Κόσμος

Ο εφιάλτης των εμβολίων στην Ευρώπη-Κλωνίζεται η ΕE

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνει επί του παρόντος ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού να καταγράφονται τώρα και στα 27 κράτη μέλη.

Νέες προειδοποιήσεις από τους ειδικούς επί των φαρμάκων θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμπιστοσύνη στην εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία μόλις άρχισε να ανεβάζει ταχύτητα μετά από μια αργή έναρξη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είπε ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca και ενός σπάνιου τύπου θρόμβωσης αίματος στον εγκέφαλο. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε επίσης τη μη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ειδικοί επί των φαρμάκων της ΕΕ επανέλαβαν τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca που αντισταθμίζουν τους κινδύνους. Αν και οι τελευταίες εκτιμήσεις μπορεί να αυξήσουν την ανησυχία του κοινού και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να εμβολιάσουν γρήγορα ανθρώπους.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη μια αργή διάθεση εμβολίων. Σε αντίθεση με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προσπάθειες προμηθειών της ΕΕ δεν έδωσαν προτεραιότητα στις εγχώριες παραδόσεις. Από τον Μάρτιο, περίπου 77 εκατομμύρια δόσεις εξήχθησαν από την ΕΕ σε 33 χώρες. Από τον Ιανουάριο, η ΕΕ εισήγαγε κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες χρειάζονται άδεια για εξαγωγή. Μέχρι στιγμής, μόνο μία παράδοση έχει αποκλειστεί.

Επιπλέον, η εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ παρεμποδίστηκε από σημαντικές καθυστερήσεις στην άφιξη των εμβολίων της AstraZeneca. Η Astra, η οποία έχει ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, έχει μέχρι τώρα χορηγήσει περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις από τον Ιανουάριο, πολύ κάτω από τα 120 εκατομμύρια τρυπήματα που είχε αρχικά υποσχεθεί.

Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των εκστρατειών εμβολιασμού κάθε χώρας-μέλους. Ορισμένοι - όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σουηδία - έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 85% των ατόμων άνω των 80. Ενώ άλλοι, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, περίπου μόνο έναν στους δύο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Ορισμένες χώρες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν προσωρινά το εμβόλιο Astra μόνο σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, άλλες προσπάθησαν να αγοράσουν εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα και ορισμένα κράτη μέλη έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το πώς μοιράζονται τα φιαλίδια σε ολόκληρη την Ένωση.

Με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, οι ειδικοί έχουν δεσμευτεί να παρέχουν 360 εκατομμύρια εμβόλια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους, η ΕΕ εξακολουθεί να ελπίζει να επιτύχει τον στόχο της εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.


Γιατί έχει σημασία
 

Η αργή διάθεση εμβολίων στην ΕΕ σημαίνει ότι τα σχέδια για άνοιγμα των οικονομιών της Ένωσης θα ακολουθήσουν αυτό στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας δυνητικά περισσότερα δισεκατομμύρια στο κόστος ανάκαμψης από τους μήνες καραντίνας.

Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις κινδυνεύουν επίσης να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια, σκεπτικισμό και αντι-ΕΕ αίσθημα, καθώς οι πολιτικοί των χωρών-μελών μετατοπίζουν την ευθύνη στις Βρυξέλλες. Περαιτέρω κίνδυνοι είναι η αύξηση των εμπορικών διαφορών μεταξύ συμμάχων, καθιστώντας πιο δύσκολη την εστίαση των προσπαθειών στη συνεργασία σε άλλες κοινές προκλήσεις, δημιουργώντας μεγαλύτερη πίεση στις βιομηχανίες που ελπίζουν ότι η Ευρώπη θα ανοίξει σύντομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ