Κόσμος

Κρίσιμες επαφές! Όλα όσα έγιναν στην συνάντηση Πούτιν-Μπένετ στο Σότσι

Οι συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Naftali Bennett με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν διήρκεσαν πέντε ώρες στο Σότσι, στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας την Παρασκευή, δήλωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θερμή και θετική, με τους δύο ηγέτες να επικεντρώνονται στα κρίσιμα ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι «μετά τη συνάντηση, οι ηγέτες ήρθαν στην ταράτσα της κατοικίας και έκαναν μια βόλτα στα σοκάκια προς την παραλία».

«Καθώς η συνάντηση ήταν μακρά, ο πρωθυπουργός και η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα παραμείνουν περισσότερο στη Ρωσία και θα αναχωρήσουν για το Ισραήλ μετά το Σαββάτο», ανέφερε το γραφείο.

Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, απαγορεύεται να εργάζονται το Σάββατο από τη δύση του ηλίου της Παρασκευής μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, επομένως οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε την πρώτη του συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εξαιρετική, λέγοντας ότι οι συνομιλίες ήταν ιδιαίτερα ουσιαστικές.

"Πριν από λίγη ώρα, τελείωσα την πρώτη μου υπέροχη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Η συνάντηση ήταν πολύ μεγάλη, διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες και ήταν πολύ ουσιαστική", έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.

"Η Ρωσία είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης στην περιοχή [Μέση Ανατολή]. Θα πρέπει να διατηρήσουμε μια άμεση γραμμή διαλόγου βασισμένου στην αμοιβαία εμπιστοσύνη", σημείωσε. "Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας στηρίζονται στο πλούσιο παρελθόν. Θα θυμόμαστε πάντα τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στη νίκη επί των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να διαγραφεί, πρέπει να περάσει από τη μια γενιά στην άλλη".

Παράλληλα, θέματα περαιτέρω διεύρυνσης της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ σε διάφορους τομείς βρέθηκαν στο επίκεντρο των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ της Ρωσίας και Γιάιρ Λαπίντ του Ισραήλ, που διεξήχθησαν την Παρασκευή μετά τις συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

«Στο πλαίσιο της 30ής επετείου από την πλήρη αποκατάσταση των ρωσο-ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων που σημειώνονται αυτές τις μέρες και στο πλαίσιο των συνομιλιών στο Σότσι μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Naftali Bennett, οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες τόνισαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω διεύρυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ. Σημείωσαν την υψηλή δυναμική των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά θεμάτων της διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης γύρω από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. "Οι υπουργοί επανέλαβαν τη σημασία περαιτέρω κοινών προσπαθειών για να σταματήσουν οι προσπάθειες αναθεώρησης των αποτελεσμάτων του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, για να αλλοιωθεί η ιστορική αλήθεια, συμπεριλαμβανομένης της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος", ανέφερε το υπουργείο.

Όπως αναφέραμε και σε σημερινό μας άρθρο, η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και η επικοινωνία Λαβρόφ-Λαπίντ, αποσκοπούν και στην διακρίβωση των προθέσεων της Ρωσίας για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράν, αφού το Ισραήλ θέλει να προλάβει μία τέτοια δυσμενή εξέλιξη για τους σχεδιασμούς του.

Το Ισραήλ έχει από καιρό απειλήσει ότι θα λάβει τα δικά του μέτρα κατά του Ιράν εάν η Τεχεράνη συνεχίσει να απειλεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά του. Ήταν μάλιστα έτοιμο να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που λαμβάνει για τον σκοπό αυτό.

Το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στην πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων και δεν θέλει η Ουάσιγκτον να επιστρέψει σε αυτήν υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Πλέον όλα κρέμονται από μια κλωστή αναφορικά με την πραγματοποίηση της επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ