Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Ήρθε η ώρα των 27 για λύσεις στην ακρίβεια στην ενέργεια – Τι ζητά η Αθήνα

Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για εκπτώσεις και δόσεις για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο στη Βελγική πρωτεύουσα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν λύσεις στον γόρδιο δεσμό της ακρίβειας στην ενέργεια και κατ’ επέκταση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναζήτησε συμμαχίες στο αίτημα για κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στον “εφιάλτη” της ακρίβειας, προτείνοντας λύση αντίστοιχη με αυτή που υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες στο θέμα της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κοινή γραμμή με την Ιταλία, η Ελλάδα προτείνει η Ευρώπη να αγοράσει φυσικό αέριο συγκροτώντας ένα «μονοψώνιο» που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου. Με άλλα λόγια η Ευρώπη αγοράζει φθηνότερα, άρα και οι «27» χώρες της προμηθεύονται πιο φθηνό φυσικό αέριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται παράλληλα να τονίσει την ανάγκη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν την πιο φθηνή πηγή ενέργειας, εκτός του ότι δεν εκπέμπουν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προωθεί και την πρόταση, που είχε υποβάλλει πρόσφατα με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μία πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία στη ναυτιλία, η οποία ευθύνεται για το 3% των συνολικών εκπομπών…  «Η ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου ή ενδεχομένως και ενός ταμείου που θα επενδύει σε καινοτόμες ιδέες γύρω από την απεξάρτηση της ναυτιλίας από πηγές με βάση τον άνθρακα είναι κατά τη γνώμη μου μια λογική προσέγγιση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το συνέδριο «Athens ESG & Climate Crisis Summit», δίνοντας το στίγμα της πρότασης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την ενεργειακή κρίση

Πόσο εύκολο είναι να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα σύνθετο θέμα, με χώρες με διαφορετική στρατηγική στον τομέα της ενέργειας και διαφορετικά συμφέροντα;

Πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται την ενεργειακή κρίση ως μια κατάσταση που απειλεί σοβαρά την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών, και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα δρομολογηθούν αποφάσεις για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.

Η αγωνία ωστόσο είναι διάχυτη και η αγωνία, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες είναι ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα αποκλιμακωθεί πριν από την άνοιξη του 2021.

Κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνουν ότι υπό αυτό το πρίσμα, αν δηλαδή η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί πέραν του Δεκεμβρίου, θα υπάρξει επανεξέταση και επιμήκυνση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών. Εκτιμούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο γι’ αυτό το σκοπό, καθώς το συνολικό πλεόνασμα από τις υψηλές τιμές CO2, των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων, συνεπικουρούμενο από το πλεονασματικό για τους ίδιους λόγους ταμείο του ΕΛΑΠΕ, μαζί με  τα έσοδα από το πράσινο τέλος στο ντίζελ κίνησης, φτάνει τα 335,74 εκ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκπτώσεις και δόσεις και για το φυσικό αέριο;

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις ρυθμίσεις που προωθεί για εκπτώσεις και δόσεις στην εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρξει και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Κ. Μητσοτάκης: Να αναζητήσει η Ευρώπη εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου

Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην ανάγκη η Ευρώπη να εξασφαλίσει διαφορετικές πηγές για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, κάνοντας ειδική αναφορά στην μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπέγραψε η Ελλάδα και η Κύπρος με την Αίγυπτο.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών-μελών των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία. Η κατάσταση στην περιοχή αφορά την Ευρώπη διότι η Ανατολική Μεσόγειος – αναφέρομαι στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο- θα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός χτες (20.10.2021) από την Αθήνα.

Ενημερώνει για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής θα ενημερώσει για το σύνολο των Τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...