Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε δύο νέους πυραύλους του οπλοστασίου της (βίντεο)

Σε στρατιωτική παρέλαση που διοργάνωσε η Βόρεια Κορέα, αποκάλυψε πως διαθέτει δύο νέους πυραύλους, έναν βαλλιστικό και έναν μικρού βεληνεκούς.

Στην παρουσίαση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα εκτόξευσης από υποβρύχια, καθώς και ενός νέου πυραύλου μικρού βεληνεκούς (SLBM) προχώρησε η Βόρεια Κορέα, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, που σηματοδότησε τη λήξη του συνεδρίου του κόμματος της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν, σημείωσε την ανάγκη της χώρας να βελτιώσει τις πυρηνικές της δυνάμεις, προκειμένου να εγγυηθεί μια αποτελεσματική αποτρεπτική δύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) ανέφερε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική παρέλαση που γιορτάζει το τέλος του ιστορικού Συνεδρίου του όγδοου κόμματος παρουσίασε κάποιο νέο προηγμένο υλικό, συμπεριλαμβανομένων δύο πυραύλων που δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ.

Τα νέα όπλα της Βόρειας Κορέας


Ένα όπλο αναγνωρίζεται από το KCNA ως βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από υποβρύχιο - «το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο». Πράγματι, η ικανότητα πυροδότησης ενός πυραύλου που μεταφέρει πυρηνική κεφαλή από οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς ανίχνευση, παρέχει σε λίγες χώρες ένα αποτελεσματικό πυρηνικό αποτρεπτικό εργαλείο για δεκαετίες.


Οι αμυντικοί αναλυτές σημείωσαν ότι ο νέος πύραυλος SLBM δεν ήταν άγνωστος σε αυτούς. Ακολουθώντας το πρότυπο του βορειοκορεάτικου στρατού, ο πύραυλος πιθανώς θα ονομαζόταν Pukguksong-5, παρόλο που η KCNA δεν είχε υποδείξει κάτι τέτοιο. Τον Οκτώβριο του 2019, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας, παρουσίασε τον πύραυλο Pukguksong-4 SLBM, το οποίο οι αναλυτές σημείωσαν ότι είναι μικρότερος από το νέο πύραυλο και το οποίο έχει ελαφρώς διαφορετικό σχήμα. Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή SLBM από τότε, παρουσιάζοντας ένα άλλο μυστήριο σχετικά με το νέο όπλο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, ανέφερε ότι οι Νοτιοκορεάτες ανώτατοι στρατιωτικοί, εξέδωσαν μια απλή δήλωση λέγοντας ότι αναλύουν τα στρατιωτικά αντικείμενα που παρατηρήθηκαν στην παρέλαση.

Τον Νοέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ενημέρωσε τους νομοθέτες σχετικά με σχέδια της Βόρειας Κορέας για δύο νέα υποβρύχια, ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να μεταφέρει πυραύλους SLBM. «Το ένα είναι ένα τροποποιημένο Class Romeo και το άλλο είναι ένα νέο μεσαίου και μεγάλου μεγέθους», δήλωσε στο Reuters ο Χα Ταε Κιουνγκ, νομοθέτης από το κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, μετά την ενημέρωση.

Το «Romeo» είναι ο χαρακτηρισμός του ΝΑΤΟ για τα υποβρύχια επίθεσης ντίζελ-ηλεκτρικής ενέργειας Project 633 της Σοβιετικής Ένωσης. Η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να έχει 20 τέτοια υποβρύχια σε υπηρεσία. Η διάταξη έχει τροποποιηθεί, ώστε για να πλήττει πλοία, αλλά όχι να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.

Ένα δεύτερο νέο όπλο που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αναγνωρίστηκε από αναλυτές ως πύραυλοι μικρής εμβέλειας. Όπως πολλοί από τους άλλους πυραύλους μικρής εμβέλειας της Βόρειας Κορέας, αυτός ήταν επίσης τοποθετημένος σε τροχούς εκκίνησης.

«Μοιάζει με KN24, αλλά σε στυλ KN23», δήλωσε ο Ανκίτ Πάντα, ερευνητής στο Carnegie Endowment on International Peace.

«Η τεράστια ποικιλία νέων πυραύλων μικρού βεληνεκούς που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Κορέα, είναι αρκετά εκπληκτική. KN23 / KN24 / KN25 και τώρα αυτό. Και αυτό είναι πάνω από τα παλαιότερα υγρών καυσίμων όπως τα Scuds και τα Toksa», πρόσθεσε. Αυτό θα έκανε το όπλο παρόμοιο με εκείνο που δοκιμάστηκε αρκετές φορές πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας από τον Μάιο του 2019, τα οποία επίσης αναγνωρίστηκαν ως βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας.

Ενώ προκάλεσαν θυμό λόγω της δέσμευσης της Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις δοκιμές πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέχεια σε διαπραγματεύσεις αποπυρηνικοποίησης με τον Κιμ, σημείωσε τον Ιούλιο του 2019 ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει όπλα μικρής εμβέλειας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ