Κόσμος

Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε αμυντικές δαπάνες: Κατρακυλά η Τουρκία!

Η Ινδία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες.Οι συνολικές παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1.981 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε πραγματικούς όρους από το 2019, παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 4,4%, κυρίως λόγω της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας Covid,όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το SIPRI  (Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης )

"Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πανδημία δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2020. Απομένει να δούμε αν οι χώρες θα διατηρήσουν αυτό το επίπεδο στρατιωτικών δαπανών για ένα δεύτερο έτος της πανδημίας", δήλωσε ο Δρ Ντιέγκο Λόπες da Silva της SIPRI.

Οι 10 μεγαλύτεροι στρατιωτικοί επενδυτές ήταν οι ΗΠΑ (778 δισεκατομμύρια δολάρια), η Κίνα (252 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ινδία (72,9 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ρωσία (61,7 δισεκατομμύρια δολάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (59,2 δισεκατομμύρια δολάρια), η Σαουδική Αραβία (57,5 δισεκατομμύρια δολάρια), Γερμανία (52,8 δισεκατομμύρια δολάρια),η Γαλλία (52,7 δισεκατομμύρια δολάρια), Ιαπωνία (49,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Νότια Κορέα (45,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι πέντε πρώτοι αντιπροσώπευαν το 62% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, συγκεκριμένα, αυξήθηκαν για 26η συνεχή χρονιά, με την αδιάκοπη αύξηση της να είναι η μεγαλύτερη μακράν μεταξύ των κορυφαίων 15 χωρών κατά τη δεκαετία 2011-2020. Το Πακιστάν (10,3 δισεκατομμύρια δολάρια), με τη σειρά του, κατατάχθηκε 23η στη λίστα.

Οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της Ινδίας, φυσικά, περιλαμβάνουν ένα τεράστιο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο για 33-εκατομμύρια εκατομμύρια βετεράνους και πολίτες εργαζόμενους στον τομέα της  άμυνας. Για παράδειγμα, στον αμυντικό προϋπολογισμό 2021-2022, ο συνταξιοδοτικός λογαριασμός ανερχόταν σε 1,15 εκατομμυρίων ρουπίες.

Η Ινδία πρέπει επίσης να διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις λόγω των δύο ενεργών και άλυτων προβλημάτων με τα όμορα κράτη της, την Κίνα και το Πακιστάν. 

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα στο ανατολικό Ladakh, φυσικά, οδήγησε την Ινδία να πραγματοποιήσει αρκετές αγορές όπλων έκτακτης ανάγκης από το εξωτερικό, από τότε που ξέσπασε η κρίση στις αρχές Μαΐου του περασμένου έτους.

Το SIPRI, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ινδίας μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποδοθούν στις συνεχιζόμενες εντάσεις της με το Πακιστάν για το Κασμίρ και τις νέες συνοριακές εντάσεις με την Κίνα. Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης ο «γενικότερος ανταγωνισμός της Ινδίας με την Κίνα για το πιά είναι η κύρια περιφερειακή δύναμη στην Ασία και την Ωκεανία», ανέφερε. Η Ινδία αντιπροσώπευε το 9,5% των συνολικών παγκόσμιων εισαγωγών όπλων κατά την περίοδο 2016-2020.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Τουρκία, της οποίας οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 5% το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Τη Δευτέρα, το  SIPRI δημοσίευσε την έκθεσή της που έδειξε ότι οι τουρκικές δαπάνες για το στρατό της μειώθηκαν σε περίπου 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας (ΑΕΠ). Οι δαπάνες της Τουρκίας για το στρατό στο σύνολό της έχουν αυξηθεί σχεδόν μια ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά η SIPRI σημειώνει ότι το 2020 ήταν εξαίρεση στη γενική τάση της Τουρκίας να αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της.

Η Τουρκία κατατάσσεται ως η δέκατη πέμπτη χώρα παγκοσμίως σε αμυντικές δαπάνες , σημειώνοντας πτώση  κατά  μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Τον περασμένο μήνα, τα στοιχεία της SIPRI έδειξαν ότι οι συνολικές εισαγωγές όπλων από την Τουρκία μειώθηκαν κατά 59% το 2020.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...