Κόσμος

Οι Τούρκοι ανησυχούν για την δημοκρατία και ψηφίζουν ΝΑΤΟ και Γερμανία

Οι Τούρκοι ανησυχούν πολύ για την κατάσταση της δημοκρατίας τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, με το 63% των ερωτηθέντων να λένε ότι πίστευαν ότι η κατάσταση είναι κακή και το 39% είπε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει.
Τα ευρήματα αποτελούν μέρος της έρευνας Transatlantic Trends 2021, από το Γερμανικό Ταμείο Marshall των ΗΠΑ (GMF) και χρηματοδοτήθηκε από το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) στην Τουρκία, με τα αποτελέσματα να αποκαλύπτονται οι απόψεις των Τούρκων σχετικά με τις προκλήσεις ασφαλείας, τη διατλαντική συνεργασία και εσωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα τους είναι η πανδημία, η τρομοκρατία και η μετανάστευση. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ήθελε μείωση της στρατιωτικής συμμετοχής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. 


Η έρευνα ανέφερε επίσης ότι το 40% θεωρούσε τη Γερμανία τον πιο ισχυρό παράγοντα στην Ευρώπη, ενώ την ίδια άποψη για το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το 25%. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η παγκόσμια υγεία (22%), το εμπόριο (15%) και τα ανθρώπινα δικαιώματα (15%) ήταν οι προτεραιότητες για τη διατλαντική συνεργασία. 


«Η Γερμανία και η Τουρκία συνδέονται με εκατομμύρια προσωπικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί με τη γενιά των Τούρκων μεταναστών και των απογόνων τους», δήλωσε ο Walter Glos, διευθυντής της KAS στην Τουρκία και συμπλήρωσε πως “η Γερμανία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ξένος επενδυτής της Τουρκίας. Και οι δύο χώρες έχουν θεμελιώδες ενδιαφέρον για καλές, στενές σχέσεις που βασίζονται σε κοινές πεποιθήσεις και αξίες”. 


Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είδαν την κινεζική επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις ως γενικά αρνητική και η Κίνα θεωρήθηκε επίσης ως αντίπαλος παρά ως εταίρος.
Σχεδόν οι μισοί περίμεναν ότι η κυβέρνησή τους θα ήταν πιο σκληρή με την Κίνα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


«Αν και η κοινή γνώμη δεν είναι ο κύριος μοχλός της εξωτερικής πολιτικής, εξακολουθεί να είναι επακόλουθη όλο και περισσότερο της δεδομένης επιρροής των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην πολιτική», δήλωσε ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής γραφείου της GMF στην Άγκυρα. 


“Η συνεργασία γίνεται πολιτικά δαπανηρή όταν δεν υπάρχει δημόσια υποστήριξη. Ενώ υπάρχουν πολιτιστικοί και ιστορικοί λόγοι για αυτήν την αμοιβαία δυσπιστία, η αυξανόμενη ισλαμοφοβία στη Δύση και ο εθνικισμός στην Τουρκία, οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της και οι δημόσιες συζητήσεις πολιτικών διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα” Αλλά είπε ότι δεν υπήρχε σύντομος δρόμος για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.
"Ενώ η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία και από τις δύο πλευρές μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση μακροπρόθεσμα, η δημόσια υποστήριξη δεν θα είναι μια από τις ισχυρές πτυχές της συνεργασίας της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους στο άμεσο μέλλον" θεωρεί. 


Περισσότερο από το ένα τρίτο των Τούρκων ερωτηθέντων πίστευαν ότι το ΝΑΤΟ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της χώρας τους και οι περισσότεροι (66%) υποστήριξαν στενότερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. 


Οι μισοί από τους ερωτηθέντες βρήκαν τη Γερμανία, τη Σουηδία και τον Καναδά ως τους πιο αξιόπιστους συνεργάτες, ενώ μόνο το 23% των Τούρκων θεωρούσαν τις ΗΠΑ αξιόπιστες. 


Ο Glos είπε ότι, παρά την αύξηση των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία παρέμεινε το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην ΕΕ και θεωρήθηκε ως ο πιο αξιόπιστος εταίρος.
 

Ο ρόλος της Γερμανίας

 

«Η συμφωνία μετανάστευσης ΕΕ-Τουρκίας δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη μεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης. Ομοίως, η Τουρκία είναι ανοιχτή στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της γερμανικής κυβέρνησης στη διαμάχη στο Αιγαίο με την Ελλάδα », πρόσθεσε. “Αυτό επιτρέπει στη Γερμανία να διατηρήσει τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία ανοιχτά και να απαιτήσει παραχωρήσεις χωρίς να χρειάζεται να κάνει συγκεκριμένες προσφορές συνεργασίας εκ μέρους της ΕΕ. Πρέπει να δοθεί πίστωση στην υγιή διπλωματία της Καγκελάριου Μέρκελ” εκτιμάει. 


Η Γερμανία κατατάσσεται πρώτη στις εξαγωγές της Τουρκίας στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια και δεύτερη στις εισαγωγές με ποσό σχεδόν 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδόν 7.000 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Ο Glos πίστευε ότι, παρά όλες τις πιθανότητες, η Γερμανία μπόρεσε να ασκήσει κριτική στην Τουρκία με εποικοδομητικό τρόπο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία είχε νόμιμα συμφέροντα και πρέπει να φέρει συγκεκριμένα βάρη ως αποτέλεσμα των κρίσεων και των συγκρούσεων στην περιοχή. 


«Ταυτόχρονα, η Γερμανία αναμένει από την πολιτική ηγεσία στην Τουρκία, αλλά και την κοινωνία των πολιτών και τους θεσμούς, να ακολουθήσουν την πορεία της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες, τα συμφέροντα και τους μηχανισμούς διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και το κεκτημένο της ΕΕ στο οποίο έχει δεσμευτεί η Τουρκία εδώ και δεκαετίες », είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ