Κόσμος

Κιλιντσάρογλου: Άγριο "κράξιμο" - "Ο Ερντογάν σέρνει την Τουρκία στο γκρεμό"

Ταγίπ Ερντογάν «σέρνει ραγδαία τη χώρα σε έναν γκρεμό», προειδοποίησε ο  ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα),  Κεμάλ Κιλιντσάρογλου

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου δήλωσαν ότι η εντολή  του να απελαθούν οι πρέσβεις 10 δυτικών χωρών συνιστά προσπάθεια αντιπερισπασμού της κοινής γνώμης από τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, ενώ διπλωμάτες ελπίζουν ότι υπάρχει χρόνος ώστε οι απελάσεις να αποφευχθούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σάββατο, ο Ερντογάν είπε ότι έδωσε εντολή στο ΥΠΕΞ οι 10 πρέσβεις - συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ - να χαρακτηριστούν personae non gratae, (ανεπιθύμητοι), καθώς ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά από τη φυλακή.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη εκτελέσει την οδηγία του προέδρου, η οποία θα άνοιγε το βαθύτερο ρήγμα με τη Δύση στα 19 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν. Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017 χωρίς καταδίκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διπλωματική κρίση συμπίπτει με τις ανησυχίες των επενδυτών για την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, αφότου η κεντρική τράπεζα, υπό τη συνεχή πίεση του Ερντογάν να τονώσει την οικονομία, μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 200 μονάδες την περασμένη εβδομάδα. Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν 1/4 της αξίας της φέτος. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενόψει των εκλογών του 2023 η υποστήριξη στον Ερντογάν φθίνει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ