Κόσμος

Δημοψήφισμα για Ισλάμ: Δεν δέχονται οι μουσουλμάνοι την απόφαση της Ελβετίας

Χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε πως οι Ελβετοί έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για να απαγορεύσουν την πλήρη κάλυψη προσώπου σε δημόσιους χώρους.
 

Μια μέρα πριν από την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, η Ελβετία ψήφισε αυστηρά υπέρ της απαγόρευσης της κάλυψης προσώπων στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης της μπούρκα ή του niqab που φορούσαν μουσουλμάνες γυναίκες.

Τα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέτρο είχε περάσει με 51,2% έναντι 48,8% στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Η πρόταση υποβλήθηκε από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) που έκανε εκστρατεία με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον εξτρεμισμό».

Ένας κορυφαίος ελβετικός ισλαμικός όμιλος είπε ότι ήταν «μια σκοτεινή μέρα» για τους μουσουλμάνους. "Η σημερινή απόφαση ανοίγει παλιά τραύματα, επεκτείνει περαιτέρω την αρχή της νομικής ανισότητας και στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποκλεισμού στη μουσουλμανική μειονότητα", δήλωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων, προσθέτοντας ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση στο δικαστήριο.
 

Ο οργανισμός θα συλλέξει, μεταξύ άλλων, χρήματα για να πληρώσει πρόστιμα για γυναίκες που επηρεάζονται από την απαγόρευση.

Η ελβετική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στην απαγόρευση λέγοντας ότι δεν εναπόκειται στο κράτος να υπαγορεύσει τι φορούν οι γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Λουκέρνης, σχεδόν κανένας στην Ελβετία δεν φοράει μπούρκα και μόνο περίπου 30 γυναίκες φορούν το niqab. Περίπου το 5% του πληθυσμού της Ελβετίας 8,6 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι προέρχονται από την Τουρκία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η Ελβετία, λοιπόν, χθες Κυριακή ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης, κάτι που σημαίνει ότι η κάλυψη προσώπου θα απαγορευτεί σε όλα τα δημόσια προσβάσιμα μέρη, όπως στους δρόμους, στα δημόσια γραφεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα εστιατόρια, τα καταστήματα και στην ύπαιθρο.
Τα μέρη όπου επιτρέπονται τα πλήρη καλύμματα προσώπου περιλαμβάνουν χώρους λατρείας και άλλους ιερούς χώρους. Εκτός αυτού, θα επιτρέπεται επίσης για λόγους υγείας και ασφάλειας, αλλά και σε καταστάσεις όπου είναι «τοπικό έθιμο» όπως τα καρναβάλι.

Δεν θα υπάρξουν πρόσθετες εξαιρέσεις, για παράδειγμα για τους τουρίστες, σύμφωνα με την πρόταση της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πριν από δώδεκα χρόνια είχε προκύψει άλλο δημοψήφισμα που απαγόρευσε την κατασκευή μιναρέδων στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ