Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Squid Game αλά Turca! Γιατί βολεύεται ο Ερντογάν με την πείνα του λαού και τις διαδηλώσεις

Την στιγμή που η τουρκική οικονομία καρκινοβατεί ο Ερντογάν κατηγορεί τις εξωτερικές δυνάμεις για την κατάρρευση της λίρας και μιλά για «πόλεμο οικονομικής απελευθέρωσης»..

Πριν από λίγη ώρα η τουρκική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει μια ασταθή πορεία βραχυπρόθεσμα και θα εξετάσει το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της χρήσης του περιορισμένου χώρου για το επιτόκιο στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της περασμένης εβδομάδας, όπου μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%, η τράπεζα είπε ότι αναμένει ότι οι μεταβατικές επιπτώσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον πληθωρισμό μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022. (Αναφορά από Ezgi Erkoyun Επεξεργασία από Ντάρεν Μπάτλερ)ύρκοι δεν έχουν χρόνο να αντιληφθούν το παιχνίδι που παίζεται, καθώς τα χρήματά τους εξαϋλώνονται. Από τον περασμένο χρόνο, το τοπικό εθνικό νόμισμα σχεδόν διπλασιάστηκε από 7 σε σχεδόν 13 ανά δολάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η υπερβολικά ριψοκίνδυνη οικονομική και γεωπολιτική στρατηγική του Ερντογάν. Η Τουρκία είναι μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και τον εξωτερικό δανεισμό. Και η οικονομία της αγωνίζεται να αντέξει τις προσπάθειες του προέδρου να ακολουθήσει μια «αυτοκρατορική» εξωτερική πολιτική, παρασυρόμενη σε πολυάριθμες συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, ο κόσμος ανταλλάσσει ενεργά τις αποταμιεύσεις του με δολάρια, εξαπολύοντας περαιτέρω πανικό και νέο γύρο υποτίμησης, οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές (σύμφωνα με το σχέδιο, πρέπει να γίνουν το 2023).

«Έχουν δολάρια - έχουμε τον Αλλάχ» 

Οι ειδικοί εξηγούν την κατάρρευση της λίρας για διάφορους λόγους:

-προφανώς από τις συνέπειες της πανδημίας,

-εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα,

-ένταση στις σχέσεις με τη Δύση,

-μείωση του ρυθμιστή των τραπεζικών επιτοκίων (μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Πρόεδρος Ερντογάν).

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο λόγω οικονομικών προβλημάτων (τον Οκτώβριο έπεσε από 18% σε 16%).

«Έχουμε βιώσει πολλές επιθέσεις στην οικονομία μας», είπε ο Ερντογάν.

Η προηγούμενη κρίση πριν από τρία χρόνια, με πτώση από 4 σε 7 λίρες ανά δολάριο, μοιάζει αμελητέα σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει τώρα. Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από την πανδημία, η Τουρκία έχει γλιστρήσει στην άβυσσο του πληθωρισμού, οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι. Πριν από ένα χρόνο, λόγω πτώσης της λίρας, παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν (και τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, φέρεται να κρύβεται στη Γαλλία, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα).

Ο Ερντογάν κατηγορεί παραδοσιακά εξωτερικές δυνάμεις για την κατάρρευση.  "Βλέπουμε αυτό το παιχνίδι. Πώς παίζουν με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών. Θα βγούμε νικητές από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής απελευθέρωσης", είπε ο πρόεδρος.

Οι επικριτές του Ερντογάν αποκαλούν αυτό που συμβαίνει «οθωμανικού τύπου Squid Game» (παίζει με τον τίτλο της ταινίας για το παιχνίδι επιβίωσης για χρήματα).

Νωρίτερα ο Ερντογάν κατηγόρησε την Αμερική για την κατάρρευση της λίρας και έκανε λόγο για «μια παγκόσμια συνωμοσία κατά της Τουρκίας».

"Αυτό ονομάζεται οικονομικός πόλεμος. Λέγεται άσκηση μη φιλικής πολιτικής κατά της Τουρκίας για να αποδυναμώσουν την άμυνά μας και να γονατίσουν τον τουρκικό λαό", είπε ο Τούρκος ηγέτης.

«Έχουν δολάρια, αλλά εμείς έχουμε λαό και τον Αλλάχ μας», "καθησύχασε" ο Ταγίπ τον Τούρκο πολίτη...

Οι ειδικοί, εν τω μεταξύ, είναι δύσπιστοι για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας. 

«Δηλαδή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο λόγος για την πτώση της τουρκικής λίρας και την οικονομική κρίση στη χώρα είναι κάποιοι «αυτοί» που ανεβάζουν πονηρά την τιμή του δολαρίου και τον πληθωρισμό και ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων. Παρά το γεγονός ότι όλοι, απολύτως όλοι, επιμένουν ότι αυτό θα βλάψει το τουρκικό νόμισμα. Και ακόμη χειρότερα θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών που λαμβάνουν αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας», γράφει η Ατζέντα στο Telegram από την Ημέρα της Τουρκίας». 

Οι αναλυτές λένε ότι η τουρκική λίρα είναι πλέον το χειρότερο νόμισμα των αναδυόμενων αγορών και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στο ρεκόρ 20% (η κατάσταση είναι χειρότερη μόνο στην Αργεντινή με 25% και στη Βενεζουέλα). Η λίρα προβλέπεται να πέσει περαιτέρω. 

«Η Τουρκία φαίνεται να ακολουθεί το πρότυπο των προηγούμενων επεισοδίων των λεγόμενων «αιφνίδιων στάσεων» στις αναδυόμενες αγορές. Η λίρα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο έως και 25% έναντι του δολαρίου. Το πώς θα εξελιχθεί το νόμισμα μετά από αυτό θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από τις πολιτικές απαντήσεις», δήλωσε ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics στο Λονδίνο.

Ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν και τώρα ένας από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ο Αλί Μπαμπατζάν, πείθει ότι η ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στην οικονομική πολιτική του κράτους.  «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας «εσωτερικής και εθνικής» κρίσης που δημιουργήθηκε από την ηγεσία της χώρας. Αλλά αυτό που κάνουν τώρα είναι να μετατρέψουν την ανατίμηση των νομισμάτων σε πόλεμο απελευθέρωσης. Προσπαθούν να εξαπατήσουν τον εξαθλιωμένο λαό με ρητορική υπεράσπισης της πατρίδας. Με άλλα λόγια, λένε: "Είμαστε σε πόλεμο, πρέπει να συμφωνήσετε με τη φτώχεια, τη δυστυχία και την πείνα". Ωστόσο, δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση της αυτοθυσίας αυτού του λαού. Η Τουρκία δεν είναι ένα εργαστήριο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό. Οι άξιοι άνθρωποι αυτής της χώρας δεν είναι πειραματόζωα» είπε ο Μπαμπατζάν.

«Ο μισθός θα φτάνει για ψωμί και νερό»

Οι Τούρκοι σχολιάζουν τη σημερινή υποτίμηση με διαφορετικούς τρόπους - άλλοι, ακολουθώντας τον Ερντογάν, κατηγορούν την Αμερική για όλα, άλλοι θέλουν αλλαγή της ισχύος και της πορείας της χώρας. Το αντιπολιτευτικό αίσθημα μεγαλώνει.     

Σε λιγότερο από ένα μήνα, η λίρα κατέρρευσε σχεδόν στο μισό και υπάρχει εξήγηση για αυτό, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να πει την αλήθεια. Τώρα ο μισθός ενός απλού πολίτη φτάνει, χοντρικά, για ψωμί και νερό, λένε μαρτυρίες...

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι δημοφιλής με έναν φτωχό βαθιά θρησκευόμενο πληθυσμό.

"Ο πρόεδρος παίζει με τον πατριωτισμό και τη θρησκεία. Συστήνεται ως ο" ηγέτης των Οθωμανών. Ο ισλαμισμός κερδίζει έδαφος στην ακόμα κοσμική Τουρκία. Και τώρα οι περισσότεροι κατηγορούν την Αμερική για τα προβλήματα με τη λίρα, αλλά όχι την κυβέρνηση. Πολλοί λένε : ας αξίζει το δολάριο 20 λίρες Κάποιοι πιστεύουν ότι η ισοτιμία του δολαρίου δεν τους αφορά καθόλου: Δεν είμαστε Αμερική. Είμαστε Τούρκοι, είμαστε δυνατοί και δεν θα παραδοθούμε στους Γιάνκηδες" είπε ο Γκοχάν Γιασάρ, επιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη.  

Σύμφωνα με ειδικούς, η λίρα αποδυναμώνεται από το χρόνιο αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου της χώρας - το πλεόνασμα των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Καλύπτεται από εξωτερικό δανεισμό (το χρέος προς τις ξένες τράπεζες φτάνει τα 100 δισ. δολάρια), καθιστώντας την τουρκική οικονομία άμεσα εξαρτημένη από τα συναισθήματα των ξένων πιστωτών. 

Από την άλλη, η οικονομική πορεία, που προβλέπει μείωση του κόστους των δανείων, αύξησε περαιτέρω το χρέος της οικονομίας.  

"Ο Πρόεδρος ανέλαβε τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας και μείωσε τα επιτόκια των δανείων για χάρη της πίστης του πληθυσμού. Οι επενδυτές αμφέβαλλαν για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, οι επενδύσεις μειώθηκαν. Ταυτόχρονα, η Τουρκία εισάγει περισσότερες από τις εξαγωγές. Και η Η κατασκευαστική έκρηξη συνεχίζεται με έντονο ρυθμό - πολυώροφα κτίρια, δρόμοι, γέφυρες. Τώρα σχεδιάζουν να κατακτήσουν το διάστημα, το οποίο προκάλεσε πολύ τρολάρισμα στον κόσμο. Παρεμπιπτόντως, λόγω του πληθωρισμού, πολλές κατασκευαστικές εταιρείες μπορεί να χρεοκοπήσουν, επειδή πήραν δάνεια σε δολάρια. Ως αποτέλεσμα, τα ακίνητα μπορεί να γίνουν φθηνότερα. Οι τράπεζες μπορεί επίσης να χρεοκοπήσουν", είπε ένας Τούρκος δημοσιογράφος στο Strana Arif Arslan.

Όλο και περισσότεροι είναι δυσαρεστημένοι με τη δύναμη του Ερντογάν. Αν και η υποστήριξή του είναι ακόμα μεγάλη. 

"Τώρα σχεδόν όλη η εξουσία ανήκει στον Ερντογάν. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, κάθε υποκίνηση κατά του προέδρου είναι καταδικασμένη. Η δημοφιλία του προέδρου πέφτει, αλλά πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο και την πορεία του, πιστεύοντας ότι τα κάνει όλα σωστά. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι σημερινές δυσκολίες είναι προσωρινές. Γενικά οι άνθρωποι με τριτοβάθμια εκπαίδευση στις μεγάλες πόλεις δεν συμπαθούν την σημερινή κυβέρνηση, αλλά είναι μειοψηφία. Και οι κάτοικοι της επαρχίας, αντίθετα, επαινούν τον πρόεδρο και κατηγορούν τις ίντριγκες των εξωτερικών δυνάμεων για όλα", λέει ο Αρσλάν.  

Κρίση στη Μέση Ανατολή

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να προωθεί την εικόνα ενός εξωτερικού εχθρού στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στο πλαίσιο της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης.  

«Μια διαμάχη με την Ουάσιγκτον μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επειδή η Τουρκία, μεταξύ άλλων, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει επίσης μόχλευση στη Συρία, όπως η Ρωσία. Ο σχηματισμός μιας αντιαμερικανικής συμμαχίας που απειλεί να αλλάξει την ισορροπία της εξουσίας στην περιοχή δεν αποκλείεται», λέει ο Αρίφ Αρσλάν.   

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν επίσης τον κίνδυνο «φαινόμενου ντόμινο» και επανάληψης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπία στην Τουρκία. 

Εκφράζονται φόβοι ότι η ισχυρή αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας θα επηρεάσει αρνητικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δανείσει την τουρκική οικονομία.

Μόνο οι διακρατικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν επενδύσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα. Επιπλέον, ο κύριος εμπορικός τζίρος της Τουρκίας με την Κίνα είναι 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές, με τη Γερμανία 21 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Ρωσία 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προμήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 12 δισεκατομμύρια δολάρια , ή 1,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν έχει θετικό ισοζύγιο με κανένα από αυτά. Το κύριο πλεονέκτημα στο εμπόριο με το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. 

Εξωτερικές ενέσεις

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε βέβαια την στήριξη εξωγενών παραγόντων η οποία όμως είναι μακροπρόθεσμη, όπως χθες τα 10 δις από τα Εμιράτα, τα οποία όπως γράφαμε και χθες μετά από Ιταλία και Ισπανία παίζουν και αυτά με τον Ερντογάν!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...