Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο στην Ουκρανία - Πιθανή μία ρωσική εισβολή

Η πρώτη ημερήσια σύνοδος της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πρώτη ημέρα, είπε ότι σήμερα συζήτησαν τη στρατιωτική κινητικότητα της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

"Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας. Οι προθέσεις τους μπορεί να αλλάξουν. Δεν έχει σημασία ποια είναι η πιθανότητα μιας επίθεσης. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο", είπε ο Στόλτενμπεργκ. είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία έχει επιτεθεί κατά χωρών όπως η Γεωργία και η Ουκρανία στο παρελθόν, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι μπορεί να το κάνει ξανά.

"Ως ΝΑΤΟ, είμαστε ενωμένοι για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επιθετικότητα από τη Ρωσία. Καλούμε τη Ρωσία να είναι διαφανής και να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Οποιαδήποτε επιθετική στάση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος και σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Δηλώνοντας ότι η Μόσχα υποτίμησε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα μέλη του ΝΑΤΟ μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Αυτή τη φορά, υπάρχουν παρόμοια μέτρα και πιθανές επιλογές που εξετάζουμε, αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες».

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να δράσει εάν το ΝΑΤΟ περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα θεωρούσε την ανάπτυξη ορισμένων επιθετικών δυνατοτήτων πυραύλων σε ουκρανικό έδαφος ως έναυσμα.

Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει να επικρατήσει η κοινή λογική σε όλες τις πλευρές, αλλά ότι ήθελε το ΝΑΤΟ να γνωρίζει τις ανησυχίες της Ρωσίας για τη δική της ασφάλεια που συνδέεται με την Ουκρανία.

"Εάν εμφανιστούν κάποιου είδους συστήματα κρούσης στο έδαφος της Ουκρανίας, ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα θα είναι 7-10 λεπτά και πέντε λεπτά σε περίπτωση ανάπτυξης υπερηχητικού όπλου. Φανταστείτε", είπε ο Πούτιν.

"Τι πρέπει να κάνουμε σε ένα τέτοιο σενάριο; Θα πρέπει στη συνέχεια να δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο σε σχέση με αυτούς που μας απειλούν με αυτόν τον τρόπο. Και μπορούμε να το κάνουμε τώρα".

«Η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα»

Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να συζητούν το θέμα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο αυριανό μέρος της συνάντησης, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε σε διάλογο με τη Ρωσία.

Απαντώντας στην ερώτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι υποστηρίζουν την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της χώρας και τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να πληρούνται τα πρότυπα της συμμαχίας και να τηρείται η ομοφωνία των 30 μελών. Το πολιτικό μήνυμα εδώ είναι ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Κάθε κυρίαρχη χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο».

Λευκορωσία

"Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν τα δικαιώματα να πραγματοποιούν στρατιωτικές στην επικράτεια τους. Αλλά για να είναι διαφανείς όταν το κάνουν, πρέπει να αποφεύγουν τις προκλήσεις'' είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα, μοιράστηκαν πληροφορίες και αξιολόγησαν την κατάσταση.

Δηλώνοντας ότι παρέχουν επίσης πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ είπε: "Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα να αμυνθεί. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...
Οπλικά συστήματα 0

Φορητές κυψέλες καυσίμου στις Ελληνικές ΕΔ! Τι είναι και γιατί αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στο πεδίο της μάχης;

Οι ΕΔ μας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση με την απόκτηση φορητών κυψελών καυσίμου, αφού αυτές έχουν πληθώρα αξιόπιστων...