Κόσμος

Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ: Ο λιμός στο Τιγκράι οδεύει να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Αιθιοπίας

Στη δραματική προειδοποίηση πως ο λιμός στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι οδεύει να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Αιθιοπίας, προχώρησε χθες (15/06) ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το «καμπανάκι» αυτό το χτύπησε διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που απέρριψε η Αντίς Αμπέμπα.

«Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους μήνες που έρχονται, όχι μόνο στην Τιγκράι, αλλά και στην Αφάρ και στην Αμχάρα», τόνισε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ. Το κείμενο της ομιλίας του περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ υπολογίζουν ότι πάνω από 350.000 άνθρωποι στην Τιγκράι πλέον βρίσκονται σε κατάσταση λιμού, υπενθύμισε και διευκρίνισε πως τοπικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να «ενημερώνουν για θανάτους» από πείνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν αυτών των 350.000 ανθρώπων, «άλλοι 2 εκατ. στις επαρχίες Τιγκράι, Αφάρ και Αμχάρα» διατρέχουν επίσης κίνδυνο να βρεθούν στην ίδια κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Λόουκοκ.

Μετά τη συνεδρίαση του Συνεδρίου Ασφαλείας, στην οποία συμμετείχε ο πρεσβευτής της Αιθιοπίας στον ΟΗΕ, Ταγέ Άτσκε Σελασιέ Αμντέ, τόνισε πως η χώρα του αρνείται να συζητηθεί η κατάσταση στην Τιγκράι, καθώς πρόκειται κατ’ αυτόν για εσωτερική υπόθεση της χώρας του.

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την εκτίμηση» του ΟΗΕ περί λιμού, είπε σε δημοσιογράφους, κρίνοντας πως τα δεδομένα που αναφέρθηκαν δεν συγκεντρώθηκαν με «διαφανή» τρόπο ή «χωρίς αποκλεισμούς».

Η συνεδρίαση, που έγινε κατόπιν αιτήματος της Ιρλανδίας, αποδείχθηκε περίπλοκο να οργανωθεί, καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη, ειδικά τα αφρικανικά, την απέρριπταν διότι θεωρούν εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας τη σύρραξη στην Τιγκράι.

Επίσης, εκτιμούν πως ο λιμός είναι ανθρωπιστικό ζήτημα και κατά συνέπεια είναι αναρμόδιο για να το χειριστεί το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για την προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.

ΟΗΕ: «Ανθρωπιστική καταστροφή»

«Κάθε ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας οφείλει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στο γεγονός ότι η Αιθιοπία οδεύει να οριστικοποιήσει τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας» (την 21η), ανέφεραν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν η Κένυα, η Τυνησία και ο Νίγηρας, με την υποστήριξη του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων. Πρόκειται για χώρες-μη μόνιμα μέλη.

«Ανησυχούμε βαθιά για το ενδεχόμενο η ανάληψη δράσης χωρίς αιτία να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή για τον αιθιοπικό λαό και την περιοχή», κατά την ανακοίνωση, στην οποία ωστόσο δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στον λιμό στην Τιγκράι.

Κατά την άποψη των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιθέτως, το ζήτημα εμπίπτει ξεκάθαρα στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Καλέσαμε τα μέλη του Συμβουλίου να ενωθούν και να ζητήσουν με μια φωνή να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είπε σε δημοσιογράφους η βρετανίδα πρεσβεύτρια Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

«Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για να πούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή. Ο λιμός αποτελεί αληθινή απειλή. Δεν μπορούμε να τον αγνοούμε», υπερθεμάτισε η ιρλανδή ομόλογός της, Τζέραλντιν Μπερν Νέισον.

Η προηγούμενη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Τιγκράι είχε διεξαχθεί την 22η Απριλίου. Είχε υιοθετηθεί τότε μια πρώτη ομόφωνη ανακοίνωση που καταδίκαζε τις ωμότητες σε αυτή την επαρχία της βόρειας Αιθιοπίας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο αιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Το TPLF, στα ηνία στην επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκη και η γειτονική Ερυθραία, υπάρχουν πληροφορίες για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων, ιδίως γενικευμένων βιασμών και σφαγών αμάχων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...