγωγικής ισχύος που ξεπερνάει τις 500 TWh.

Όμως οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες, δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολλές, ιδιαίτερα μεγάλες επεκτάσεις αιολικής ενέργειας, έχουν απορριφθεί από την Άμυνα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι, ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την ικανότητα υπεράσπισης της Σουηδίας.

https://www.youtube.com/watch?v=_A06Rd_zX4g

«Πίσω από τις ανεμογεννήτριες, εμφανίζεται σκιά ραντάρ, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό, για παράδειγμα, πλοίων και αεροσκαφών, γεγονός που με τη σειρά του διακόπτει τις δραστηριότητες που διεξάγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις», εξήγησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις ήδη από το 2008.

Ταυτόχρονα, οι ένοπλες δυνάμεις πιέζονται από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο θέμα της αιολικής ενέργειας. Στην περσινή κανονιστική επιστολή , η «κόκκινη-πράσινη» Κυβέρνηση  της Σουηδίας ( Αριστεροί και Οικολόγοι ), ζήτησε από την άμυνα να πάρει την γνώμη άλλων χωρών, για να βρεθεί μια «λειτουργική συνύπαρξη μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της πολύ διευρυμένης αιολικής ενέργειας στην ίδια γεωγραφική περιοχή».

Μεγάλα σχέδια για τη Στοκχόλμη

Κατά τη διάρκεια του έτους, παρουσιάστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της κομητείας στη Στοκχόλμη, ευφάνταστα σχέδια για ένα τεράστιο αιολικό πάρκο με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες ύψους 330 μέτρων έξω, από το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.  Αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας,  εξακολουθούν να έχουν  αντίρρηση για αυτά τα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας.

Αλλά ο Mikael Odenberg ( πρώην υπουργός άμυνας ), διαμαρτύρεται  με καθιστική διαμαρτυρία πιστεύοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να αλλάξουν την γνώμη τους και να  αφήσουν να πραγματοποιηθούν τα όνειρα της αιολικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει να έχουμε μια πιο ενεργητική στάση και να βοηθήσουμε τη Σουηδία να συνειδητοποιήσει τις πολιτικές φιλοδοξίες, που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Όντενμπεργκ στην κρατική τηλεόραση.

Ως εδώ ουδέν μεμπτό, με την μόνη διαφορά ότι έχει τους δικούς του λόγους, ο πρώην υπουργός άμυνας για να διαμαρτύρεται. Βέβαια ως υπουργός της άμυνας της Σουηδίας, εξέφραζε την ίδια άποψη με αυτήν που εκφράζει και ο στρατός αλλά τώρα βλέπεται είναι πρόεδρος του συμβουλίου της Sustainable Energy Solutions (Sens), μιας εταιρείας που ελπίζει να κερδίσει χρήματα από την επέκταση της αιολικής ενέργειας.  

Ο Μίκαελ Όντενμπεργκ, ήταν στο παρελθόν βουλευτής των μετριοπαθών και ήταν υπουργός Άμυνας για σχεδόν ένα χρόνο, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Φρέντρικ Ράινφελντ. 

 Κατά τη διάρκεια της περιόδου του ως μέλος του Riksdag, ο Odenberg ήταν επικριτικός για την επέκταση της αιολικής ενέργειας. «Η επένδυση σε μεγάλης κλίμακας αιολική ενέργεια, σημαίνει ισχυρές παρεμβάσεις σε ευαίσθητα περιβάλλοντα, ειδικά γύρω από τις ακτές μας και στις ορεινές περιοχές», έγραψε σε μια κίνηση διαμαρτυρίας μαζί με επτά άλλους μετριοπαθείς το 2003.

Αλλά αυτό ήταν τότε.....  Η Sens,  της οποίας είναι πρόεδρος, αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, κάτι που αναμένεται να γίνει όλο και πιο απαραίτητο καθώς η αιολική ενέργεια επεκτείνεται στη Σουηδία.

Να συμπεράνουμε ότι το χρήμα δεν κοιτά αξιώματα και υπουργικές θέσεις αλλά διαβρωμένες υπολήψεις και συνειδήσεις;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ