Κόσμος

Η «Αντάντ» Κίνας-Ρωσίας θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη συμμαχία

Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν έναν «οδικό χάρτη» για στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς την Τρίτη, σύμφωνα με αναφορές.

Το Associated Press ανέφερε ότι «ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας υπέγραψε την Τρίτη έναν οδικό χάρτη για στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με την Κίνα, επισημαίνοντας τις ολοένα και συχνότερες πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών».

Αυτή είναι μια σημαντική νέα εξέλιξη και θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το υπόλοιπο αυτού του αιώνα. Η έκθεση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Κινέζος ομόλογός του Γουέι Φενγκέ «εξέφρασαν κοινό ενδιαφέρον για την ενίσχυση των στρατηγικών στρατιωτικών ασκήσεων και των κοινών περιπολιών από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η Κίνα και η Ρωσία είναι στρατηγικοί εταίροι εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Σόιγκου. «Σήμερα, σε συνθήκες αυξανόμενων γεωπολιτικών αναταράξεων και αυξανόμενου δυναμικού συγκρούσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, η ανάπτυξη της αλληλεπίδρασής μας είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Η Ρωσία έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανησυχία για τις αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις κοντά στον ρωσικό εναέριο χώρο. Η Ρωσία λέει ότι υπήρξαν «30 τέτοιες αποστολές μόνο τον περασμένο μήνα», αναφέρει η έκθεση. "Αυτό το μήνα, κατά τη διάρκεια της άσκησης στρατηγικής δύναμης Global Thunder των ΗΠΑ, 10 στρατηγικά βομβαρδιστικά εξάσκησαν το σενάριο χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας, πρακτικά ταυτόχρονα, από τις δυτικές και ανατολικές κατευθύνσεις", είπε ο Σόιγκου.

Γιατί έχει σημασία αυτό;

Η Ρωσία υπέφερε πολύ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με μείωση τόσο στον πληθυσμό όσο και στην επιρροή. Ωστόσο, ο στρατός της έχει ανοικοδομηθεί υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει επεκτείνει την επιρροή του στη Συρία, τη Λιβύη και άλλα μέρη. Πουλάει τους S-400 στην Τουρκία, την Ινδία και άλλες χώρες. Το μήνυμα είναι ότι η Ρωσία επέστρεψε. Το νέο της πολεμικό αεροπλάνο Checkmate παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ντουμπάι.

Η ιδέα του Πούτιν μπορεί να συνοψιστεί σε ένα αστείο που είπε κάποτε σε δημοσιογράφους σε μια ετήσια συνάντηση. Ερωτηθείς για το γιατί είναι σημαντικός ο αμυντικός προϋπολογισμός, είπε μια ιστορία για έναν ηλικιωμένο άνδρα και τον γιο του. Ο γιος λέει στον πατέρα του ότι έχει ανταλλάξει ένα μαχαίρι με ένα νέο ρολόι. Ο άντρας κοιτάζει το ρολόι και λέει ότι είναι ωραίο ρολόι, αλλά προειδοποιεί τον γιο του. «Κι αν αύριο έρθουν ληστές και βιάσουν την αδερφή σου και με σκοτώσουν, και εσύ θα κοιτάξεις κάτω και θα μπορείς να απαντήσεις μόνο τι ώρα είναι στη Μόσχα». Πράγματι, στη θέση του μαχαιριού, ο γιος θα έχει μόνο ένα ρολόι για να υπερασπιστεί την οικογένειά του.

Ενώ η Ρωσία επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή, φιλοξενώντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς αύριο, η Κίνα «σφίγγει» επίσης τις γροθιές της. Το CNN ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν ενθουσιάστηκαν που βλέπουν το Πεκίνο να προσπαθεί να μετακινηθεί στη Μέση Ανατολή με στρατηγικά έργα στα λιμάνια των εταίρων των ΗΠΑ.

«Η κατασκευή μιας μυστικής βάσης μέσα σε ένα λιμάνι κοντά στο Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σταματήσει μετά από έντονη πίεση των ΗΠΑ, τουλάχιστον προς το παρόν, ανέφεραν στο CNN δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα», έγραψε το δίκτυο την περασμένη εβδομάδα, αλλά πολλοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την κινεζική παρουσία στη χώρα δεν έχουν επιλυθεί».

Η σχέση Ρωσίας-Κίνας μεγαλώνει εδώ και χρόνια. Και οι δύο συνεργάζονται με το καθεστώς του Ιράν και σε διάφορα φόρουμ, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και η Διάσκεψη για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) για την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου που εξισορροπεί την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Αυτή η «αυταρχική συμμαχία», όπως θα αποκαλούνταν στην Δύση, στοχεύει επίσης στη συνεργασία με άλλα κράτη, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αμερικανική ηγεμονία. Πρόσφατα άρθρα που προειδοποιούν για την παρακμή της δημοκρατίας στον κόσμο δείχνουν πώς συνεργάζονται τα λεγόμενα «υαταρχικά κράτη». Αυτό αποσκοπεί στον τερματισμό της Νέας Παγκόσμιας Τάξης που υποσχέθηκε ο George H.W Bush. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήθελε να φιλοξενήσει τις υπόλοιπες δημοκρατίες της Γης σε κάποιου είδους Σύνοδο κορυφής, είναι η Κίνα και η Ρωσία που δημιουργούν επίσημα στενότερους δεσμούς με πολλές χώρες.

Θα μπορεί αυτή η συμμαχία να μοιάζει με την Entente Cordiale της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφηκε το 1904; Αν και αυτή η συμμαχία συγκέντρωσε δύο δημοκρατίες και έθεσε τις βάσεις για την αντίθεση με τους Γερμανούς στον Μεγάλο Πόλεμο και περαιτέρω δεσμούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η συμμαχία Ρωσίας και Κίνας μπορεί να είναι κάτι εντελώς άλλο.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνεργαστούν με την Ουκρανία και με εταίρους στην Ασία ταυτόχρονα για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και την Κίνα. Αλλά δεν είναι σαφές εάν η Ουάσιγκτον μπορεί ακόμα να τα κάνει και τα δύο χωρίς ισχυρές δεσμεύσεις από άλλες χώρες που εξακολουθούν να προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τις δυνάμεις τους. Το CNN ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι «τα πλοία στα κινεζικά ύδατα εξαφανίζονται από τα παγκόσμια ραντάρ, δημιουργώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Η αυξανόμενη απομόνωση της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο – μαζί με μια βαθύτερη δυσπιστία για την ξένη επιρροή– μπορεί να ευθύνεται».

Αλλά η ιστορία εδώ μπορεί να μην είναι η απομόνωση, αλλά μάλλον ότι η Κίνα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παράλληλο παγκόσμιο σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει τα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους τρόπους με τους οποίους έχει δημιουργήσει μια παράλληλη δύναμη στο Διαδίκτυο. Κάποια μέρα ίσως, ο κόσμος θα παρασυρθεί ξαφνικά, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις αρχές του 2020, και θα διαπιστώσει ότι οι κανόνες αποστολής ή το Διαδίκτυό του έχουν αμφισβητηθεί.

Οι Φιλιππίνες ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον εκ νέου ανεφοδιασμό ενός πλοίου που ήταν καθηλωμένο σε ένα φυλάκιο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια της Κίνας να εμποδίσει τις προμήθειες της. Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε τα στενά της Ταϊβάν. Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον. Η Ρωσία είναι ενοχλημένη για τις ενέργειες των ΗΠΑ κοντά στην Κριμαία.

Διαβάζοντας αυτόν τον παγκόσμιο χάρτη, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η ιστορία του οδικού χάρτη Κίνας-Ρωσίας είναι μια σαφής προειδοποίηση για την Αμερική. Και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει το σκηνικό για τα επόμενα αρκετά χρόνια, καθώς ο κόσμος στρέφεται προς το Πεκίνο και τη Μόσχα στις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν την Ουάσιγκτον. Για τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ, αυτό θέτει επίσης τις βάσεις για την πολυπλοκότητα στις διεθνείς υποθέσεις τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ