Κόσμος

Ένεση “κοινωνικής ανωμαλίας” τα διαβατήρια εμβολιασμού

Σε σαββατιάτικο άρθρο αναλύσαμε γιατί η ΕΕ εισάγει πιστοποιητικά εμβολιασμού και πως αυτά αποτελούν το πρώτο βήμα για τα διαβατήρια κορονοϊού.

Σε επόμενο άρθρο εξηγήσαμε πως είμαστε ολοένα πιο κοντά στο κορονο-φακέλωμα:, που θα ξεκινάει από τα ταξίδια, αλλά θα απλώνεται στην καθημερινότητά μας.

Σήμερα θα πάμε ένα βήμα παραπέρα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι ουσιαστικά πιστοποιητικά που συνδέουν την απόδειξη εμβολιασμού με την ταυτότητα του κατόχου, ένα πιθανό “πάσο” για να επιστρέψουμε στη ζωή μας πριν από το Covid-19. Μόνο που και πριν από την πανδημία, η ΕΕ επεξεργάστηκε σχέδια για διασυνοριακά ηλεκτρονικά πιστοποιητικά για την αντικατάσταση των έντυπων φυλλαδίων που μεταφέρουν πολλοί ταξιδιώτες. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας, ορισμένοι ηγέτες πίεσαν για περαιτέρω βήματα προς τα διαβατήρια κορονοϊού. Ανάμεσά τους βέβαια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μια πρόσφατη έκθεση της Royal Society κατέθεσε 12 διαφορετικά κριτήρια που θα έπρεπε να ικανοποιηθούν για να καταστούν εφικτά τέτοια διαβατήρια. Αυτό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που απαιτεί κατανόηση των πάντων, από ανοσία και μόλυνση έως τεχνολογία, ηθική και παράγοντες συμπεριφοράς. Αλλά το υποκείμενο ερώτημα πρέπει να είναι: σε τι θα χρησιμοποιηθεί το διαβατήριο εμβολιασμού;

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου του Heathrow ζήτησε ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας για επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών. Η Εσθονία και η Ισλανδία συνδέουν ήδη τα πιστοποιητικά ηλεκτρονικού εμβολιασμού με ταξίδια και τον αποκλεισμό από καραντίνα. Η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ να κινηθεί γρήγορα. Υπάρχουν προηγούμενα, όπως η πρωτοβουλία Iata's travel pass group. Θα απαιτούνταν όμως -όπως γράφαμε και το στο δεύτερο σαββατιάτικο άρθρο-αυτά τα πιστοποιητικά μόνο για διεθνή ταξίδια ή μήπως θα χρειάζονται για να βρουν οι άνθρωποι δουλειά, να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή ακόμη και να ψωνίσουν; 

Το Ισραήλ εισήγαγε πρόσφατα ένα πράσινο “πάσο” που προαναγγέλθηκε ως «το πρώτο βήμα πίσω σε μια σχεδόν φυσιολογική ζωή». Ανοίγει την είσοδο σε γυμναστήρια, κινηματογράφους, ξενοδοχεία και πληροί ορισμένα τεχνικά κριτήρια, όπως επαληθεύσιμα διαπιστευτήρια, φορητότητα, (απόπειρες) ασφάλειας για προσωπικά δεδομένα και διαλειτουργικότητα. Ισχύει για έξι μήνες μετά από μια δεύτερη δόση εμβολιασμού και για «εκείνους που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό».

Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό. Τα τρέχοντα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν σταματούν τη μετάδοση, πόσο γρήγορα εξασθενεί η ανοσία ή εάν καλύπτουν από αναδυόμενες παραλλαγές. Το αν κάποιος που έχει «αναρρώσει» πληροί τα κριτήρια ανοσίας παραμένει ερώτημα. Εκτός από την ημερομηνία λήξης, θα χρειαστούμε τη δυνατότητα ανάκλησης διαβατηρίου εμβολιασμού. Η προειδοποίηση του Ισραήλ για αυστηρή τιμωρία για πλαστογραφία είναι μια άλλη υπενθύμιση για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα με το απόρρητο, την επιτήρηση της κυβέρνησης και την κοινή χρήση δεδομένων εκ του ιδιωτικού τομέα. Ή σκεφτείτε ακόμη τα τεχνικά προβλήματα με την εφαρμογή Tawakkalna, που εισήχθη στη Σαουδική Αραβία, η οποία χρησιμοποιείται για είσοδο σε πολλά μέρη αλλά πρόσφατα πάγωσε.

Όλα τα διαβατήρια εμβολίων έχουν τη δυνατότητα να αποκλείουν άτομα από βασικά αγαθά και υπηρεσίες και να αποκλείουν όσους δεν έχουν ταυτοποίηση ή δεν διαθέτουν ή δεν μπορούν να αγοράσουν smartphone.

Τα κριτήρια στην έκθεση της Royal Society για ένα εφαρμόσιμο διαβατήριο εμβολιασμού περιελάμβαναν την ισότητα, την ηθική και τη μη διάκριση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρωτήσουμε ποιούς θα αποκλείσουμε; Υπάρχει μεγαλύτερη διστακτικότητα εμβολιασμού μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων. Επιπλέον, ορισμένα άτομα αποκλείονται εντελώς: παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με αλλεργίες.

Άλλοι ανησυχούν για μια ολισθηρή κλίση προς ψηφιακή υγεία ή ταυτότητα. Είμαστε ήδη περίπου εκεί, όπως μπορεί κανείς να ανακαλύψει, υπολογίζοντας και τον σύνδεσμο στις ΗΠΑ της Apple με ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης που επιτρέπει να κατεβάσει κανείς τον εμβολιασμό και τα ιατρικά αρχεία στο iPhone του. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σύστημα υγείας και καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, θα υπήρχαν σοβαρές ηθικές ανησυχίες εάν ένας κωδικός QR εμβολιασμού που παρακολουθεί την κίνηση συνδέεται με άλλα δεδομένα - για παράδειγμα το καθεστώς στέγασης και μετανάστευσης - χωρίς να το γνωρίζουμε, ή εάν αυξάνει την επιτήρηση ήδη μειονεκτουσών ομάδων.

Οι πιστωτικές κάρτες και τα δεδομένα κοινωνικών μέσων διαθέτουν πληθώρα δεδομένων συμπεριφοράς και τοποθεσίας, τα οποία τακτικά φτάνουν στις εταιρείες. Με τα διαβατήρια εμβολιασμών, θα πρέπει κανείς εμπιστευτεί την εκάστοτε κυβέρνηση (!) και αυτό μπορεί να κερδηθεί μόνο με διαφάνεια. Υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να ξοδεύει χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσει ένα σύστημα διαβατηρίων μόνο για να κάνει το κοινό να υποχωρήσει όσον αφορά τις αμφιβολίες του με βάση τον τρόμο.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε διασυνδεδεμένοι παγκοσμίως. Όταν τα ταξίδια ξαναρχίσουν, οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι θα διασχίσουν τα σύνορα και χρειάζονται παγκόσμια πρότυπα, όπως το πιστοποιητικό έξυπνου εμβολιασμού του ΠΟΥ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα νομικό ναρκοπέδιο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία των δεδομένων πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καθήκοντος περίθαλψης και της εμπορικής ελευθερίας δράσης. Οι κυβερνήσεις μπορούν να καταστήσουν υποχρεωτικά τα διαβατήρια εμβολιασμού για οικονομικούς λόγους ή για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ή μπορεί να αποφασίσουν να αποφύγουν αυτή τη διάσταση, αλλά να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να τα απαιτήσουν αντί για την ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχει επίσης το ερώτημα εάν ένα εγχώριο διαβατήριο εμβολιασμού αξίζει την επένδυση. Αυτό εξαρτάται, φυσικά, από τη διάθεση εμβολίων, τη μετάλλαξη του ιού και άλλους παράγοντες. Για να εργαστεί, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί με καθολική πρόσβαση, η οποία στις περισσότερες χώρες απέχει για μήνες.

Εν τω μεταξύ, ας βάλουμε τα κομμάτια αυτού του παζλ μαζί και να κρίνουμε προσεκτικά αν μας αρέσει η εικόνα που εμφανίζεται....
 

https://youtu.be/VAruuyQm3WQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...