ερντογαν σουλτανος
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Άνοιξε η ''όρεξη'' του Ερντογάν: Δεν γίνεται 5 χώρες να αποφασίζουν για την τύχη της ανθρωπότητας

Η παγκόσμια τάξη είναι άδικη και κυριαρχείται από μια «χούφτα χώρες» που νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (18/10) ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κοινοβούλιο της Αγκόλας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αφρική.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στη Λουάντα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Ζοάο Λουρένσο και εκφώνησε μια ομιλία στο κοινοβούλιο της χώρας, στην οποία κατήγγειλε την «εστιασμένη δυτική ανατολίτικη προσέγγιση» στην ήπειρο και αναφέρθηκε σε «αδικίες» κατά την τρέχουσα παγκόσμια τάξη.

 

Χαρακτηριστικά, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «Η μοίρα της ανθρωπότητας δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στον αριθμό των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας: «Σήμερα μιλάμε για το σύνθημα "ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε" και με αυτόν τον τρόπο παλεύουμε την ανισότητα στον κόσμο».

Η Τουρκία αγκαλιάζει τους λαούς της Αφρικής «χωρίς καμία διάκριση», όπως πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, «η Τουρκία δεν έχει λεκέ αποικιοκρατίας στην ιστορία της».

Ωστόσο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, την οποία η Τουρκική Δημοκρατία διαδέχθηκε το 1923, συνήθιζε να εξουσιάζει τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του που μεταδόθηκε από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), ο Πρόεδρος της χώρας υποστήριξε: «Ενώ ο κόσμος και σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας αλλάζει και η διπλωματία, το εμπόριο και οι διεθνείς σχέσεις διέρχονται ριζικούς μετασχηματισμούς, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας θα παραμείνει η ίδια».

Υπενθυμίζεται πως τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν, το 1945, από τις νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ η Γενική Συνέλευση περιλαμβάνει όλα τα μέλη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο και αυτά είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ και δέκα εκ περιτροπής μέλη που εκλέγονται για διετή θητεία.

Σχολιάζοντας τηνδήλωση του Ερντογάν ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από «χούφτα χώρες», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο Ερντογάν έχει δίκιο και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει το δικαίωμα για να καθορίσει τη μοίρα του κόσμου!

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τα εξής:

«Πρόκειται για ζήτημα που εξαρτάται στην ομοφωνία των πέντε (σ.σ. μόνιμων) μελών (σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας). Γνωρίζετε ότι προκειμένου να συζητηθούν όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ο πρόεδρος (σ.σ. Βλαντίμιρ) Πούτιν είχε την πρωτοβουλία να συνέλθουν τα πέντε μέλη και να συζητήσουν όλα τα ζητήματα. Όσο για τη Ρωσία, ήταν, είναι και παραμένει ένα αφοσιωμένο μέλος του οργανισμού, του Συμβουλίου Ασφαλείας και παραμένει ταγμένο και πιστό στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου είναι γραμμένα όλα» σημείωσε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ