Κόσμος

Έρευνα: Τα καλλυντικά ίσως να προκαλούν έως και καρκίνο

Αποτελέσματα έρευνας κρούουν καμπανάκι για το πόσο επικίνδυνα για την υγεία μας είναι προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα μάτια, στο στόμα και το δέρμα μας. Τι αποκαλύπτει.

Πάνω από τα μισά δημοφιλέστερα καλλυντικά που πωλούνται ευρέως σε ΗΠΑ και Καναδά είναι πιθανό να περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών (PFAS), σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νοτρ Νταμ έλεγξαν περισσότερα από 200 καλλυντικά, όπως κονσίλερκραγιόνσκιές ματιών, μάσκαρα και eyeliner και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς σε πάνω από τα μισά βρήκαν επικίνδυνες ουσίες.

Τους φόβους έρχεται να εντείνει έρευνα που προηγήθηκε, η οποία συνδέει ορισμένες από τις PFAS με μια σειρά σοβαρών θεμάτων υγείας, όπως καρκίνο των νεφρώνκαρκίνο των όρχεωνυπέρτασηθυρεοειδή και ανοσοτοξικότητα στα παιδιά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γκράχαμ Πίσλι διαμηνύει πως οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όταν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, παραμένουν εκεί και συσσωρεύονται ενώ υπάρχει και ο πρόσθετος κίνδυνος της περιβαλλοντικής μόλυνσης που μπορεί να προκληθεί όταν πετάμε τα εν λόγω καλλυντικά, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίμαχη κατηγορία χημικών χρησιμοποιείται μαζικά για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Περιβάλλοντος, δηλαδή: «εμποδίζουν -για παράδειγμα- τα τρόφιμα να κολλάνε σε μαγειρικά σκεύη, κάνουν ρούχα και χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες».

Στην επίμαχη μελέτη, όπου εξετάστηκαν περισσότερα από 200 καλλυντικά για φθόριο - δείκτη της χρήσης PFAS στο προϊόν- αποκαλύφθηκε πως το 56% των προϊόντων για μάτια, το 48% των προϊόντων για τα χείλη και το 47% των προϊόντων μάσκαρα περιείχαν υψηλά επίπεδα φθορίου.

Ειδικά τα προϊόντα που διαφημίζονται ως «μακράς διαρκείας» και «ανθεκτικά στη φθορά»... «έβριθαν» φθορίου, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Αυτό εμπνέει ανησυχία. Οι μετρήσεις μας δείχνουν την ευρεία χρήση PFAS σε αυτά τα προϊόντα - αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλήρης έκταση της χρήσης φθοριούχων χημικών ουσιών στα καλλυντικά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί» εξήγησε ο κ. Πίσλι.

Τα PFAS είναι γνωστά ως «παντοτινά χημικά» μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα για δεκαετίες καθώς δεν αποσυντίθεται φυσικά και εκτός από τα καλλυντικά, υπήρχαν διάχυτα σε αντικολλητικά σκεύη, υφάσματα και περιτυλίγματα για γρήγορο φαγητό.

Ακόμη, ο καθηγητής επιμένει πως ο κίνδυνος έκθεσης για τον καταναλωτή είναι τεράστιος καθώς υπάρχουν βιομηχανίες δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχουν αυτά τα προϊόντα σε εκατομμύρια καταναλωτές καθημερινά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ