Κόσμος

"Σταύρωση" & Μετ-Ανάσταση! Τι κρύβεται πίσω από την κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν και σήμερα στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, ελπίζοντας να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη, δημιουργώντας αυτοσχέδιους καταυλισμούς καθώς οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας τους παρακολουθούν πίσω από έναν φράχτη από σύρμα και τους εμποδίζουν ατην είσοδο στη χώρα.

Σε πρωινό άρθρο γράφαμε για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΕΕ απέναντι σε Λουκασένκο και Ερντογάν καθώς και για τις καταγγελίες πως οι μετανάστες είναι βετεράνοι πολέμου εκπαιδευμένοι από μυστικές υπηρεσίες

Αφού κάποιοι άνθρωποι στον καταυλισμό άρχισαν να αρρωσταίνουν, το υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας παρείχε ιατρική βοήθεια στην περιοχή με ασθενοφόρα. Οι ιατρικές ομάδες δεν επιβεβαίωσαν τους πρωινούς ισχυρισμούς ότι ένα 14χρονο αγόρι πέθανε στον καταυλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μεταξύ ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται δυνητικά. Μια νέα ομάδα 200 ατόμων έφτασε στο συνοριακό στρατόπεδο. Στις εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώθηκε ότι μια ομάδα Σύριων που περίμεναν σε άλλη περιοχή ήρθε στον καταυλισμό κατά μήκος των συνόρων.

Στη δήλωση της Κρατικής Επιτροπής Συνόρων της Λευκορωσίας, αναφέρθηκε ότι γενικά υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, κατά μήκος των συνόρων.

https://www.youtube.com/watch?v=lPlO04bmYE0

 

Σοβαρή επίθεση

 

Οι Πολωνοί αξιωματικοί επιβολής του νόμου απέτρεψαν μια απόπειρα εισβολής στα σύνορα από μια μεγάλη ομάδα παράνομων μεταναστών αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε την Πέμπτη η εκπρόσωπος της πολωνικής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων Ewelina Szczepanska.

"Το περιστατικό συνέβη αργά χθες το βράδυ. Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη. Αφορά συνεχώς απόπειρες εισβολής στα σύνορα. [Μια ομάδα] 150 βίαιων μεταναστών προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα στην περιοχή Bialowieza αυτή τη φορά. Πέταξαν κλαδιά και πέτρες στους αξιωματικούς μας, επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη με αυτά τα κλαδιά», είπε.

"Αυτή η προσπάθεια αποτράπηκε. Αργότερα μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μεταφέρθηκαν στο δάσος από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Λευκορωσίας. Οι υπόλοιποι άναψαν φωτιές", ενημέρωσε η Szczepanska. Σύμφωνα με αυτήν, οι συνοριοφύλακες παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης και αναμένουν παρόμοιες προσπάθειες τις επόμενες ημέρες. "Δεν το αποκλείουμε. Είμαστε έτοιμοι και δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη διέλευση των συνόρων", δήλωσε.

Οι Πολωνοί συνοριοφύλακες απέτρεψαν περίπου 33.000 απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων τον περασμένο χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς που προσπαθούν να εισέλθουν στην Πολωνία είναι Ιρακινοί υπήκοοι που θέλουν να φτάσουν στη Γερμανία.

 

Τα διεθνή βλέμματα μπορεί να στράφηκαν εσχάτως σε εκείνη την γωνιά της Ευρώπης, αλλά το θέμα έχει βάσεις σε ολόκληρο τον περασμένο χρόνο.

 


Μια ματιά στο τι οδήγησε στην αντιπαράθεση:



Η Λευκορωσία συγκλονίστηκε από μήνες μαζικών διαδηλώσεων μετά τις εκλογές του Αυγούστου του 2020 που έδωσαν στον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο μια έκτη θητεία στην εξουσία. Η αντιπολίτευση και η Δύση απέρριψαν το αποτέλεσμα ως προσχηματικό. Οι αρχές της Λευκορωσίας απάντησαν στις διαδηλώσεις με μια σφοδρή καταστολή που οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 35.000 ατόμων και σε χιλιάδες ξυλοδαρμούς από την αστυνομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αντέδρασαν επιβάλλοντας κυρώσεις στην κυβέρνηση του Λουκασένκο.

Αυτοί οι περιορισμοί έγιναν αυστηρότεροι μετά από ένα περιστατικό τον Μάιο, όταν ένα επιβατικό αεροσκάφος που πετούσε από την Ελλάδα στη Λιθουανία εκτρέπεται από τη Λευκορωσία στο Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Raman Pratasevich. Αυτό αποτέλεσε στιγμή “κλειδί”! Η ΕΕ το ονόμασε αεροπειρατεία και απαγόρευσε τους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας από τους ουρανούς της και συνάμα μείωσε τις εισαγωγές των κορυφαίων εμπορευμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων πετρελαίου και της ποτάσας, συστατικού των λιπασμάτων.

Ο έξαλλος Λουκασένκο απάντησε λέγοντας ότι δεν θα συμμορφωνόταν πλέον με τη συμφωνία για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στέρησαν την κυβέρνησή του από τα κεφάλαια που απαιτούνται για τον περιορισμό των ροών μεταναστών. Αεροπλάνα που μετέφεραν μετανάστες από το Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες άρχισαν να φτάνουν στη Λευκορωσία και σύντομα κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Ο Πάβελ Λάτουσκα, μέλος της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, κατηγόρησε ότι κρατικά ελεγχόμενα τουριστικά γραφεία συμμετείχαν στην παροχή υποστήριξης βίζας στους μετανάστες και σε βοήθεια τους να τους οδηγήσουν στα σύνορα.

Η ΕΕ κατηγόρησε τον Λουκασένκο ότι χρησιμοποίησε τους μετανάστες ως πιόνια σε μια «υβριδική επίθεση» εναντίον της Ένωσης των 27 ως αντίποινα για τις κυρώσεις. Ο Λουκασένκο αρνείται ότι ενθαρρύνει τη ροή μεταναστών και είπε ότι η ΕΕ παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών, αρνούμενη την ασφαλή διέλευση τους.

https://www.youtube.com/watch?v=DoZ_fYZ2PWk



Η απάντηση από τις χώρες της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Λιθουανία εισήγαγε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μικρών ομάδων μεταναστών και την ενίσχυση των συνόρων της με τη Λευκορωσία. Δημιούργησε καταυλισμούς σκηνών για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών.

Αυτή την εβδομάδα, μεγαλύτερες ομάδες συγκεντρώθηκαν στα πολωνικά σύνορα και οι αρχές στη Βαρσοβία έστειλαν εκεί αστυνομικές δυνάμεις και άλλες δυνάμεις για να ενισχύσουν τους συνοριοφύλακες. Μερικοί χρησιμοποίησαν φτυάρια και συρματοκόπτες για να προσπαθήσουν να περάσουν έναν φράχτη από σύρμα ξυραφιού.
Η ΕΕ έχει εκδηλώσει έντονη αλληλεγγύη με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Οι αναλυτές λένε ότι η σκληρή προσέγγιση του Λουκασένκο πιθανότατα θα αποτύχει...
«Τέτοιες βάναυσες τακτικές θα καθιστούσαν τη Λευκορωσία τοξική και θα καθυστερούσαν την προοπτική των συνομιλιών με την ΕΕ», δήλωσε ο Artyom Shraybman, ένας Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα υπό την πίεση των αρχών. «Οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα εμπλακούν σε συνομιλίες υπό πίεση».

Ο Πάβελ Ουσάου, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Ανάλυσης και Πρόγνωσης που εδρεύει στην Πολωνία, είπε στο Associated Press επίσης ότι ο Λουκασένκο κάνει λάθος αν πιστεύει ότι μπορεί να αναγκάσει την ΕΕ σε παραχωρήσεις.

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας προέτρεψε την ΕΕ να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού εμπάργκο και της απαγόρευσης της διαμετακόμισης φορτίοy μέσω Λευκορωσίας.

Βέβαια σήμερα Ο Λουκασένκο απάντησε πως έπονται από πλευράς του αντίμετρα και δη...ενεργειακά!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές για διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς τις δυτικές χώρες.

Αυτό μετέδωσε το TASS αναφερόμενο στα λόγια του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Σε θέματα προμήθειας φυσικού αερίου, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις σχέσεις μας με τις προμηθεύτριες χώρες - αφρικανικά κράτη, Νορβηγία, Ρωσία, και δεν θα επιτρέψουμε στον Λουκασένκο να μας εκφοβίσει με τις απειλές του», είπε ο Τζεντιλόνι.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ θα περιλαμβάνεται στην πρώτη αμυντική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εγκριθεί το επόμενο έτος.

 

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η Λευκορωσία έχει λάβει ισχυρή υποστήριξη από τον κύριο σύμμαχό της, τη Ρωσία, η οποία βοήθησε να στηρίξει την κυβέρνηση του Λουκασένκο με δάνεια και πολιτική υποστήριξη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές προήλθαν από τους πολέμους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που υποστηρίζονται από τη Δύση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Προκάλεσε την ΕΕ να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Λευκορωσία για την αντιμετώπιση της εισροής.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο απέρριψε με οργή τον ισχυρισμό της Πολωνίας ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για την κρίση.

Ο Ουσάου είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παρέμβει ως μεσολαβητής με την ελπίδα να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Γερμανία και άλλα έθνη της ΕΕ.



Τι μέλλει γενέσθαι


Η Λευκορωσία εκτιμάται ότι φιλοξενεί από 5.000 έως 20.000 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Πολλοί έχουν ξεμείνει από χρήματα και γίνονται όλο και πιο απελπισμένοι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Οι κάτοικοι της Λευκορωσίας είναι ανήσυχοι για την παρουσία τους, ασκώντας πίεση στις αρχές να δράσουν.

Ορισμένοι παρατηρητές αναμένουν από τον Λουκασένκο να κλιμακώσει την κρίση και να πιέσει την ΕΕ να χαλαρώσει τις κυρώσεις.

«Κατ΄ελάχιστον ο Λουκασένκο θέλει να εκδικηθεί την ΕΕ και ως μέγιστο στοχεύει να αμβλύνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν προκαλέσει οδυνηρό πλήγμα σε βασικές βιομηχανίες της Λευκορωσίας», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Valery Karbalevich στο AP. «Οι αρχές της Λευκορωσίας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πείσουν την ΕΕ να συμμετάσχει σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, και οι μετανάστες είναι απλώς ένα όργανο σε μια υβριδική επίθεση από το Μινσκ».

«Ο Λουκασένκο δεν έχει τίποτα να χάσει», πρόσθεσε. «Δεν ανησυχεί πλέον για τη φήμη του».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ