Κόσμος

Βρετανία: Πολίτες της ΕΕ επέστρεψαν στις χώρες τους λόγω Brexit

Στη χώρα ζούσαν 3,5 εκατομμύρια υπήκοοι της ΕΕ έναντι 3,7 εκατομμυρίων το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Ο αριθμός των πολιτών εκτός ΕΕ άλλαξε ελάχιστα σε 2,6 εκατομμύρια.

Η φυγή αυτή βοηθά να εξηγηθεί γιατί η Βρετανία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού που οδηγεί σε άδεια ράφια στα καταστήματα, αυξάνοντας τις τιμές και απειλώντας την ανάκαμψη από την πανδημική ύφεση. Τομείς όπως το λιανικό εμπόριο και η φιλοξενία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους εργαζόμενους της ΕΕ και δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς που έφυγαν από τη χώρα θα επιστρέψουν.

Η πανδημία έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από τις πιο πολλές χώρες και οι μετανάστες ενδέχεται να έχουν βρει ελκυστικές ευκαιρίες στη χώρα τους. Εν τω μεταξύ, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή ξένων υπηκόων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όσοι δεν έχουν αποκτήσει καθεστώς παραμονής χρειάζονται τώρα θεώρηση για εργασία, διαμονή ή σπουδές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η υπηρεσία ανέφερε ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών δεν οφείλεται απαραίτητα στους πολίτες της ΕΕ που επιστρέφουν σπίτι τους μετά το Brexit. Ενώ ο αριθμός των υπηκόων της ΕΕ που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μεταξύ των μέσων του 2020 και του Μαρτίου φέτος, πολλοί θα μπορεί να έχουν στραφεί σε διαφορετική καριέρα, ανέφερε.

Η έλλειψη οδηγών φορτηγού στη Βρετανία μετά το Brexit αποτελεί βαρίδι για το εμπόριο

Η πανδημία περιπλέκει το έργο της παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών αφού οι face-to-face συνεντεύξεις στα λιμάνια διακόπηκαν λόγω των κανονισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αντ' αυτού, οι αξιωματούχοι χρειάστηκε να βασιστούν σε ερωτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από απόσταση.

Τα στατιστικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι 100.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου πέρυσι, όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown, σημαντική αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018 και του 2019. Πάνω από τα τρία τέταρτα από αυτούς ήταν υπήκοοι της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια είχαν ως επίπτωση ότι ένας πολύ μικρότερος αριθμός από ό, τι συνήθως ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν πρόκειται για προσωρινές αναχωρήσεις λόγω της πανδημίας και του Brexit ή για τη συνέχιση μιας τάσης που μπορεί να έχει αναδυθεί ούτως ή άλλως», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. «Καθώς συλλέγουμε περισσότερα δεδομένα, η εικόνα θα γίνει πολύ πιο ξεκάθαρη».

Συνολικά, οι κάτοικοι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αποτελούσαν το 14% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος εκτιμήθηκε σε περίπου 67 εκατομμύρια μετά από μια αμελητέα ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους.

Το Λονδίνο παρέμεινε η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων που δεν γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ξένοι πολίτες αντιπροσώπευαν το 9% του συνολικού πληθυσμού, με τους υπηκόους της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ιρλανδίας, της Ινδίας και της Ιταλίας να καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...