Κόσμος

ΜΙ6: Κίνα, Ρωσία και Ιράν στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων απειλών για την Βρετανία

Η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Βρετανία και τους συμμάχους της και ένας «λάθος υπολογισμός» από το Πεκίνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο επικεφαλής της MI6 Ρίτσαρντ Μουρ είπε ότι η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η διεθνής τρομοκρατία αποτελούν τα «τέσσερα μεγάλα» ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι βρετανοί κατάσκοποι σε έναν ασταθή κόσμο όπου τόσο οι χώρες όσο και οι παράνομες οργανώσεις αγωνίζονται να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία πληροφοριών που αλλάζει γρήγορα.

Στην πρώτη του δημόσια ομιλία από τότε που έγινε επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, γνωστή και ως MI6, τον Οκτώβριο του 2020, ο Μουρ είπε ότι η Κίνα είναι η «μοναδική μεγαλύτερη προτεραιότητα» της υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς η ηγεσία του Πεκίνου υποστηρίζει όλο και περισσότερο «τολμηρή και αποφασιστική δράση» για την προώθηση των συμφερόντων της.

Αποκαλώντας την Κίνα «αυταρχικό κράτος με διαφορετικές αξίες από τις δικές μας», είπε ότι το Πεκίνο διεξάγει «ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατασκοπείας» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του, προσπαθεί να «διαστρεβλώσει τον δημόσιο λόγο και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων».

«Η αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς του Πεκίνου και η επιθυμία του (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος) να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν, με τη βία εάν χρειαστεί, αποτελούν επίσης μια σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη», είπε ο Μουρ.

Το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν χωρίστηκε από την ηπειρωτική Κίνα το 1949 και το Πεκίνο εξακολουθεί να το διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του.

«Το Πεκίνο πιστεύει τη δική του προπαγάνδα για τις αδυναμίες της Δύσης και υποτιμά την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο Μουρ. «Ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού από την Κίνα λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης είναι υπαρκτός».

Ο Μουρ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει επίσης «να αντιμετωπίζει μια μεγάλη απειλή από τη Ρωσία». Είπε ότι η Μόσχα έχει υποστηρίξει απόπειρες δολοφονίας, όπως η δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία το 2018, πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις και παρεμβαίνει στις δημοκρατικές διαδικασίες άλλων χωρών.

«Εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας πρέπει να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε τη ρωσική δραστηριότητα που αντίκειται στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε ο επικεφαλής της MI6.

«Καμία χώρα στην Ευρώπη ή πέρα ​​από αυτήν δεν πρέπει να παρασυρθεί να σκεφτεί ότι οι μη ισορροπημένες παραχωρήσεις στη Ρωσία φέρνουν καλύτερη συμπεριφορά», είπε, σημειώνοντας την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία και την πρόσφατη συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Τα σχόλιά του είναι οι τελευταίες προειδοποιήσεις από ανώτερους Βρετανούς και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ με στόχο να αποτρέψουν τη Μόσχα από περαιτέρω εισβολές στην Ουκρανία.

Ο Μουρ είπε ότι το Ιράν αποτελεί επίσης μεγάλη απειλή και χρησιμοποιεί την πολιτική και μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ - «κράτος εν κράτει» - για να τροφοδοτήσει την πολιτική αναταραχή στις γειτονικές χώρες.

Αναφερόμενος στις μη κρατικές απειλές, είπε ότι η πτώση της διεθνώς υποστηριζόμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν και η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία ήταν μια «ηθική τόνωση» για τους μαχητές.

«Δεν θα το μαλακώσω: Η απειλή που αντιμετωπίζουμε πιθανότατα θα αυξηθεί τώρα που φύγαμε από το Αφγανιστάν», είπε ο Μουρ — αν και ισχυρίστηκε ότι θα ήταν «υπερβολικό» να χαρακτηριστεί η αιφνιδιαστική ταχύτητα της εξαγοράς των Ταλιμπάν αποτυχία των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Υποστήριξε ότι οι κατάσκοποι της Βρετανίας πρέπει να εγκαταλείψουν μέρος της βαθιάς ριζωμένης μυστικότητάς τους και να ζητήσουν βοήθεια από εταιρείες τεχνολογίας για να κερδίσουν έναν αγώνα εξοπλισμών στον κυβερνοχώρο που δίνει στις εχθρικές χώρες και ομάδες ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα.

Ο Μουρ, μιλώντας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο, είπε ότι η ανατρεπτική δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογιών σημαίνει ότι η υπηρεσία κατασκοπείας πρέπει να "γίνει πιο ανοιχτή για να παραμείνει μυστική" σε έναν κόσμο αποσταθεροποιητικής τεχνολογικής αλλαγής.

«Οι αντίπαλοί μας ρίχνουν χρήματα και φιλοδοξίες για να κατακτήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, τους κβαντικούς υπολογιστές και τη συνθετική βιολογία, επειδή γνωρίζουν ότι η κατάκτηση αυτών των τεχνολογιών θα τους δώσει μεγαλύτερα ερείσματα εναντίον μας», είπε ο Μουρ. Χρησιμοποίησε την Κίνα ως παράδειγμα χώρας που συγκεντρώνει δεδομένα σε τεράστια κλίμακα για να αποκτήσει πληροφορίες και δύναμη.

Για να συνεχίσει, είπε ότι οι Βρετανοί κατάσκοποι «επιδιώκουν τώρα συνεργασίες με την τεχνολογική κοινότητα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων αποστολής μας».

«Σε αντίθεση με το Q στις ταινίες του Μποντ, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα εσωτερικά», πρόσθεσε ο Μουρ, αναφερόμενος στον φανταστικό κατασκευαστή gadget MI6 στα θρίλερ του 007.

Ο Μουρ είπε ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι «μια αλλαγή» για έναν οργανισμό που εμπλέκεται στη μυστικότητα. Μέχρι το 1992, η κυβέρνηση της Βρετανίας αρνούνταν να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της MI6. Ο οργανισμός έχει γίνει σταδιακά πιο ανοιχτός τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας ακόμη και τη δημοσίευση ενός εξουσιοδοτημένου ιστορικού -- αν και φτάνει μέχρι το 1949.

Η MI6 άρχισε να ονομάζει δημόσια τον επικεφαλής της, ο οποίος χρησιμοποιεί την κωδική ονομασία C, τη δεκαετία του 1990, και ο Μουρ είναι ο πρώτος επικεφαλής της υπηρεσίας με λογαριασμό Twitter.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...