Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Κλειδώνουν'' την Κούβα οι ΗΠΑ υπό τον φόβο ρωσικής επέμβασης

Όπως αναφέραμε και χθες στο Πενταπόσταγμα, οι διαδηλώσεις τις τελευταίες 24 ώρες στην Κούβα, ανησυχούν τη Μόσχα, και οι πρώτοι φόβοι έχουν εμφανιστεί γεννώντας την υποψία ότι η Ρωσία, είναι πιθανό να χάσει το στρατηγικό νησί, για τη μελλοντική ανάπτυξη συστημάτων αεροπορικής άμυνας, πλοίων, και αεροσκαφών.

Η Κούβα, είναι περισσότερο στρατηγικό έδαφος για τη Ρωσία, παρά φιλικός και οικονομικός εταίρος. Η Μόσχα βασίζεται στην κουβανική επικράτεια ως «σιλό» της, για την εκτόξευση πυραύλων σε πιθανή σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, έστειλαν αεροσκάφη για να αποτρέψουν την εμφάνιση ρωσικών στρατευμάτων στην Κούβα.

Ο Τζο Μπάιντεν, σε πάρεμβαση του ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το κουβανικό καθεστώς να ακούσει τους πολίτες και να υπηρετήσει τις ανάγκες τους, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και όχι να πλουτίζει το ίδιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο λαός της Κούβας, υπερασπίζεται θαρραλέα τα θεμελιώδη και οικουμενικά του δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας και του δικαιώματος (του λαού) να ορίζει ελεύθερα το μέλλον του, πρέπει να είναι σεβαστά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εν μέσω λοιπών των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας στην Κούβα κατά των υφιστάμενων αρχών, και το κρυφό ''μπρα ντε φερ'' ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, η Κούβα πραγματοποίησε συνομιλίες με τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να υποστηρίξει την Αβάνα εάν προκύψει τέτοια ανάγκη. Δεδομένου ότι η εμφάνιση Ρώσων στρατιωτικών ειδικών στην Κούβα σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει στην καταστολή όλων των διαμαρτυριών, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να κάνουν ένα απελπισμένο βήμα, στην πραγματικότητα, ξεκινώντας έναν ''αποκλεισμό'' της Κούβας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro.

 Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν κοντά στη βόρεια ακτή της Κούβας, και αυτό ισχύει όχι μόνο για αεροσκάφη αναγνώρισης, αλλά και για μεταφορικά αεροσκάφη, πάνω στα οποία μπορεί να βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αναλυτές, ο κίνδυνος πραξικοπήματος στην Κούβα είναι πολύ υψηλός. Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να προσφέρει στην Κούβα τη βοήθεια που χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας, η οποία, προφανώς, θα παρεμποδίζεται με κάθε δυνατό τρόπο στην Ουάσινγκτον.

«Εάν είναι απαραίτητο, η Ρωσία μπορεί να στείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικούς ειδικούς στην Κούβα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί αντίστοιχα αιτήματα από την Αβάνα σχετικά, ωστόσο, εάν είναι απαραίτητο, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μία ημέρα, και αυτό είναι κάτι που φοβούνται σαφώς οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνουν ο ειδικοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ