Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μετά από Ιταλία και Ισπανία παίζουν και τα Εμιράτα με τον Ερντογάν! Υπογράφηκαν 10 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ-Τι αφορούν

Από τον Σεπτέμβριο γράφουμε για τον κίνδυνος που μπορεί να αποτελέσει για την Ελλάδα η προσέγγιση ΗΑΕ-Τουρκίας

Χθες παρουσιάσαμε εκτιμήσεις για την επίσκεψη του διάδοχου του Άμπου Ντάμπι στην Τουρκία και το σημαίνει αυτή για την Ελλάδα

Σήμερα, λοιπόν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Mohammed bin Zayed al Nahyan, διάδοχο του Abu Dhabi , των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Μετά τη συνάντηση, υπογράφηκαν 10 συμφωνίες που καλύπτουν άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία, καθώς και μνημόνια κατανόησης που θα βελτιώσουν τη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και του περιβάλλοντος μεταξύ των δύο χωρών.
Από την άλλη, αναφέρθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι τον Δεκέμβριο.

Μετά από tiw 10 συμφωνίες που υπογράφηκαν παρουσία του Προέδρου Ερντογάν και του Πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Al Nahyan, Πρόεδρος της Abu Dhabi Development Holding (ADQ) Mohamed Hasan Al Suwaidi παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Στη δήλωσή του στη συνάντηση, ο Al Suwaidi είπε: «Ως αποτέλεσμα αυτής της επίσημης επίσκεψης και των διαπραγματεύσεων, όπως γνωρίζετε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέθεσαν και διέθεσε ένα ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στην Τουρκία».Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αναλυτικότερα, κατά την σημερινή επίσκεψη του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, πρίγκιπα μπιν Ζάιντ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν, μαθεύτηκε υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες που καλύπτουν άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία.

 

  • Οι εν λόγω επενδυτικές συμφωνίες υπογράφονται από την Abu Dhabi Development Holding (ADQ), το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), και το Turkey Wealth Fund και το Προεδρικό Γραφείο Επενδύσεων.

Πρώτον, πρόκειται για ένα μνημόνιο κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της ADQ και του Turkey Wealth Fund. Η ADQ και η Turkey Wealth Fund θα υπογράψουν επίσης μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση ενός επιχειρηματικού ταμείου με επίκεντρο την τεχνολογία για επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας στην Τουρκία.

Μια άλλη συμφωνία συνεργασίας υπογράφεται με την εταιρεία λιμένων του Άμπου Ντάμπι θα σχετίζεται με επενδύσεις λιμένων και logistics. Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ των χρηματιστηρίων των δύο χωρών υπογράφεται μεταξύ του Χρηματιστηρίου του Άμπου Ντάμπι και της Borsa Istanbul.

Η ADQ υπογράφει επίσης συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το Προεδρικό Γραφείο Επενδύσεων. Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει άμεσες επενδύσεις και συνεργασία στην Τουρκία στους τομείς της ενέργειας, των πετροχημικών, της τεχνολογίας, των μεταφορών, των υποδομών, της υγείας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε υπάρχοντα και νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 3 GW στην Τουρκία. 

https://www.youtube.com/watch?v=0whveRVC6mM

Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sultan al-Jaber δήλωσε ότι ο κύριος σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών και η δημιουργία οικονομικών αξιών μέσω βιώσιμων και επιτυχημένων επενδύσεων.

Πάντως συμφωνίες αμυντικής ή στρατιωτικής φύσεως δεν υπήρξαν...προς το παρόν! 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...