Κόσμος

Νορβηγία: Διετής φυλάκιση για την σύζυγο ενός πρώην υπουργού

Σε αυτήν την υπόθεση, που δεν έχει προηγούμενο στη Νορβηγία, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχη την Λαϊλά Ανίτα Μπερτχόισεν, για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» επειδή απείλησε τον σύζυγό τη, Τορ Μίκελ Βάρα και δύο άλλα μέλη του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Προόδου.

Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι η 55χρονη γυναίκα προσπαθούσε να εκφοβίσει τους πολιτικούς (με απειλητικές επιστολές, γκράφιτι και βανδαλισμούς) με σκοπό να ρίξει την ευθύνη στο θέατρο Black Box, ο θίασος του οποίου είχε ανεβάσει ένα αντιρατσιστικό έργο που στοχοποιούσε την ίδια και τον σύζυγό της. Ο στόχος της ήταν να πλήξει το θέατρο και να ενισχύσει τη μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του.

Το θεατρικό έργο ανέβηκε το 2018 και «χαρτογραφούσε» τον ρατσισμό στην κοινωνία της Νορβηγίας. Στο σκηνικό του περιλάμβανε εικόνες από τα σπίτια ορισμένων πολιτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Βάρα. Την εποχή εκείνη, το ζεύγος Βάρα-Μπερτχόισεν έγινε στόχος πολλών απειλητικών ενεργειών: σε έναν τοίχο του σπιτιού τους εμφανίστηκε η λέξη «ρατσιστής» (ανορθόγραφα γραμμένη) και «κάποιοι» χάραξαν έναν αγκυλωτό σταυρό στο αυτοκίνητό τους, το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε.

Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ίδια η Μπερτχόισεν τα έκανε όλα. Μεταξύ άλλων, έστειλε και μια απειλητική επιστολή και σε έναν άλλον υπουργό, επίσης μέλος του κόμματος της Προόδου, και τη σύζυγό του.

Μετά την αποκάλυψη αυτή ο Βάρα παραιτήθηκε από υπουργός, δηλώνοντας όμως ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη σύντροφό του.

Η δίκη προκάλεσε αίσθηση στη Νορβηγία, καθώς δεν είναι καθόλου συνηθισμένο η σύζυγος ενός υπουργού και μάλιστα του υπουργού Δικαιοσύνης να κατηγορείται για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας». Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα και αφορά ενέργειες που έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τους αξιωματούχους (τον βασιλιά, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους δικαστές κλπ) να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Η Μπερτχόισεν, που εξακολουθεί να δηλώνει αθώα, άσκησε αμέσως έφεση στην απόφαση.Η εισαγγελία είχε ζητήσει να κριθεί ένοχη και να καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...