Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Για τα λεφτά τα κάνεις όλα» - Παρίσι: Η συμμαχία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας στον Ειρηνικό απειλεί τα γαλλικά συμφέροντα

Την Πέμπτη, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν τον σχηματισμό μιας νέας συμμαχίας (AUKUS), που θα λειτουργεί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Πίσω από τα γενικά λόγια για την ανάγκη διασφάλισης της περιφερειακής ασφάλειας κρύβεται, φυσικά, η επιθυμία των τριών αγγλοσαξονικών κρατών να συντονίσουν τις δυνατότητες και τις προσπάθειές τους, για να αντισταθούν στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική επέκταση της Κίνας στην περιοχή.

Ωστόσο, η Δύση στον Ειρηνικό εκπροσωπείται όχι μόνο από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία. Η Γαλλία έχει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Θυμηθείτε ότι η Γαλλία εξακολουθεί να κατέχει αποικίες, στην Ωκεανία - Νέα Καληδονία και Γαλλική Πολυνησία. Η Γαλλική Πολυνησία περιλαμβάνει τα νησιά Κοινωνίας, νησιά Τουαμότου, νήσους Μαρκέζας, νήσους Τουμπουάι και το νησί Γκάμπιερ. 

Το Παρίσι πραγματοποιεί τακτικά στρατιωτικές δοκιμές στην περιοχή του Ειρηνικού, τα γαλλικά ναυτικά τμήματα εδρεύουν στη Νουμέα (Νέα Καληδονία) και την Παπαέτα (Ταϊτή) και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η δημιουργία της συμμαχίας ήταν πολύ προσβλητική για τη Γαλλία. Μιλούν για αυτό στο ίδιο το Παρίσι, πιστεύοντας ότι μια τέτοια συμμαχία απειλεί τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή.

Επιπλέον, η Γαλλία προηγουμένως συνεργάστηκε στενά με την Αυστραλία στην κατασκευή υποβρυχίων. Για παράδειγμα, η Αυστραλία προηγουμένως επέλεξε τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group, για την κατασκευή ενός νέου στόλου υποβρυχίων αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Τώρα αυτή η συμφωνία δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Η Αυστραλία αποφάσισε να επενδύσει σε πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ και να απορρίψει το συμβόλαιό της με τη Γαλλία, για την κατασκευή υποβρυχίων, λόγω του αλλαγμένου στρατηγικού περιβάλλοντος», δήλωσε την Πέμπτη ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο της νέας συμμαχίας, θα φροντίσουν για τον εκσυγχρονισμό του αυστραλιανού υποθαλάσσιου στόλου. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, έδιωξαν τη Γαλλία και τη γαλλική στρατιωτική βιομηχανία και τώρα η Αυστραλία θα ξοδέψει τα χρήματά της στο πλαίσιο του νέου μπλοκ.

Ως αποτέλεσμα, η Αυστραλία ειδοποίησε τη Γαλλία ότι θα τερματίσει τη σύμβασή της με την κρατική πλειοψηφία DCNS, για την κατασκευή 12 από τα μεγαλύτερα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο. Η Αυστραλία έχει ξοδέψει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το έργο, από τότε που οι Γάλλοι κέρδισαν τη σύμβαση το 2016.

Ο Μόρισον είπε ότι ανέφερε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο, ότι υπάρχουν «πολύ πραγματικά ζητήματα σχετικά με το αν μια συμβατική υποβρύχια ικανότητα», θα καλύψει τις στρατηγικές ανάγκες ασφάλειας της Αυστραλίας στον Ινδο-Ειρηνικό. 

«Φυσικά και είναι απογοητευμένοι», είπε ο Μόρισον. "Ήταν καλοί εταίροι. Αυτό αφορά το στρατηγικό μας συμφέρον, τις απαιτήσεις στρατηγικής μας ικανότητας και ένα αλλαγμένο στρατηγικό περιβάλλον και έπρεπε να πάρουμε αυτήν την απόφαση."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγουμένως, μίλησαν πολύ για την ανάγκη η Ευρώπη, να συμμετέχει πιο ενεργά στις υποθέσεις της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Τα σχέδια της Ουάσινγκτον, ήταν να δημιουργήσουν την πιο αποτελεσματική αντιστάθμιση στην κινεζική επιρροή.

Στη συνέχεια, όμως, παρ 'όλα αυτά, ακολουθήθηκε μια πορεία συνεργασίας όχι με τη Γαλλία ή τη Γερμανία, αλλά με τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία ως μακροχρόνιους στενούς συνεργάτες των Ηνωμένων Πολιτειών, χώρες του αγγλοσαξονικού πολιτισμού. 

Προφανώς, η Ουάσινγκτον δεν εμπιστεύεται την Γαλλία, υποπτευόμενη ότι το Παρίσι, θα προσπαθήσει να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική στην περιοχή. Οι Αμερικανοί πιστεύουν οτι η Γαλλία δεν έχει τέτοιες αντιφάσεις και διασταυρώσεις συμφερόντων με την Κίνα, ενώ τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Αυστραλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό απειλούνται άμεσα από την Κίνα, όπως λένε συνεχώς οι αρχές αυτών των χωρών.

Για «πισώπλατη μαχαιριά» κάνουν λόγο οι Γάλλοι

Για πισώπλατη μαχαιριά της Αυστραλίας έκανε λόγο σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στην ακύρωση της συμφωνίας για την παραλαβή 12 συμβατικών υποβρυχίων από το Παρίσι.

«Είχαμε εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία και η σχέση αυτή διερράγη», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν μιλώντας σήμερα στο δίκτυο «franceinfo».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, όπως ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Ζεράρ Αρό.

Η Φλοράνς Παρλί τόνισε ότι πρόκειται για «λυπηρή απόφαση», η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας» ενώ ο επί χρόνια πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Ζεράρ Αρό, έκανε λόγο και αυτός για «πισώπλατη μαχαιριά».

Υπενθυμίζεται ότι, η Αυστραλία είχε από το 2016 συνάψει συμφωνία ύψους 34,5 δισ. ευρώ με την Γαλλία, για την παραλαβή 12 συμβατικών υποβρυχίων.

Η συμφωνία αυτή μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως η «συμφωνία του αιώνα», καθώς το τελικό της ύψος αναμενόταν να ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό ποσό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...