Κόσμος

Ο 27χρονος που έκανε δωρεά 1 δισ. δολάρια κατά του Covid στην Ινδία

Είναι 27 χρονών και έχει αξία 21 δισ. δολάρια. Είναι κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια πλουσιότερος από τον Dietrich Mateschitz, ιδρυτή της Red Bull και απέχει 1 δισ. δολάρια από τη χήρα του Steve Jobs, Laurene Powell Jobs. Πρόκειται για τον ιδρυτή του κρυπτονομίσματος Ethereum, τον Vitalik Buterin, όπως γράφει η Δανάη Μαραγκουδάκη στο capital.gr.

Μια ιδιοφυΐα από τα περίχωρα της Μόσχας

Ο Buterin γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1994 στην πόλη Κολόμνα στα περίχωρα της Μόσχας. Έζησε στη Ρωσία μέχρι τα 6 όταν οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στον Καναδά.

Πήγαινε τρίτη δημοτικού όταν τον έβαλαν σε ένα πρόγραμμα χαρισματικών παιδιών. Από τότε κατάλαβε ότι ο δικός του δρόμος θα είναι μοναχικός. Ο νεαρός Vitalik είχε έφεση στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό, είχε έντονο ενδιαφέρον για τα οικονομικά και μπορούσε να κάνει μια πρόσθεση με τριψήφιους αριθμούς δύο φορές πιο γρήγορα από ένα παιδί της ηλικίας του.

Οι κοινωνικές δραστηριότητες πάντα του προκαλούσαν αμηχανία. Ο ίδιος έχει αναφέρει πως θυμάται όταν ήταν μικρός ο κόσμος να τον αντιμετωπίζει ως ιδιοφυΐα. Την ίδια περίπου εποχή άρχισε να αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να είναι "κανονικός" όπως οι συνομήλικοί του.

Άρχισε να μαθαίνει για το bitcoin εξαιτίας της ενασχόλησης του πατέρα του με τον κλάδο και σύντομα έγινε ειδικός.

Ο Buterin πέρασε πολύ χρόνο σε διάφορα φόρουμ για το Bitcoin. Στην αρχή τον ενδιέφερε το κομμάτι των κρυπτονομισμάτων αλλά όσο περισσότερο εμπλεκόταν με την κοινότητα, τόσο πιο πολύ άρχιζε να κατανοεί την απεριόριστη δυναμική της τεχνολογίας πίσω από το Bitcoin.

Αποφάσισε ότι ήθελε να συμμετάσχει σε αυτήν τη νέα και πειραματική οικονομία αγοράζοντας tokens (ψηφιακά νομίσματα) αλλά δεν είχε τόσο δυνατό υπολογιστή για να τα "εξορύξει" ούτε τα απαιτούμενα χρήματα για να αγοράσει Bitcoin. Έτσι έψαξε για μια δουλειά που να πληρώνει σε Bitcoins και κατέληξε να γράφει άρθρα για ένα blog, αποφέροντάς του περίπου πέντε Bitcoin ανά άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το Bitcoin Magazine στη δημιουργία του Ethereum

Ο Buterin προσπαθούσε να κατανοήσει εις βάθος τη λειτουργία του Bitcoin και ταυτόχρονα να εμπλακεί με την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Ταυτόχρονα μελετούσε κάθε οικονομική τεχνολογική και πολιτική πτυχή του θέματος. Τα άρθρα που έγραφε τράβηξαν την προσοχή του Mihai Alisie, ενός ενθουσιώδους υποστηρικτή του Bitcoin από τη Ρουμανία. Από τη γνωριμία τους στα τέλη του 2011 προέκυψε η δημιουργία του περιοδικού Bitcoin.

Τον Μάιο του 2013 ταξίδεψε στην Καλιφόρνια για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο για το Bitcoin ως εκπρόσωπος του Bitcoin Magazine. Ήταν η πρώτη φορά που ο Buterin είδε ότι η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων ήταν ολοζώντανη και αυτό τον έπεισε ότι το εγχείρημα αξίζει. Μετά από μερικούς μήνες παράτησε το πανεπιστήμιο και ξόδεψε μερικά από τα Bitcoins του για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να επεκτείνουν τις δυνατότητες του δικτύου του Bitcoin.

Πέρασε από πολλές χώρες και αφότου μελέτησε τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούσαν διάφορα πρότζεκτ, ο Buterin συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να παράξει μαζικά τη λειτουργία των πρωτοκόλλων αντικαθιστώντας όλες τις λειτουργίες τους με μια γλώσσα προγραμματισμού Turing-πλήρης. Στην επιστήμη των υπολογιστών, μια γλώσσα προγραμματισμού πληρότητας Turing επιτρέπει στον υπολογιστή να λύσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόβλημα, έχοντας τον κατάλληλο αλγόριθμο και τον απαραίτητο χρόνο και μνήμη.

Όταν ο Buterin παρουσίασε την ιδέα του σε δημιουργούς άλλων έργων, του είπαν ότι παρόλο που έχει ενδιαφέρον δεν ήταν ακόμη η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Αποφάσισε λοιπόν να το κάνει μόνος του.

Μετά την επιστροφή του στο Τορόντο, ο Buterin άρχισε να σχεδιάζει το Ethereum. Τον Ιούνιο του 2014 κέρδισε 100.000 δολάρια από την υποτροφία Peter Thiel για τη δουλειά του.

Αμέσως μετά δημιούργησε το Ίδρυμα Ethereum ώστε να αρχίσει την έρευνα πάνω στο κρυπτονόμισμα και την ίδια χρονιά ανακοίνωσε την πώληση του ethereum.

"Όταν σκέφτηκα το Ethereum, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι παραείναι καλό για να είναι αληθινό", είχε πει ο Buterin. "Τελικά όπως αποδείχθηκε, η βασική ιδέα του Ethereum ήταν καλή και πολύ συγκροτημένη".

Πολύ σύντομα το Ethereum έγινε το δεύτερο δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin.

Η δωρεά ύψους 1 δισ. δολάρια στο Ταμείο κατά του Covid της Ινδίας

Μπορεί τα δώρα να μη δωρίζονται, στην περίπτωση του Ρωσοκαναδού επιχειρηματία όμως ίσως χρειαστεί να γίνει μια εξαίρεση.

Τον Απρίλιο, μια ομάδα ανώνυμων προγραμματιστών κρυπτονομισμάτων κυκλοφόρησαν ένα spin-off του Dogecoin, το κρυπτονόμισμα Shiba Inu (ticker: SHIB). Στην ανακοίνωση για την παρουσίαση του κρυπτονομίσματος οι προγραμματιστές έλεγαν πως θα δώσουν το ήμισυ της συνολικής κυκλοφορίας στον Buterin. Η μισή κυκλοφορία ήταν περίπου 505 δισεκατομμύρια SHIB.

Ο Buterin δεν είχε ιδέα ούτε κάποια σύνδεση με το SHIB. Οι προγραμματιστές απλώς μετέφεραν 505 δισεκατομμύρια SHIB στο ψηφιακό πορτοφόλι του. Υπενθυμίζεται πως καθένας μπορεί να μεταφέρει οτιδήποτε στο δημόσιο πορτοφόλι κάποιου.

Η τιμή του SHIB εκτινάχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 4.000% στα τέλη Απριλίου και πάνω από 700% στις αρχές Μαΐου.

Το Shiba είναι ένα ακόμα "αστείο" κρυπτονόμισμα που αντιγράφει το δημοφιλές Dogecoin με το οποίο ασχολείται συχνά ο Elon Musk και αποτελεί μια ένα νόμισμα-παρωδία που έχει γίνει mainstream τους τελευταίους μήνες. Είναι ένα από τα πολλά εναλλακτικά κρυπτονομίσματα που έχουν εμφανιστεί και προσπαθούν να βγάλουν κέρδη μέσω του bitcoin και του ethereum.

Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, ενδέχεται η κίνηση των προγραμματιστών του SHIB να ήταν ένα διαφημιστικό τρικ καθώς συνδέοντας ένα άγνωστο κρυπτονόμισμα με τον ιδρυτή του Ethereum αυτό παίρνει αξία.

Ο Buterin από την άλλη αποφάσισε μετά από λίγες μέρες να μεταφέρει όλα τα SHIB που του είχαν δοθεί στο Ταμείο Αρωγής Covid της Ινδίας, ένα ταμείο που έφτιαξε πρόσφατα ο Ινδός επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων, Sandeep Nailwal.

Το ταμείο COVID-19 "CryptoRelief" έχει προσελκύσει αρκετές δωρεές μέχρι στιγμής.

Μετά τη δωρεά του Buterin, το Shiba Inu υποχώρησε 38% ωστόσο εξακολουθεί να έχει κεφαλαιοποίηση στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το CoinMarketCap. Ο Buterin δώρισε επίσης 500 tokens Ethereum αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Sandeep Nailwal από το Νέο Δελχί που δημιούργησε το ταμείο δήλωσε πως παρότι αρχικά ήρθε αντιμέτωπος με τη δυσπιστία του ινδικού κράτους απέναντι στα κρυπτονομίσματα, τελικά βρήκε τρόπο να μετατρέψει τις δωρεές σε ρουπίες στο πλαίσιο του νόμου περί ξένης συνεισφοράς της Ινδίας. Ακόμη, όπως αναφέρει, δεσμεύεται να "ενεργήσει υπεύθυνα" προστατεύοντας την κοινότητα. Το ταμείο σκοπεύει να ρευστοποιήσει σταδιακά τις δωρεές για να προστατεύσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

https://twitter.com/Altcoin_Alerts/status/1392551544403361792?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1392551544403361792%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.capital.gr%2Fdiethni%2F3545842%2Fpoios-einai-o-27xronos-disekatommuriouxos-pou-dorise-1-dis-dolaria-stin-india

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...