Κόσμος

Οι σχέσεις Τουρκίας-Μ. Βρετανίας μετά το Brexit δείχνουν σημάδια νέας στρατηγικής συνεργασίας

Καθώς το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ ολοκληρώθηκε πλήρως την πρώτη ημέρα του 2021 με οικονομικό διαχωρισμό, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας έχουν εισέλθει σε μια νέα περίοδο που καθορίζεται από ευκαιρίες και αβεβαιότητες. Ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν τις προοπτικές μιας νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών κατά την επόμενη περίοδο, άλλες αναλύσεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες καταλήγοντας σε πρώιμα   συμπεράσματα.

Μιλώντας στην Daily Sabah, ο Tarık Oğuzlu, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Antalya Bilim, δήλωσε ότι η Τουρκία η οποία εδώ και καιρό ήταν αποξενωμένη από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο,τώρα μπορεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις της σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας  με τη Μ.Βρετανία, η οποία  πλέον δεν ανήκει στην ΕΕ

«Στην πραγματικότητα, πριν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, ειδικά κατά την περίοδο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν να κινούνται  σε στρατηγικό επίπεδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αρχίσει να ενεργεί σαν μια ευρωπαϊκή χώρα που υποστηρίζει την Τουρκία και κατανοεί τις μοναδικές ευαισθησίες και ανησυχίες της », είπε.

Δήλωσε επίσης ο Oğuzlu, ότι αυτή είναι μια πολύ συμβατή ιδέα με την πρόσφατη πολυδιάστατη αυτόνομη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τις στρατηγικές εξωτερικής πολιτικής μετά το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου, σε χώρες-περιοχές όπως η Συρία, η Λιβύη και το Καραμπάχ, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες δυτικές δυνάμεις.

Ο Ayhan Zeytinoğlu, πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης (IKV), επιβεβαίωσε ότι είναι πολύ πιθανό για την Άγκυρα και το Λονδίνο να αναπτύξουν μια ειδική σχέση κατά την περίοδο μετά το Brexit, λέγοντας ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών και οι πιο ολοκληρωμένοι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί που βασίζονται σε αυτήν τη συμφωνία θα είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης αυτών των ειδικών θέσεων

Τις τελευταίες ημέρες του 2020, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για να διατηρήσουν την υπάρχουσα ροή αγαθών. «Είναι μια ιστορική μέρα στις σχέσεις για την Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου », δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουσάρ Πέκκαν λίγο πριν υπογράψει τη συμφωνία με τον Βρετανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Η συμφωνία-ορόσημο χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη εμπορική συμφωνία της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση του 1995 με την ΕΕ που επιτρέπει στα εμπορεύματα να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο  χωρών χωρίς τελωνειακούς περιορισμούς.

«Υπάρχει επίσης ισχυρή συνεργασία στον αμυντικό κλάδο. Η ένταξη των τομέων της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λευκών ειδών και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο πεδίο εφαρμογής της ΣΕΣ θα εντείνει την οικονομική συνεργασία. Επίσης, βλέπουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια ισορροπημένη και μέτρια προσέγγιση στην Τουρκία στον τομέα της πολιτικής. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές, όπως στρατιωτικές βάσεις στο νησί της Κύπρου. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένας άλλος ενοποιητικός παράγοντας ", εξήγησε ο Ζεϊτίνογλου.

"Ωστόσο, υπάρχουν επίσης όρια στον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Εάν υπάρχει κάποιο σημείο όπου οι δεσμοί με την Τουρκία θα μπορούσαν να βλάψουν τις προτεραιότητες και τις σχέσεις εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αλλάξει γραμμή », πρόσθεσε.

Ο Ali Faik Demir, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Galatasaray, δήλωσε επίσης ότι η οικονομική διάσταση των διμερών σχέσεών τους έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία κατά την περίοδο μετά το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στρατηγικά μια πολύ σημαντική χώρα για την Τουρκία όσον αφορά τα οικονομικά. Αν πρέπει να εξηγήσουμε αυτήν την κατάσταση με στατιστικά στοιχεία, το 2019 ήταν πραγματικά μια κακή χρονιά, καθώς ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 12%. Παρά την πτώση αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών που εξήγαγε η Τουρκία. Εκτός από το ότι είναι ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ένας κρίσιμος οικονομικός παράγοντας με σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια (76,60 δισεκατομμύρια TL) επενδυτικό απόθεμα στη χώρα. "

Ο Ντεμίρ σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο υπέγραψε την πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία με την Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι οι ανησυχίες σχετικά με την αβεβαιότητα μετά το Brexit μετατράπηκαν σε νέες ευκαιρίες  μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου στους τομείς των επενδύσεων και της χρηματοδότησης και την εμπειρία της Τουρκίας στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης και της κλωστοϋφαντουργίας, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να φτάσει σε νέα επίπεδα, ειδικά εάν μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά υποσχόμενες περιοχές όπως η Αφρική , Κεντρική Ασία, Λατινική Αμερική και Νότια Ασία », είπε.

Από την άλλη πλευρά, ο Ipek Tekdemir, πολιτικός σύμβουλος που εδρεύει στις Βρυξέλλες, είναι απρόθυμος να προσφέρει μια τόσο θετική προοπτική βασισμένη μόνο σε στρατηγικές συνεργασίες

«Η διαφορά μεταξύ του Brexit Britain και της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι ότι ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει περισσότερη ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και, συνεπώς, την επέκταση στις υπηρεσίες, τη γεωργία και άλλους τομείς, η Βρετανία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έφυγε από την ενιαία αγορά. έχει βγει από την τελωνειακή ένωση και έχει συμφωνηθεί μόνο η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων », είπε.

Ο Tekdemir πρόσθεσε ότι ενώ το Λονδίνο θέλει λιγότερη "ένταξη" και η Άγκυρα θέλει περισσότερη, η Τουρκία με την τελωνειακή ένωση είναι ήδη πιο ενοποιημένη στην ΕΕ από τη Βρετανία, τουλάχιστον όσον αφορά τα εμπορεύματα.

«Επομένως, μια στρατηγική εταιρική σχέση για το εμπόριο και τα αγαθά δεν είναι πραγματικά δυνατή»

"Σε στρατιωτικούς όρους, δεν υπάρχει καμία αλλαγή επειδή είναι και οι δύο στο ΝΑΤΟ. Η μόνη δυνατότητα για την Τουρκία είναι να προσελκύσει επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θέλει να πουλήσει αγαθά στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Δεδομένου ότι η συμβουλή του Υπουργείου του Ηνωμένου Βασιλείου της ( Διεθνές) Το εμπόριο στις δικές του εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να δημιουργήσει υποκαταστήματα στην ήπειρο, η Τουρκία θα μπορούσε να αναπληρώσει αυτό το κενό για να προσελκύσει αυτήν την επένδυση ", είπε.

Αντίκτυπος στην ολοκλήρωση της ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης της Τουρκίας ως μέλους. Ένα σημαντικό ερώτημα για την Άγκυρα που έθεσε ο Brexit είναι πώς θα επηρεάσει την ένταξη  της Τουρκίας στο μπλοκ.

Η Τουρκία έχει εκτεταμένη ιστορία με την ένωση και εργάζεται μέσω της μακρύτερης διαπραγματευτικής της διαδικασίας. Η χώρα υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με τον προκάτοχο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), το 1963, η οποία θεωρείται συνήθως ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει τελικά υποψήφιος. Αίτηση για επίσημη υποψηφιότητα το 1987, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει έως το 1999 για να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Ωστόσο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει άλλα έξι χρόνια, μέχρι το 2005, μια μοναδικά μακρά διαδικασία σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους.

Εκτός από τις αργές διαπραγματεύσεις, μια άλλη πρόκληση που απειλούσε την ένταξη της Τουρκίας στην ένωση ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος της Γουλενίστικης Τρομοκρατικής Ομάδας του 2016 (FETÖ) που ανάγκασε τη χώρα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δυσαρεστημένο με την κίνηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Νοεμβρίου 2016, δήλωσε ότι θα «παγώσει» προσωρινά τις συνομιλίες, οι οποίες έχουν σταματήσει τη διαδικασία από τότε.

Ο Zeytinoğlu σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας, οι προσπάθειές του δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν το αποτέλεσμα στην πράξη, ενώ οι προσεγγίσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν πιο αποφασιστικές.

"Λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια ενός μέλους που έχει παγκόσμιο όραμα και έδωσε σημασία στις σχέσεις με την Τουρκία, το Brexit θα επηρεάσει το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Ωστόσο, ένας πιο έμμεσος αντίκτυπος θα είναι επίσης σημαντικός. Μετά το Brexit, η Γαλλία αύξησε ιδιαίτερα την επιρροή της στην ίδρυση μιας βαθύτερης ΕΕ. Όσο μπορεί να συντονιστεί και να πείσει τη Γερμανία, θα δούμε πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη όπως συνέβη στην περίπτωση του ταμείου διάσωσης μετά την πανδημία. Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ τόσο όσον αφορά τη συμφωνία με τις κοινές αξίες όσο και από την άποψη της ένταξης", είπε.

Ομοίως, ο Ντεμίρ εξήγησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο που εγκαταλείπει την ΕΕ μπορεί να αξιολογηθεί ως απώλεια για την Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα βρισκόταν σε ευαίσθητη και πολύτιμη θέση στο μπλοκ για την Άγκυρα.

"Ωστόσο, ένα ΗΒ που δεν είναι μέλος της ΕΕ μπορεί να είναι εταίρος της Τουρκίας στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων. Από την προοπτική της ΕΕ, η πιθανότητα στενότερων δεσμών Τουρκίας-ΗΒ σε οικονομικούς και πολιτικούς τομείς έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και κριτικές. Οι πολιτικές της Μεσογείου, της Αφρικής, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι πιο σημαντικές για την Τουρκία μετά από αυτό το σημείο ", είπε.

Αξιολογώντας το ερώτημα από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, ο Oğuzlu είπε ότι το Brexit δεν έχει καμία σημασία για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας επειδή η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ φαίνεται αδύνατη προς το παρόν.

«Ανεξάρτητα από τη διαδικασία ένταξης και ένταξης της Τουρκίας, η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου ως   παγκόσμια δύναμη , μπορεί να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις της Τουρκίας με το μπλοκ», είπε, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από το ρόλο της ως τη σημαντικότερη υπερατλαντική γέφυρα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

Από την άλλη πλευρά, ο Tekdemir είπε ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ άλλων ηπειρωτικών ευρωπαϊκών χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ότι τα μέλη του μπλοκ, τα περισσότερα από αυτά τουλάχιστον, δίνουν προτεραιότητα στην πολιτική ενότητα της ΕΕ.

Στη νέα διαμόρφωση της ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, η έμφαση στην πολιτική ενότητα θα είναι ισχυρότερη και θα είναι πιο δύσκολο για την Τουρκία στην τρέχουσα διαμόρφωσή της να βρει υποστηρικτές για την ένταξή της για πλήρη ένταξη, είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...