Κόσμος

Γαλλογερμανικός "καβγάς" στην συμπαραγωγή του νέου μαχητικού 6ης γενιάς Gen FCAS Jet

Στα τέλη του 2017, η Γαλλία και η Γερμανία αποκάλυψαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν από κοινού και να κατασκευάσουν ένα μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος, για να αντικαταστήσουν τα Rafale και Eurofighter, αντίστοιχα, ως μέρος ενός ευρύτερου FCAS, γνωστού και ως New Generation Aircraft (NGF).

Τον Φεβρουάριο του 2020, υπέγραψαν μια επενδυτική συμφωνία ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση πρώιμων πρωτοτύπων και εργασιών για το σύστημα. Η Ισπανία εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2020, ως ο κύριος ανάδοχος για τη χαμηλή παρατηρητικότητα εντός της κοινοπραξίας.

Η πρώτη πτήση του μελλοντικού πρωτότυπου μαχητικού, αναμένεται το 2030. Η έναρξη λειτουργίας προγραμματίζεται μεταξύ 2040 και 2045.

https://www.youtube.com/watch?v=GiwtvA0NBsQ

Από την άλλη πλευρά, η Βρετανία παρουσίασε τον σχεδιασμό και παραγωγή του Tempest, με την Ιταλία και τη Σουηδία να την ακολουθούν. Η ιδέα διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τη Βρετανία το 2018, με την υποστήριξη των βιομηχανικών κλάδων της, όπως τις BAE Systems, Leonardo UK, MBDA και Rolls-Royce.

Η Ιταλία και η Σουηδία, συμφώνησαν να ενταχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτήν την προσπάθεια το ίδιο έτος. Η είσοδος του νέου μαχητικού στις υπηρεσίες, αναμένεται να γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Και τα δύο προγραμματισμένα μαχητικά, αναμένεται να αντικαταστήσουν τα πολεμικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σήμερα από τέσσερις στρατιωτικές υπηρεσίες σε τρία ευρωπαϊκά έθνη, τα γαλλικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων Rafale, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης «M» με δυνατότητα μεταφοράς σύγχρονων οπλικών συστημάτων,  τα Γερμανικά Eurofighter Typhoons κατάλληλα σε αποστολές αέρος-αέρος και  τα Spanish Typhoons, τα οποία εκπληρώνουν επίσης έναν ρόλο επίθεσης εδάφους.

Η Γαλλία θέλει το αεροσκάφος να είναι ικανό να παραδίδει πυρηνικά όπλα, με ένα ξεχωριστό σύνολο συνδέσεων δεδομένων για να εγγυηθεί μια ασφαλή αρχιτεκτονική χειρισμού και ελέγχου. 

Τα αεροσκάφη και στα δύο προγράμματα, αναμένεται επίσης να εκπληρώσουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα των σύγχρονων αεροπορικών αποστολών μάχης, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα προγραμματισμένα σχέδια, δεν περιορίζονται μόνο σε προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη. Δεδομένων των  γρήγορων βημάτων που έχουν κάνει τα  μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης (UCAV) ή τα drones στον πόλεμο τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσονται ως «ένα σύστημα συστημάτων» (SoS), που περιλαμβάνει τη χρήση drones καθώς και μια ποικιλία τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομα συστήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν τώρα  ορισμένες αναφορές  ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το μερίδιο βιομηχανικής εργασίας, οι επιχειρησιακές προτεραιότητες και η σχέση του έργου FCAS με άλλες κοινές προσπάθειες, όπως ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του ελικοπτέρου Tiger.

Η Γαλλία, εκπροσωπούμενη από την Dassault, θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά την πρόσβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα με πυρηνική ικανότητα. Η Γερμανία, τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπούνται στο έργο από την Airbus, θέλει ένα δίκαιο βιομηχανικό μερίδιο.

Αλλά τότε παραμένει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη και έχει το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό. Εξάλλου, η Γαλλία, ενώ παραμένει στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει τη δική της στρατηγική αυτονομία και θέλει να διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο διεθνή ρόλο προβάλλοντας την ισχύ της.

Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, συνήθως θεωρείται «αμυντική δύναμη», που προτιμά να συνεργάζεται με άλλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, δεν συμμερίζεται τις ευαισθησίες για τις οποίες η Γαλλία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δεύτερη σημαντική πηγή πιθανών προβλημάτων, είναι οι ρυθμίσεις μεριδίου βιομηχανικής εργασίας. Η γαλλική κυβέρνηση διατηρεί τον εθνικό έλεγχο στις στρατηγικές βιομηχανικές δυνατότητες. 

Αντιθέτως, στη γερμανική - και, εξίσου, στην ισπανική - πολιτική και διοίκηση, η προθυμία και η ικανότητα εποικοδομητικής επιρροής στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, εμφανίζονται πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες.

Η σχέση μεταξύ του γαλλικού κράτους και του στρατιωτικού αεροδιαστημικού τομέα, ιδιαίτερα της Dassault , είναι στενή. Η Γαλλία συνήθως θέτει σημαντική διπλωματική επιρροή πίσω από τις εξαγωγικές εκστρατείες της Dassault και θεωρεί τη διατήρηση μιας ικανής κυρίαρχης αεροπορικής βιομηχανικής μάχης,  ως σημαντικό μακροπρόθεσμο πολιτικό στόχο.

Και για τη Γερμανία, η διατήρηση μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, αποτελεί βασικό πολιτικό ζήτημα. Ωστόσο, οι έλεγχοι των εξαγωγών είναι πιθανό να αποδειχθούν ένα σημαντικό εμπόδιο, δεδομένης της πολιτικής απροθυμίας της Γερμανίας να πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, σε κυβερνήσεις που παραβιάζουν τα  ανθρώπινα δικαιώματα !!.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το υπόβαθρο, υπάρχουν γαλλογερμανικές εντάσεις για το πώς οι εταίροι μπορούν να συμφωνήσουν στις εξαγωγικές προοπτικές του νέου μαχητικού αεροσκάφους. Η Γαλλία είναι ψηφοφόρος πραγματιστικών κανόνων εξαγωγής και δεν θα της αρέσουν ποτέ τα γερμανικά βέτο στις πωλήσεις. Και αυτό είναι ακόμη περισσότερο, καθώς η Γαλλία, όπως είπαμε, είναι ο κύριος εταίρος στο έργο λόγω της ανώτερης εμπειρίας της.

Αντίθετα, υπάρχει σχετικά υψηλός βαθμός συμβατότητας στο πρόγραμμα Tempest. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Σουηδία φαίνεται να αναζητούν οπλικά συστήματα παρόμοιων επιχειρησιακών ιδιοτήτων.

Οι Dossi και Masuhr, υποστηρίζουν ότι η σύσταση της κοινοπραξίας Tempest, εμφανίζει μια σειρά από πιθανά πλεονεκτήματα από πολιτικο-βιομηχανική άποψη. Συνολικά, η συνεργασία που σχετίζεται με την ασφάλεια μεταξύ αυτών των χωρών, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό, να μην επιβαρύνεται από πολιτικούς συμβολισμούς και επιδράσεις κλειδώματος.

https://www.youtube.com/watch?v=7FSVZU_IIjY

Η BAE Systems συνεργάζεται σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια, με τη σουηδική εταιρεία SAAB στο πλαίσιο του έργου Gripen. Ομοίως, η BAE System συμμετέχει στον ιταλικό οίκο Leonardo, όχι μόνο όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των στόλων των δύο χωρών Eurofighter Typhoon, αλλά και στο πρόγραμμα F-35. Το τελευταίο είναι πιθανό, να έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πολύτιμης γνώσης.

Κατά μία έννοια, σε αντίθεση με τη Γαλλία που εξαρτάται πλήρως από την επιτυχία του προγράμματος FCAS, καθώς πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη του Rafale που θα είναι τεχνολογικά καθυστερημένος σε μια δεκαετία, ούτε η Βρετανία, ούτε η Ιταλία ούτε η Σουηδία θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από την επιτυχία του προγράμματός τους.

Το σύνολο των επιχειρησιακών απαιτήσεών τους είναι στενότερο, κυρίως επειδή τόσο τα βρετανικά όσο και τα ιταλικά F-35, καλύπτουν ήδη πολλά προφίλ αποστολών που διαφορετικά θα ήταν και για αυτές τις χώρες προβλήματα πολυπλοκότητας.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία δεν έχουν τοποθετήσει όλα τα «αυγά τους στο καλάθι» ενός μοναδικού στρατιωτικού αεροδιαστημικού σχεδίου. Αυτό σημαίνει, ότι μια πιθανή αποτυχία του Tempest θα ήταν λιγότερο προβληματική για αυτούς. Στρατιωτικά, θα διαθέτουν μεγάλους στόλους F-35 μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Με άλλα λόγια, ενώ για τους εταίρους τους, ιδιαίτερα για τη Γαλλία, η FCAS έχει υψηλή πολιτική διάσταση και το έργο φαίνεται «πολύ μεγάλο για να αποτύχει» για τα εμπλεκόμενα έθνη, δεν συμβαίνει, ας πούμε, με τη Βρετανία. Και αυτή η ευελιξία δίνει στους συνεργάτες της Tempest ένα πολύ καλύτερο επίπεδο άνεσης.

Απλώς φανταστείτε ότι το FCAS αποτυγχάνει, και η Γαλλία, αναγκάζεται να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για την άμυνά της,  ή ακόμα και τους Tempests. Θα είναι ένα τρομερό πλήγμα για τη γαλλική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα, όταν οι πρόσφατοι δεσμοί τους με τις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται από περισσότερο μίσος παρά αγάπη.

Ακόμα θα είναι ένα πλήγμα για τη Γερμανία, που προσπαθεί να ενισχύσει τις «ευρωπαϊκές» αμυντικές δυνατότητες και να αναβιώσει την «ευρωπαϊκή δύναμη», με τα συμφέροντα των ΗΠΑ να έχουν στραφεί κυρίως προς τον Ινδο-Ειρηνικό.

https://www.youtube.com/watch?v=mDWRmWQiZk4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ