Κόσμος

Η Ρωσία εξοπλίζει την Λευκορωσία σαν «αστακό» - Θα λάβει τεράστιο στρατιωτικό εξοπλισμό

Η οπτική της στενότερης συμμάχου της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, υποστηρίζει ότι βλέπει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία αναδιανομή του κόσμου. Κατανοεί ότι η Δημοκρατία της Λευκορωσίας, όπως και κάθε άλλη χώρα, είναι απλώς ένα αναλώσιμο πιόνι στο μεγάλο παιχνίδι για τη μέγιστη επανεκκίνηση. Ίσως προνοεί, πως αποτελεί το προγεφύρωμα της μάχης έναντι της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα στείλει "δεκάδες" αεροπλάνα, ελικόπτερα και συστήματα αεράμυνας  πιθανώς, συμπεριλαμβανομένων των S -400, στη Λευκορωσία σύντομα, δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

"Στο εγγύς μέλλον, υπέγραψα την παραγγελία πριν από δύο ημέρες,  θα μας στείλει η Ρωσική Ομοσπονδία  δεν θα πω τι ακριβώς και το ακριβές χρηματικό ποσό, δεκάδες αεροσκάφη, δεκάδες ελικόπτερα και βασικά όπλα αεράμυνας, ίσως ακόμη και τα S-400. Τα χρειαζόμαστε πολύ, το είπα ήδη », είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το BelTA.

"Με μια λέξη, τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Θα εξοπλιστούμε. Αν δούμε κατά τη διάρκεια της άσκησης Zapad-2021 ότι χρειαζόμαστε κάτι άλλο, τότε θα το αγοράσουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία και θα το παραγγείλουμε", δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Το Μινσκ ενδιαφέρεται για ρωσικά όπλα

Κατά τη συνάντησή του με το κοινό στις αρχές Αυγούστου, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία, ενδιαφέρεται για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Αποκάλυψε ότι η Λευκορωσία επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για αποστολή των S-400 "σε ειδική τιμή, με πίστωση". Ο Λουκασένκο εξέφρασε τη βεβαιότητά του τότε ότι η Ρωσία θα στείλει S-400 στη Λευκορωσία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε ότι το Μινσκ, σκοπεύει να δαπανήσει ένα μέρος της πίστωσης που δόθηκε από τη Μόσχα, για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού για την προμήθεια σύγχρονων όπλων από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, το ποσό κυμαίνεται μεταξύ $ 300 και $ 500 εκατομμύρια.

Ο Λευκορώσος Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αλεξάντερ Βόλφοβιτς, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, αποκάλυψε ότι το σχέδιο ανάπτυξης της Λευκορωσίας για Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει προμήθεια, τουλάχιστον τριών πυραυλικών συστημάτων εναέριας άμυνας Tor-M2.

Σχέδια για αποστολή όπλων στη Λευκορωσία

Οι Λευκορωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, ετοιμάζονται να οπλίσουν εκ νέου τις δυνάμεις τους αεράμυνας και να τις εξοπλίσουν με τα πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, δήλωσε τον Ιανουάριο ο Ταγματάρχης Ιγκόρ Γκόλουμπ διοικητής των Λευκορωσικών Αεροπορικών και Αεροπορικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στα τέλη Ιουνίου, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας Αντρέι Μπόιτσοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία ,είναι έτοιμη να εξετάσει την αποστολή συστημάτων S-400 και αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir-S1, εάν το Μινσκ υποβάλει επίσημο αίτημα.

Τον Απρίλιο, ο Λευκορώσος Αρχηγός Επιτελείου Αντρέι Γκούρτσεβιτς, αποκάλυψε ότι η δεύτερη αποστολή τεσσάρων αεροσκαφών Su-30SM αναμένεται σύντομα, προσθέτοντας ότι υπογράφηκε σύμβαση για τέσσερα ελικόπτερα Mi-35. Σύμφωνα με τον Γκούρτσεβιτς, η προσυμβατική εργασία ήταν σε εξέλιξη για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας Pantsir-S και S-400.

Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι η Λευκορωσία, θα λάβει τέσσερα αεροσκάφη Su-30SM τον Οκτώβριο του 2022.

Εν τω μεταξύ μονάδες αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έφτασαν στη Χρόδνα, για να σχηματίσουν ένα κέντρο εκπαίδευσης και μάχης για κοινή εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και των δυνάμεων αεράμυνας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, αναφέρει το τηλεγραφικό κανάλι του Λευκορωσικού Υπουργείου Άμυνας. 

Η απόφαση για τη δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών κέντρων, Λευκορωσικών και Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ελήφθη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας στις 5 Μαρτίου 2021, στη Μόσχα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, το Su-30 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο στο Baranavichy.

 Ο Λουκασένκο, επιβεβαίωσε επίσης προηγούμενες αναφορές, που λένε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνομιλίες στη Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για περαιτέρω ένταξη μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, αφού εγκριθούν 28 οδικοί χάρτες ένταξης μεταξύ των δύο χωρών από τους δύο ηγέτες, θα υπογραφούν από αυτόν και τον Πούτιν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Ο Λουκασένκο προσπαθεί εδώ και καιρό, να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τροχοπέδη στην πίεση της Μόσχας να συγχωνεύσει τη Λευκορωσία με τη Ρωσία, σε ένα λεγόμενο κράτος της Ένωσης βάσει μιας διμερούς συμφωνίας δεκαετιών, που προβλέπει μια ένωση με στενότερους πολιτικούς, οικονομικούς και ασφαλείς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ