Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία σε ΗΠΑ: ''Τέλος οι επαφές μας αν αναγνωρίσετε την γενοκτονία''

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με το ζήτημας της γενοκτονίας των Αρμενίων. Πριν λίγο, στενός σύμβουλοες του Ερντογάν ανέφερε:

''Κύριε Μπάιντεν, εάν προχωρήσετε μια εκστρατεία που βασίζεται σε παραμόρφωση των γεγονότων, όχι μόνο θα βλάψετε τα συναισθήματα του τουρκικού λαού, αλλά και θα βλάψετε και τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ''

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε: 

''Για την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όλες οι σκέψεις μου είναι με την Αρμενία, η οποία έχει υποστεί κακουχίες'', δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν.

''Είμαι με τον Αρμενικό λαό και τους πρόσφυγες που επέζησαν από την γενοκτονία, των οποίων οι απόγονοι δημιούργησαν τη χώρα μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ'', είπε ο κ. Macron.

 

 

 

 

Παρέμβαση Ισραηλινών 

 

Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε αυτό που έγινε γνωστό ως Γενοκτονία των Αρμενίων. Στο Ισραήλ, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά το Ολοκαύτωμα, δεν θα ακούσετε πολλά για αυτό.  

 

Tι αναφέρει η Jerusalem Post: 

 

''Αυτό συμβαίνει επειδή το εβραϊκό κράτος, η χώρα των ανθρώπων που είδαν έξι εκατομμύρια δικούς τους να εξοντώνονται από τους Ναζί, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό.

Η επίσημη ημέρα των εορτασμών για τη σφαγή Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το Σάββατο. Την Πέμπτη, πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει επίσημα τη σφαγή ως πράξη γενοκτονίας, παρόλο που η κίνηση αναμφίβολα θα εξοργίσει την Τουρκία και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους ήδη ξεφτισμένους δεσμούς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Πέρυσι ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων λέγοντας: Θυμόμαστε τις φρικαλεότητες που αντιμετώπισαν οι Αρμένιοι στο Metz Yeghern, τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Εάν εκλεγώ, δεσμεύομαι να υποστηρίξω ένα ψήφισμα που θα αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και θα καταστήσει τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα κορυφαία προτεραιότητα », έγραψε στο Twitter εκείνη την εποχή.

Για δεκαετίες, μέτρα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων καθυστέρησαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι Πρόεδροι απέφυγαν να το αποκαλέσουν αυτό, συγκρατημένο από ανησυχίες σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία και έντονες πιέσεις από την Άγκυρα.

''Το 2018, ο Meretz MK Tamar Zandberg πρότεινε νομοσχέδιο για την αναγνώριση της σφαγής ως γενοκτονία, αλλά το νομοσχέδιο ακυρώθηκε λόγω αντίδρασης της κυβέρνησης. Ένα χρόνο αργότερα, αρκετά μέλη  της Knesset, όπως ο Yair Lapid και ο Gideon Sa'ar, εξέφρασαν υποστήριξη για την κίνηση, αλλά και πάλι δεν προχώρησε λόγω της μικρής κυβερνητικής υποστήριξης.

Παραδοσιακά, οι εξηγήσεις για την αποτυχία του Ισραήλ να προχωρήσει σε αυτό κυμαίνονται από την ανάγκη να αφήσουμε μια πόρτα ανοιχτή σε καλύτερους δεσμούς με την Τουρκία

Αυτό έγινε σαφές το περασμένο φθινόπωρο, όταν το Ισραήλ προμήθευσε όπλα στο Αζερμπαϊτζάν καθώς πολεμούσε τους Αρμένιους στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.''

Το ένα ωστόσο δεν χρειάζεται να βαίνει σε βάρος του άλλου. Ναι, το Ισραήλ έχει γεωπολιτικές εκτιμήσεις και αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν, αλλά έχει επίσης ηθική επιταγή που δεν μπορεί απλώς να ξεπεράσει. Ως λαός που έχει βιώσει γενοκτονία και διωγμούς από την ίδρυσή του, οι Εβραίοι έχουν την ευθύνη να σταθούν δίπλα σε άλλα έθνη που υποφέρουν από παρόμοιες φρικαλεότητες.

Όταν απαγγέλλουμε το «Never Again» την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, είναι προφανώς «ποτέ ξανά» για τους ανθρώπους μας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα λάθος να καταστήσουμε σαφές ότι πιστεύουμε επίσης ότι η γενοκτονία δεν πρέπει ποτέ να συμβεί σε κανέναν άλλο. Το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση του «ποτέ ξανά» είναι η αναγνώριση της ιστορίας όπως ήταν και το ξεκάθαρο ότι αυτό που συνέβη στους Αρμένιους ήταν στην πραγματικότητα γενοκτονία.

Επιπλέον, όταν εξετάζουμε τη γεωπολιτική, τι ακριβώς χρειάζεται να φοβάται το Ισραήλ από την Τουρκία; Μπορεί η σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδεινωθεί πραγματικά;

Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τον Ερντογάν, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν αντισημιτικός εκφοβιστής στη Μέση Ανατολή. Είναι αλήθεια ότι ο Ερντογάν είπε πρόσφατα ότι θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά εξακολουθεί να φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς στην Άγκυρα και το κυβερνών Κόμμα AKP συγκρίνει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι θέλει να «απελευθερώσει την Αλ-Άκσα», υποστηρίζοντας ότι «η Ιερουσαλήμ είναι δική μας» τον περασμένο χρόνο. «Η πολιτική της Παλαιστίνης είναι η κόκκινη γραμμή μας. Είναι αδύνατο να δεχτούμε τις παλαιστινιακές πολιτικές του Ισραήλ. Οι ανελέητες πράξεις τους είναι απαράδεκτες », δήλωσε ο Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

Φυσικά, το Ισραήλ δεν μπορεί να το πράξει αγνοώντας παράλληλα την ηθική και ιστορική ευθύνη του να στέκεται δίπλα στους Αρμένιους, απέναντι στο κακό.

Για να διασφαλίσει ο κόσμος ότι αυτές οι φρικαλεότητες δεν θα ξανασυμβούν, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι. Το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι ώρα να το περάσει η Knesset.

Ενώ το Ισραήλ δεν φαίνεται ότι θα προβεί στην αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας πλήν συγκλονιστικού απροόπτου, ο  Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να κάνει την αναγνώριση το Σάββατο, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων των ΗΠΑ'', αναφέρουν οι Ισραηλινοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...