Κόσμος

''Πέρασε'' του Σίσι: Ιταλία και Αίγυπτος πιέζουν για τουρκική αποχώρηση από την Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο χαιρέτισε την επαναλειτουργία του παράκτιου δρόμου της Λιβύης, λέγοντας ότι αυτό ήταν ένα βήμα που ο λαός της Λιβύης και η διεθνής κοινότητα περίμεναν από καιρό.

Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι το άνοιγμα του δρόμου είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την επανένωση της χώρας, ενώ  επισήμανε ότι θα υποστηρίξει με πιο αποφασιστικά βήματα την πλήρη εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, και ιδιαίτερα με την απόσυρση όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

https://www.youtube.com/watch?v=HmIt8DXprsI&pp=sAQA

Ο ρόλος της Ιταλίας

Ο Di Maio είπε ότι η Ιταλία, ως συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια του μηχανισμού παρακολούθησης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, επανέλαβε την έντονη επιθυμία της για τη δέσμευση των μελών της Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 (JMC) αναφορικά με το άνοιγμα του παραλιακού δρόμου.

Την Παρασκευή, το JMC της Λιβύης ανακοίνωσε την άμεση επαναλειτουργία του παράκτιου δρόμου που συνδέει την ανατολική και τη δυτική Λιβύη.

Παράλληλα διαβεβαίωσε όλους τους πολίτες που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο ότι θα λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας για να εγγυηθεί την ασφάλεια τους.

Η Επιτροπή υπενθύμισε αυτό που είχε προηγουμένως αποφασίσει, δηλαδή  να αποτρέψει την κίνηση στρατιωτικών νηοπομπών στον παράκτιο δρόμο και ανέθεσε σε ορισμένους Λίβυους αξιωματικούς να παρακολουθούν την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Η Επιτροπή ζήτησε από την UNSMIL να λάβει γρήγορα μέτρα για να διασφαλίσει την παρουσία διεθνών παρατηρητών επί τόπου, προκειμένου να συμβάλει στην υποστήριξη του μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, ενώ παράλληλα κάλεσε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) να επιταχύνει τον διορισμό υπουργού Άμυνας.

Η JMC επεσήμανε την έναρξη των προπαρασκευαστικών μέτρων για την απομάκρυνση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη , καλώντας όλες τις χώρες να εφαρμόσουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την απέλαση μισθοφόρων και τα αποτελέσματα των διασκέψεων Βερολίνου 1 και 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεργασία Αιγύπτου-Λιβύης

Παράλληλα η Λιβύη ενισχύει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο σε μια σειρά θεμάτων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα το Σάββατο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Λιβύης Αλ-Σαντίκ αλ-Σουρ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Χαμάντα ελ Σαούι, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών εγκλημάτων, ιδίως της τρομοκρατίας, του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της εμπορίας ανθρώπων και των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των δύο κορυφαίων εισαγγελέων στο Κάιρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Λιβύης στην Αίγυπτο.

Οι δύο πλευρές αναθεώρησαν επίσης τη δομή των υπηρεσιών δίωξης, τη διαχείριση των γραφείων τους και τα οράματα για την ανάπτυξή τους.

Και οι δύο αξιωματούχοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Ο Αιγύπτιος Hamada al-Sawi δήλωσε ότι το Κάιρο είναι πρόθυμο να προσφέρει εκπαίδευση σε μέλη της Λιβυκής Εισαγγελίας.

Ο Αλ-Σουρ ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την πρόσκληση, προσθέτοντας ότι η συνεργασία τους θα έχει θετικά αποτελέσματα στο έργο του γραφείου στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πορεία προς τις εκλογές

Από τα παραπάνω εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι Ιταλία και Αίγυπτος με στοχευμένες κινήσεις και δηλώσεις θέτουν τις προϋποθέσεις για πρόοδο της διαδικασίας οργάνωσης των δομών ασφαλείας αλλά και της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Τα παραπάνω ωθούν ολοένα και περισσότερο την Τουρκία πρός την έξοδό της από τη Λιβύη.

Έτσι σταδιακά και συνεχώς βλέπουμε την Τουρκία να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς στο θέμα της παραμονής των δυνάμεών της στη Λιβύη.

Ωστόσο γνωρίζοντας καλά την τουρκική νοοτροπία σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν αποχωρεί από εδάφη στα οποία έχει εγκατασταθεί στρατιωτικά, εκτιμούμε ότι θα φθάσουμε τους επόμενους μήνες σε καταστάσεις συμβιβασμού και εγγυήσεων μεταξύ διεθνούς κοινότητας-Λιβύης-Τουρκίας, αναφορικά με την διασφάλιση της παραμονής έστω και λίγων δυνάμεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) στη Λιβύη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε, αφού τυχόν πλήρης αποχώρηση των ΤΕΔ από τη Λιβύη, θα ισοδυναμούσε στην πράξη για την Τουρκία, ακύρωση του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", γεγονός που φαντάζει απίθανο έως αδύνατο να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην σκακιέρα της Λιβύης, ενδεχομένως να είναι η άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών κρατών, από πετρελαϊκές εταιρείες συμφερόντων τους, στις οποίες ο Ερντογάν θα έχει προσφέρει ένα μεγάλο κομμάτι "ενεργειακής πίτας" από την Λιβυκή και Ελληνική ΑΟΖ, προκειμένου να διασφαλιστεί η τουρκικά παρουσία στην περιοχή, περισώζοντας το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Ωστόσο αυτό για να γίνει θα πρέπει να εμπεριέχει την στήριξη και μέρους του πολιτικού κόσμου της Λιβύης, αλλά και μια νέα διάσκεψη  ή απόφαση για τη Λιβύη με την οποία να προβλέπεται η παραμονή έστω και ενός μέρους των ΤΕΔ στη χώρα και όχι η πλήρης αποχώρησή τους, μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021.

Κλείνοντας θα επισημάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι όσο οι ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι παραμένουν στη Λιβύη, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού εάν δεν ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των παραπάνω, εύκολα μπορεί να οδηγηθούμε σε μια επανάληψη εχθροπραξιών στη χώρα, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ