Κόσμος

Παγκόσμιος Τρόμος! - Ρωσία και ΗΠΑ αυξάνουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών

Το 2021, ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που αναπτύχθηκαν αυξήθηκε στον κόσμο . Στις αρχές του έτους, περίπου 2.000 κεφαλές ήταν σε επιφυλακή. Αυτό αποδεικνύεται από τα δεδομένα στην έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν μειώσει τα συνολικά αποθέματά τους πυρηνικών όπλων με την αποσυναρμολόγηση κεφαλών το 2020, εκτιμάται ότι στις αρχές του 2021 και οι δύο χώρες είχαν περίπου 50 περισσότερες πυρηνικές κεφαλές σε επιχειρησιακή ανάπτυξη από ότι ένα χρόνο νωρίτερα» λέει το ινστιτούτο.

Επιπλέον, η Ρωσική Ομοσπονδία αύξησε το συνολικό στρατιωτικό της πυρηνικό οπλοστάσιο κατά περίπου 180 κεφαλές το 2021, κυρίως μέσω της ανάπτυξης υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και επίγειων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Συνολικά, οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν μειώσει τον συνολικό αριθμό πυρηνικών κεφαλών από 13.400 σε 13.080, αλλά ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που αναπτύχθηκαν αυξήθηκε από 3.720 πέρυσι σε 3.825. Ταυτόχρονα, περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων πυρηνικών όπλων ανήκουν τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ετήσια έκθεση Sipri

 

Η συνεχής αποσυναρμολόγηση πυρηνικών οπλοστασίων από τον Ψυχρό Πόλεμο απειλεί να σταματήσει. Οι ερευνητές προειδοποιούν για αναστροφή τάσεων.

Το ινστιτούτο έρευνας για την ειρήνη Sipri εντόπισε μια ανησυχητική τάση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Καταρχήν, ο συνολικός αριθμός πυρηνικών κεφαλών συνεχίζει να μειώνεται, ανέφερε το ινστιτούτο με έδρα τη Στοκχόλμη στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα. Ωστόσο, περισσότερα πυρηνικά όπλα λειτουργούν επί του παρόντος από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Η μείωση των αναπτυσσόμενων κεφαλών φαίνεται να έχει σταματήσει. Ταυτόχρονα, εκτελούνταν εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα εκσυγχρονισμού. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, υπήρχαν περίπου 13.080 πυρηνικά όπλα παγκοσμίως στις αρχές του 2021. 320 λιγότερα από ό, τι πέρυσι και λιγότερο από το ένα πέμπτο του αριθμού που είχαν οι πυρηνικές δυνάμεις στα οπλοστάσια τους στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Η δύναμη της Ρωσίας είναι μεγάλη. Η επιρροή του Πούτιν και του Κρεμλίνου γίνεται σαφής ξανά και ξανά, επίσης έξω από τα ρωσικά σύνορα. Αλλά η ακριβής έκταση είναι ασαφής.

Τα υπόλοιπα πυρηνικά κατανέμονται σε Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Πακιστάν, Ινδία, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα. Οι ερευνητές της ειρήνης αξιολογούν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πυραύλους ή βρίσκονται σε ενεργές βάσεις ως ανησυχητικό.

Αυτά τα πυρηνικά όπλα θεωρούνται επιχειρησιακά από τη Sipri. Ο αριθμός τους αυξήθηκε από 3.720 το προηγούμενο έτος σε 3.825. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία πρόσθεσαν περίπου 50 καθεμια. Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν επίσης αναπτυσσόμενες κεφαλές.

Οι δύο υπερδυνάμεις παρέμειναν εντός των ορίων των πυρηνικών δυνάμεών τους που ορίζονται στη Συνθήκη για το νέο ξεκίνημα αφοπλισμού . Η συμφωνία δεν προβλέπει όριο στο σύνολο των αποθεμάτων πυρηνικών κεφαλών.

"Ο συνολικός αριθμός κεφαλών στα παγκόσμια στρατιωτικά αποθέματα φαίνεται να αυξάνεται", δήλωσε ο Hans M. Kristensen, εμπειρογνώμονας του Sipri σχετικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό, τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση.

Είναι "ανησυχητικό σημάδι ότι η πτωτική τάση που χαρακτηρίζει τα παγκόσμια πυρηνικά οπλοστάσια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχει σταματήσει".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...