Κόσμος

Οπλοκατοχή: Η χώρα – έκπληξη μετά τις ΗΠΑ

Μπορεί όλοι να υποψιαζόμαστε ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό (μη στρατιωτικών) όπλων ανά κάτοικο, αλλά σίγουρα η Νο.2 θέση προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής Small Arms (SAS), για κάθε 100 Αμερικανούς πολίτες αντιστοιχούν 120 όπλα, δηλαδή περισσότερο από ένα όπλο ανά κάτοικο.

Τα Νησιά Φόκλαντ, τα οποία ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (για την κυριαρχία τους ερίζει και η Αργεντινή), ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 62 όπλα ανά 100 κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τρίτη θέση, παράλληλα, ακολουθεί η Υεμένη, η οποία έχει 53 όπλα ανά 100 κατοίκους. Βέβαια, σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο 7ετής εμφύλιος πόλεμος.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 17,6 όπλα ανά 100 κατοίκους. 

Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν 857 εκατομμύρια μη στρατιωτικά όπλα, εκ των οποίων τα 393 εκατομμύρια βρίσκονται στα χέρια Αμερικανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι το 44% των ενήλικων πολιτών στις ΗΠΑ ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει το δικό του όπλο.

Φυσικά, αυτό έχει και το «τίμημά» του, καθώς το 2019 ο αριθμός των θανάτων από περιστατικό με όπλο ανήλθε σε τέσσερις ανά 100.000 κατοίκους. Ο υψηλότερος μακράν του δεύτερου σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ