Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Νορβηγία περιορίζει τις κινήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα - Ζητάει από τους Συμμάχους «να κρατήσουν αποστάσεις»

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθεί επειγόντως να μειώσει τις εντάσεις και να μειώσει την πιθανότητα σύγκρουσης με τη Ρωσία τη στιγμή που η καταγγελτική ρητορική γύρω από την Ουκρανία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης. Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Anniken Huitfeld ανακοίνωσε ότι η σκανδιναβική χώρα θέλει αμερικανικά, βρετανικά και άλλα αεροσκάφη και πλοία του ΝΑΤΟ να κρατούν αποστάσεις από τα σύνορα της Ρωσίας.

"Είναι σημαντικό για τη Νορβηγία να είναι στρατιωτικά παρούσα στο άμεσο περιβάλλον μας. Αλλά πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα, πιστεύουμε ότι το κάνουμε καλύτερα μόνοι μας, με νορβηγικά αεροπλάνα και νορβηγικές φρεγάτες. Είναι θεμελιώδες για εμάς", είπε η Anniken Huitfeldt στην εφημερίδα Verdens Gang. Τα λόγια της μεταφράστηκαν στη συνέχεια και παρουσιάστηκαν σε πηγές ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Πρόσφατα, η νορβηγική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Jonas Gahr Støre δήλωσε ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη μεγάλη, ισχυρή γείτονά της, τη Ρωσία. Οι δύο μοιράζονται ένα βόρειο σύνορο μήκους σχεδόν 200 χιλιομέτρων.

Η Huitfeldt ρωτήθηκε από το νορβηγικό δημοσίευμα εάν θέλει τα ξένα στρατιωτικά μέσα του ΝΑΤΟ να απέχουν από το να έρχονται κοντά στα ρωσικά σύνορα, δεδομένου ότι η Μόσχα θα το έβλεπε ως πρόκληση.

Φάνηκε να απαντά καταφατικά: «Είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να φροντίσει μόνη της αυτές τις περιοχές, με τη νορβηγική άμυνα», επανέλαβε η κορυφαία διπλωμάτης. Η κυβέρνηση φαίνεται επιφυλακτική για το ενδεχόμενο του είδους της παρεξήγησης ή ακούσιας σύγκρουσης που παρατηρήθηκε για παράδειγμα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό στο στενό του Κερτς, ή επίσης την αύξηση των αναχαιτίσεων αεροσκαφών μεταξύ των ΗΠΑ και των ΗΠΑ. Ρωσία.

Πρόσφατα υπήρξαν ''συναντήσεις'' μεταξύ του ναυτικού της Ρωσίας και της Νορβηγίας στη Νορβηγική Θάλασσα. Αν και χωρίς επεισόδια, οι συγκρούσεις παρακολουθούνται στενά και αποτελούν πηγή εντάσεων.

Εν τω μεταξύ, ένας πρώην ανώτατος διοικητής της Νορβηγίας ήταν ακόμη πιο ''ωμός'' στην εκτίμησή του ότι οι περίπολοι του ΝΑΤΟ πρέπει να μείνουν μακριά χωρίς ρητή άδεια από το Όσλο.

"Προσπαθούμε να πούμε στους εταίρους μας ότι η Νορβηγία είναι το ΝΑΤΟ στο βορρά. Οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι στην παρουσία νορβηγικών αεροπλάνων και σκαφών στη Θάλασσα του Μπάρεντς", δήλωσε στο ίδιο δημοσίευμα ο πρώην διοικητής του επιχειρησιακού αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων Ρούνε Γιάκομπσεν.

Είπε περαιτέρω: "Επιπλέον, το πλοίο Marjata της Υπηρεσίας Πληροφοριών πλέει εκεί. Έτσι θέλουμε να είναι και στο μέλλον: Δεν είναι αμερικανικό αεροσκάφος παρακολούθησης P8, αλλά το δικό μας, που πετά στον εναέριο χώρο ανατολικά της Andøya."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ