Κόσμος

Έκθεση-καταπέλτης: Ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων συντηρούν το μεταναστευτικό

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων έχουν «καθοριστικό ρόλο» στον μαζικό εκτοπισμό και την τροφοδότηση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση του Transnational Institute (TNI).

Η έκθεση του TNI, “Smoking Guns”, αποκάλυψε ότι όπλα που πωλήθηκαν σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ κατέληξαν στα χέρια του Daesh και επισημαίνει συγκεκριμένες μελέτες όπου ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων, όπως η βρετανική BAE Systems, η ιταλική Leonardo και η γαλλο-γερμανική Airbus έχουν επηρεάσει άμεσα τη μαζική εκτόπιση ανθρώπων σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη, η Υεμένη και το Ιράκ.

Όπλα που κατασκευάστηκαν από τη Βουλγαρία, που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν να βρίσκονται στα χέρια μαχητών του Daesh, μετά την καταστροφική προσπάθεια των ΗΠΑ να οπλίσουν και να εκπαιδεύσουν 5.000 μαχητές της αντιπολίτευσης για να νικήσουν τον Daesh.

Το πλέον ανενεργό πρόγραμμα "500 εκατομμυρίων δολαρίων" διαπιστώθηκε ότι παραβίαζε μια ρήτρα "τελικού χρήστη" σε μια σύμβαση, η οποία θα απέτρεπε τη μεταβίβαση των όπλων σε άλλες οντότητες.

Το Smoking Guns αποκάλυψε επίσης τη συνεργασία μεταξύ τουρκικών εταιρειών όπλων και του ιταλικού Leonardo για την κατασκευή και πώληση ελικοπτέρων T-129 ATAK, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στην «Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς» στο Αφρίν, εκτοπίζοντας περίπου 5.000 άτομα.

Η έκθεση ανέφερε ότι η βιομηχανία όπλων επωφελήθηκε επίσης από τη «στρατιωτικοποίηση των συνόρων» για να «συγκρατήσει τους μετανάστες και να τους κρατήσει έξω».

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει συνεχώς τη δέσμευσή της για τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση του κράτους δικαίου, αλλά στην πράξη πολλές από τις πολιτικές και τις πρακτικές της κάνουν το ακριβώς αντίθετο - συμβάλλουν καθοριστικά στην υποστήριξη και διατήρηση αυταρχικών καθεστώτων, στη διευκόλυνση των ένοπλων συγκρούσεων και επιδεινώνοντας τα βάσανα ολόκληρων πληθυσμών », αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Niamh Ni Bhriain, συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθεί από την ανθρώπινη δυστυχία. Αλλά η βιομηχανία όπλων έχει δημιουργήσει έναν κλειστό κύκλο πόνου. Πουλώντας όπλα και τεχνολογίες που τροφοδοτούν βάναυσες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια πουλώντας περισσότερα εξοπλισμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να απομακρύνουν τους πρόσφυγες».

"Η έκθεσή μας δείχνει πώς οι αξιώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των συμμάχων τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνονται κούφιες μπροστά στην φαινομενικά ανεξέλεγκτη ικανότητα του ιδιωτικού τους τομέα να εξάγει όπλα σε παραβιάστες ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

"Εάν οι κυβερνήσεις ισχυρών χωρών θέλουν να προωθήσουν την πραγματική ασφάλεια, θα πρέπει να εξετάσουν το ρόλο τους στη συντήρηση συγκρούσεων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν για να αναζητήσουν ασφαλείς ζωές. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα για να σπάσει τον κύκλο των δεινών".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ