Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Συγκλονιστικές εικόνες: Ποτάμια λάβας «καταπίνουν σπίτια» στη Λα Πάλμα -Δεν κινδυνεύουν κάτοικοι

Η εντυπωσιακή έκρηξη του ηφαιστείου στην Λα Πάλμα των Καναρίων Νησιών συνεχίζει ως αυτή την ώρα να εκτοξεύει φωτιά, λάβα και τέφρα στην ατμόσφαιρα και το έδαφος του νησιού και η λάβα κατευθύνεται με αργό ρυθμό προς τις ακτές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δήμαρχος του Ελ Πάσο, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, αναφέρει στην ισπανική τηλεόραση, πως στο χωριό του, η λάβα ύψους πολλών μέτρων έχει προκαλέσει καταστροφές σε περίπου 20 σπίτια.

Ήδη από χθες το βράδυ τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι που ζουν σε οικισμούς κοντά στην Κούμπρε Βιέχα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα τους σε εγκαταστάσεις που είχε ετοιμάσει ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέβαλε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για την Διάσκεψη του ΟΗΕ, ταξίδεψε αργά το βράδυ στην Λα Πάλμα και υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά την καταμέτρηση των υλικών ζημιών οι κάτοικοι θα λάβουν αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν. «Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών. Είμαστε προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της έκρηξης. Έχουμε ενεργοποιήσει τα πάντα » δήλωσε από το κέντρο επιχειρήσεων της Λα Πάλμα.

Σύμφωνα με τον Νεμέσιο Πέρεθ, διευθυντή του Ηφαιστειολογικού Ινστιτούτου των Καναρίων Νησιών σε συνέντευξη του στην Cadena SER: “ Οι επιστήμονες θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περίπου την διάρκεια της έκρηξης η οποία θα εξαρτηθεί από την ποσότητα μάγματος που έχει συσσωρευτεί στη «δεξαμενή» του ηφαιστείου. Η δεξαμενή αυτή μπορεί να έχει βάθος τρία ή πέντε χιλιόμετρα και να συνδέεται με μία άλλη δεξαμενή 20 ή 30 χιλιόμετρα μακριά, οπότε η ανατ

Ο Πέρεθ εξήγησε ότι για να προβλεφθεί το τέλος της έκρηξης, είναι απαραίτητο να μελετηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου που έχουν καταγραφεί. “Την πρώτη ημέρα έχουμε υπολογίσει μεταξύ 6.000 και 9.000 τόνων και μια πτωτική τάση τους θα είναι ενδεικτική ότι η έκρηξη μειώνεται. Όταν περάσουν 48 ημέρες χωρίς καμία εκπομπή, μπορούμε να θεωρήσουμε την έκρηξη περατωμένη”, δήλωσε ο Περέθ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Τερέσα Ροντρίγκεθ , δήλωσε πριν από λίγο ότι το ταξίδι του Σάντσεθ στις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την πορεία της ηφαιστειακής έκρηξης.

Στο μεταξύ λόγω του πυκνού καπνού και της ηφαιστειακής τέφρας ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις προς την Λα Πάλμα, Γκομέρα και Τενερίφη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ