Κόσμος

Νέα “Σεπτεμβριανά” στην Τουρκία-Μια ανάσα από καινούρια πογκρόμ κατά μεταναστών

Η ένταση εκτοξεύεται στα ύψη κατά Αφγανών-και όχι μόνο-προσφύγων στην Τουρκία. «Η κοινωνική βόμβα που τροφοδοτήθηκε από την οικονομική κρίση, σε μια χώρα που υποδέχεται ήδη 5 εκατομμύρια μετανάστες, κινδυνεύει να ξεσπάσει με το νέο κύμα αφίξεων», λένε ο Ρομπέρτο ​​και η Γκαμπριέλα Ουγκολίνι, που δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες στα σύνορα με το Ιράν, όπου η τουρκική κυβέρνηση χτίζει τείχος για να εμποδίσει την είσοδο σε όσους εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν.

"Το κλίμα στην Τουρκία όσον αφορά το νέο κύμα προσφύγων που φτάνουν από το Αφγανιστάν είναι πολύ τεταμένο, η ξενοφοβία αυξάνεται". Ο Roberto και η Gabriella Ugolini, ιεραπόστολοι της επισκοπής της Φλωρεντίας στη χώρα της Ημισελήνου από το 2000, δηλώνουν ότι ανησυχούν, σήμερα καθώς γίνονται μάρτυρες μιας ακόμη μεταναστευτικής έκτακτης ανάγκης σε μια κοινωνία που δοκιμάστηκε σοβαρά από την οικονομική κρίση, επιδεινωμένη περαιτέρω από την πανδημία.

"Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αποδειχθεί ικανή για μεγάλη φιλοξενία, αλλά τα εσωτερικά προβλήματα έχουν εξοργίσει τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούσουν για το άνοιγμα των θυρών σε άλλους πρόσφυγες", αναφέρουν οι ρ/καθολικοί ιεραπόστολοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, υπάρχουν 3,6 εκατομμύρια Σύροι που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός προσφύγων και αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με την κυβερνητική αρχή μετανάστευσης, φτάνει τα 5 εκατομμύρια, κι επίσης επειδή «πολλοί επιλέγουν να μην καταγράφονται με την ελπίδα της συνέχισης του ταξιδιού στην Ευρώπη », εξηγούν.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι Αφγανοί... 116.000 σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Afad, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο για μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 1.500 Αφγανοί την ημέρα - "συμπεριλαμβανομένων αρκετών στρατιωτών που φεύγουν" - διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα από το Ιράν και ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να αυξηθεί. Αλλά και το ποσοστό push-back έχει αυξηθεί δραματικά.

"Ακριβώς κατά μήκος των συνόρων με το Ιράν, η τουρκική κυβέρνηση έχει χτίσει ένα τείχος σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πρόοδο αυτών των απελπισμένων ανθρώπων". Οι Ugolini γνωρίζουν καλά την κατάσταση δεδομένου ότι η αποστολή τους ήταν πάντα μαζί με τους μετανάστες στα ανατολικά της χώρας: πρώτα στην Ürfa, στα σύνορα με τη Συρία, στη συνέχεια, για δεκαπέντε χρόνια, στο Van, την καρδιά της κουρδικής περιοχής όχι μακριά από το Ιράν, μια χώρα βοσκών, λαθρεμπόρων και πολλών Αφγανών και Ιρανών που εγκατέλειψαν τη βία και την καταπίεση.

“Είναι άνθρωποι που φεύγουν για πολιτικούς λόγους, για να γλιτώσουν από διώξεις σε θρησκευτική βάση, ή σε αναζήτηση αξιοπρεπούς ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που ξεφεύγουν από τους πάμπολλους οικογενειακούς και κοινωνικούς περιορισμούς και άλλοι, όπως οι ομοφυλόφιλοι, που στις κοινωνίες προέλευσης υφίστανται σοβαρές μορφές μισαλλοδοξίας. Όλοι βλέπουν την Τουρκία ως ένα στάδιο διέλευσης για να φτάσουν στην Ευρώπη ή σε άλλες δυτικές χώρες, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να περιμένουν έως και δέκα χρόνια για να αποκτήσουν το τελικό καθεστώς των προσφύγων” αναφέρουν οι ιεραπόστολοι.

Σήμερα, η «κοινωνική βόμβα» που τροφοδοτείται από την ανεργία - η οποία πρόσφατα κατέγραψε ταραχές και βία εναντίον μιας συριακής γειτονιάς στην Άγκυρα - είναι πιθανό να εκραγεί με τις νέες αφίξεις από το Αφγανιστάν. Τις πρώτες εβδομάδες της έκτακτης ανάγκης, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να είναι η αποθήκη μεταναστών για την Ευρώπη», πιεσμένος επίσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εν τω μεταξύ, εκείνοι που περίμεναν ήδη την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι τώρα απελπισμένοι επειδή φοβούνται ότι ο φάκελός τους θα παραμείνει παγωμένος», λένε οι Ugolini, που σήμερα εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Εκκλησία - λένε - "τα τελευταία χρόνια ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της υποδοχής, ακόμη και με τα περιορισμένα μέσα στη διάθεσή της. Υπάρχει μια Καρίτας(Ρ/καθολική ΜΚΟ) που λειτουργεί καλά, τόσο στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης όσο και στην Ανατολία, και εκεί υφίστανται πολυάριθμες πρωτοβουλίες βοήθειας σε συνεργασία με άλλες χριστιανικές εκκλησίες, από την ελληνορθόδοξη έως τις προτεσταντικές κοινότητες ».

Οι ανάγκες, ωστόσο, είναι τεράστιες και η χώρα σήμερα δεν ξέρει πώς να τις αντιμετωπίσει. "Ο κίνδυνος να αυξηθεί η μισαλλοδοξία είναι πραγματικός, παραδέχεται το ζευγάρι . Και η συγκράτησή του δεν θα είναι εύκολη, προειδοποιεί....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...