Κόσμος

Ο Ερντογάν τραγουδάει για την ''απελευθέρωση'' της Ιερουσαλήμ - Βίντεο

υφυπουργός Εξωτερικών της Τουκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που την περασμένη εβδομάδα έκανε προκλητικές δηλώσεις στη Θράκη έπειτα από εντολή του Τούρκου προέδρου, έκανε μία ανάρτηση στο Twitter με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να… τραγουδάει με στόμφο για την Ιερουσαλήμ.

Τo βίντεο του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Ερντογάν τιτλοφορείται «Τρομοκρατία του Ισραήλ» και έχει hashtag #ΚράτοςτρομοκρατήςτοΙσραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στίχοι του τραγουδιού που τραγουδάει ο Ερντογάν:

Έι Ιερουσαλήμ, έι το άρωμα των προφητών/ Έι η αυλή, πιο κοντινή αυλή στους ουρανούς/ Έι το μαργαριτάρι των πόλεων! Έχουν πόνο οι πέτρες του δρόμου, όπως και ο ήχος του μουεζίνη/ Έι Ιερουσαλήμ η πιο πονεμένη πόλη, ποιος σταματάει τον εχθρό για σένα/ Έι το κολιέ των θρησκειών, ποιος σβήνει τα αίματα από τους τοίχους; Ποιος σώζει τον Ιησού από αυτούς που τον δολοφόνησαν; Ποιος σώζει την ανθρωπότητα/ Έι Ιερουσαλήμ! Έι πόλη μου! Έι αγάπη μου!

Ωστόσο όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ σε πολλές από τις φωτογραφίες της Ιερουσαλήμ εμφανίζονται σημαίες με την ημισέληνο και το αστέρι από τις αρχές του αιώνα, όταν τα Ιεροσόλυμα και η Παλαιστίνη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που ίσως προκαλέσει το λιγότερο καχυποψία στους Άραβες αντί να ενισχύσει τους δεσμούς Τούρκων – Αράβων όπως πιθανότατα επιθυμεί η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει μιλήσει με τον παλαιστίνιο ομόλογό του, αλλά και τον επικεφαλής που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν είχε καμία επικοινωνία με τους Ισραηλινούς.

Σημειώνεται ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε υπό τον έλεγχο της την Ιερουσαλήμ και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής από το 1516 έως το 1917. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μεγάλη Βρετανία πήρε τον έλεγχό της έως την ανακήρυξη του Ισραήλ ως ανεξάρτητου κράτους το 1948.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ