Κόσμος

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή: Στην Γλασκώβη ο Μητσοτάκης - Θα μιλήσει για το σχέδιο για «πράσινη» μετάβαση της χώρας

Με την παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ περίπου 200 πολιτικών ηγετών και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο συνέρχεται σήμερα, 1 Νοεμβρίου η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26). Στη Γλασκώβη της Βρετανίας όπου φιλοξενείται η 12ημερη διοργάνωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, o πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι κ.λπ.
 
Μολονότι θα απουσιάζουν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας αντιστοίχως, καθώς και εκπρόσωποι χωρών με βαρύ αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και το Ιράν, το COP26 θεωρείται γενικώς ως ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται σαν «η μεγαλύτερη ευκαιρία να προταθούν λύσεις για την κλιματική αλλαγή μετά από τη Συνθήκη του Παρισιού το 2015». Ή, κατά την έκφραση του Πρίγκιπα Καρόλου «το COP26 είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη».
 
Στο Παρίσι το 2015 οι ηγέτες από όλο τον κόσμο είχαν καταλήξει στη δέσμευση ότι έως το 2030 θα περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και όσο το δυνατόν πιο κοντά στον 1,5 βαθμό. Παρόλ' αυτά, στην πράξη ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί προς την επίτευξη του συμπεφωνημένου στόχου -ή τουλάχιστον αυτό φέρεται να πιστεύει ο Μπόρις Τζόνσον. Ο οποίος εμφανίζεται σε δηλώσεις του ως ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών στο COP26.
 
Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η Συνθήκη των Παρισίων απέμεινε ένα νεκρό γράμμα, «μια ελπίδα γραμμένη σε ένα κομμάτι χαρτί και τίποτε άλλο». Σε ό,τι αφορά στη νέα διάσκεψη για το περιβάλλον, από τη Ρώμη όπου παρέστη στη διάσκεψη των G20 ο κ. Τζόνσον εξέφρασε την ανησυχία του ότι «οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες μεμονωμένα για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη είναι μια σταγόνα σε ένα -ταχύτατα θερμαινόμενο- ωκεανό. Ας μην κοροϊδευόμαστε: Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, κατά τη δική μου γνώμη, είναι 6 στις 10».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με τις δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έγιναν στο πλαίσιο της Διάσκεψης των G20, αλλά απέβησαν άκαρπες επί της ουσίας. Στην πλειονότητά τους οι σύνεδροι ομονόησαν για την ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων ενάντια στην υπερθέρμανση της Γης κ.λπ., στην πράξη όμως δεν σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά τη δέσμευση των κρατών σε συγκεκριμένες ενέργειες, χρονοδιαγράμματα κ.ο.κ.
 
Συνεπώς, με τον ελάχιστα θετικό απόηχο από τη συνάθροιση των G20, το COP26 προβλέπεται να διεξαχθεί σε παρόμοιο «κλίμα», με πολλές καλές προθέσεις και ευχολόγια, αλλά χωρίς τις απαιτούμενες ουσιαστικές δεσμεύσεις για άμεση λήψη μέτρων. Ενδεικτικά, μεγάλες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, δεν δέχονται προθεσμίες εκμηδένισης των ατμοσφαιρικών ρύπων πριν από το 2060. Ο στόχος των υπόλοιπων χωρών είναι το 2050.

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της παρέμβασής του, τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο μεγάλο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης που εφαρμόζει και σε αυτά που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα θα τονίσει τους στόχους απολιγνιτοποίησης, τη μεγάλη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε μεταξύ των οποίων και τα ενάλια αιολικά πάρκα, τα «πράσινα» νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζουμε εκεί, την πρωτοβουλία για «πράσινη» ναυτιλία και την προστασία των οικοσυστημάτων καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει επίσης το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών και θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...