Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Συνεργάτες ή ανταγωνιστές Ευρώπη και ΝΑΤΟ; Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία (βίντεο)

Η Γαλλία είναι αντίθετη στην πρόταση που έχει κάνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, να αυξηθεί η κοινή χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη.

 Τις απόψεις της Γαλλίας, δεν συμμερίζονται αρκετές χώρες στην Ευρώπη που θεωρούν ότι η «ατλαντική» εκδοχή συλλογικής ασφάλειας, είναι προτιμότερη από τη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στη στάση χωρών της «διεύρυνσης» του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες. Αυτές οι χώρες, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ και η σχέση με τις ΗΠΑ, παραμένουν κρίσιμες πλευρές της αντιμετώπισης των απειλών του δέχονται. Οι χώρες αυτές ευνοούν την αναβάθμιση του αμυντικού ρόλου της Ευρώπης, όμως δεν το βλέπουν ως μια εκδοχή αυτόνομου γεωπολιτικού ρόλου της Ευρώπης, αλλά ως πλευρά μιας αναβαθμισμένης συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, συνολικά των «δυτικών χωρών» έναντι των απειλών, στην περίπτωση των συγκεκριμένων χωρών, κατεξοχήν της Ρωσίας.

Τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες, η Ευρώπη ήταν βασικός σύμμαχος και συνεργάτης των Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα χρησιμεύει, ως ''εξαγωγέας'' παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Με την Συμμαχία διατηρείται ευημερούσα η Ευρωατλαντική περιοχή, υπερασπιζόμενη από τα συμμαχικά έθνη και μια αξιόπιστη συμμαχία του ΝΑΤΟ, παραμένει θεμελιώδης για την ασφάλειά της Ευρώπης σε ένα ανταγωνιστικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ζούμε σε έναν όλο και πιο περίπλοκο και αμφιλεγόμενο κόσμο. Πολιτική αβεβαιότητα, ενέργεια, ο ανταγωνισμός και η διάχυση της διατάραξης της τεχνολογίας, τονίζουν τους καθιερωμένους κανόνες που βασίζονται στη διεθνή τάξη. Απειλές και αμφισβητίες, επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτές τις συνθήκες μέσω επιθετικής δράσης, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα εθνικής ισχύος και είναι υποστηριζόμενες από όλο και πιο ικανές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι αντίπαλοι ενισχύουν αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες και προάγουν την αστάθεια, με παραπληροφόρηση και καταστροφικές εκστρατείες στον κυβερνοχώρο, «δοκιμάζοντας» εθνικές κυβερνήσεις και πολυεθνικά ιδρύματα. Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσε να κλιμακωθούν σε πιο επιθετική συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης - ΝΑΤΟ Tod D. Wolters, ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση αυτών των απειλών και προκλήσεων, απαιτούν από εμάς να κάνουμε σημαντικά βήματα μακριά από ένα δυαδικό μοντέλο ειρήνης ή πολέμου… και προς μια κλίση που περιλαμβάνει έναν ανταγωνισμό με στρατιωτική διάσταση έτοιμοι για μια ένοπλη σύγκρουση».

Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλου (παγκόσμιου) ανταγωνισμού ισχύος και η νίκη σε αυτήν την εποχή, είναι η εξασφάλιση μεγάλου (παγκόσμιου) ανταγωνισμού εξουσίας με την διατήρηση της Αμερικής και της Ευρώπης ασφαλή και την προστασία των δημοκρατικών αξιών μας.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ευρωπαϊκό θέατρο παραμένει απίστευτα σημαντικό. Στεγάζει το λίκνο των δημοκρατικών αξιών, χτισμένο από μια πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Είναι το σπίτι για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα και είναι, ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος για την χώρα  των ΗΠΑ, και η ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών μας ενισχύει τη συλλογική στάση μας.

«Σε όλη την Ευρώπη και όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο, είναι δική μας ευθύνη ως στρατιωτικοί ηγέτες, να διατηρήσουμε την εστίαση  στην ολοκληρωμένη ετοιμότητά μας σε όλους τομείς και να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας γρηγορότερα από τις απειλές μας και τους αμφισβητίες» είπε ο Wolters.

«Στο όραμά μας για αυτό το περιβάλλον ασφαλείας,  κάθε μέρα παράγουμε συλλογικά περισσότερη ειρήνη και με την αποτροπή  υπερασπιζόμαστε καλύτερα το αύριο, η USEUCOM και το ΝΑΤΟ, συνεργάζονται για να αποτρέψουν τις επιθέσεις εναντίον των  συμμάχων των ΗΠΑ», συνέχισε.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης πρωτοβουλίας του από τον Ψυχρό Πόλεμο, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε μια ενημερωμένη έκδοση στρατιωτική στρατηγική συνολικής άμυνας και κοινής απάντησης  και ανέπτυξε τη στρατηγική  επιχειρησιακής σύνδεσης,  αυτό που ονομάζουμε, έννοια αποτροπής και άμυνας Ευρωατλαντικού χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζί με τη στρατηγική εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, αυτά  τα έγγραφα τονίζουν τις συμφωνημένες προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, και διατυπώνουν διαρκείς δραστηριότητες επαγρύπνησης που πρέπει να υιοθετήσει η συμμαχία, για να διατηρήσει την ειρήνη μέσω ολοκληρωμένης αποτροπής και άμυνας σε όλους τους τομείς  σε όλη την περιοχή ευθύνης.  

Μας επιτρέπουν ισχυρούς διμερείς και πολυμερείς δεσμούς με Ευρωπαίους Συμμάχους και εταίρους, προώθηση των κοινών μας συμφερόντων και του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος. Συλλογικά διαθέτουμε μεγάλη ικανότητα σε όλους τους τομείς  γης, θάλασσας, αέρα, χώρου και κυβερνοχώρου για να αποτρέψει αντιπάλους και να  υπερασπισθεί τους εταίρους και τα συμφέροντά μας.

«Εμείς ενισχύσουμε αυτούς τους πυλώνες πολέμου του 21ου αιώνα, καθώς αναπτύσσουμε μελλοντικές δυνατότητες, νέες δυνάμεις και σχηματισμούς βελτιώνοντας  την  διαφάνεια, την ευθυγράμμιση, τη διαλειτουργικότητα και τη σύγκλιση από αυτά που έχουμε ήδη και τοποθετώντας την ταχύτητα σε σχέση με τους πιθανούς αντιπάλους μας, ως επιτακτική ανάγκη, για ό, τι κάνουμε αυτό αυξάνει την πιθανότητα απόκτησης ευνοϊκών αποτελεσμάτων σώζοντας  ζωές και διαφυλάττοντας την ειρήνη». αναφέρει ο Στρατηγός Wolters

Η δέσμευση των κρατών προς τα έθνη σε όλη την Ευρώπη και την Ευρασία  μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε ανθεκτικοί σε  απειλές τώρα και στο μέλλον. Μέσω συμμαχιών και σχέσεων ασφαλείας, βοηθάμε ο ένας τον άλλον να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην αποστολή και να καταφέρουμε πολλά μαζί.

«Είμαστε έτοιμοι,  είμαστε σταθεροί και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις. Λειτουργώντας με υψηλότερα κοινά πρότυπα, είμαστε πιο προετοιμασμένοι, πιο ανταποκρινόμενοι και πιο ανθεκτικοί από ποτέ», είπε ο  Στρατηγός Wolters.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ