Κόσμος

Γιατί η Τουρκία επέστρεψε στον Καύκασο μετά από εκατό χρόνια

Χρειάστηκαν 44 ημέρες για το Αζερμπαϊτζάν να νικήσει τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να κάνει την Τουρκία έναν από τους θεμελιώδεις παράγοντες του Καυκάσου.

Και σήμερα, η δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη.

Τα λόγια ευχαριστίας προς την Άγκυρα ήταν από τα πρώτα που βγήκαν από τα χείλη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev όταν κήρυξε με χαρά την εκεχειρία στην τηλεόραση τον περασμένο μήνα. Σε απάντηση, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους με τουρκικές και αζέρικες σημαίες, φωνάζοντας φωνάζοντας και επαινώντας την Άγκυρα.

Δύο ημέρες αργότερα, μερικά από τα ηγετικά μέλη της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας τον Αλίγιεφ. Κάλεσαν την Τουρκία να αναπτύξει μόνιμα στρατεύματα στην πόλη Σούσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Σούσι στα Αρμενικά), η οποία κατελήφθη πρόσφατα από το Μπακού, για να προστατέψει την περιοχή από μια αντιληπτή ρωσική απειλή.

Και την Πέμπτη, ο Ερντογάν στάθηκε δίπλα στον Αλίγιεφ κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, γιορτάζοντας τη νίκη σε μια σύγκρουση που αμαυρώθηκε από σοκαριστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές.

Εκατό χρόνια αφότου ο Οθωμανικός στρατός κατέλαβε το Μπακού, η Τουρκία είχε επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η έκχυση αδελφικών συναισθημάτων σηματοδοτεί μια έντονη και απότομη αλλαγή στη χώρα.

Πριν από δέκα χρόνια, οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Αλίγιεφ για να περιγράψει Τούρκους αξιωματούχους ήταν «ψεύτης, απατεώνας και προδότης», όταν η Άγκυρα προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Αρμενία. Αυτό το μένος κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν τέθηκε και σε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που κυκλοφόρησε η Wikileaks.

Τώρα, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά, αφού καθημερινά ο Aliyev αποκαλεί τον Ερντογάν αξιόπιστο αδερφό του και οι Αζέροι διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων προτρέπουν την Τουρκία να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στο δικό τους έδαφος.

Η ερώτηση, που τέθηκε επανειλημμένα από ξένους διπλωμάτες καθώς προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το πρόσωπο, είναι "Γιατί τώρα;"

«Επειδή το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε βοήθεια», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας του. “Είναι τόσο απλό. Δεν υπάρχει ευρύτερη συνωμοσία. "

Ο Γκούμπαντ Ίμπαντογλού, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης “Κίνημα για τη Δημοκρατία και την Ευημερία” και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, δήλωσε ότι η επίθεση αποκάλυψε αδυναμίες του Αζερμπαϊτζάν. «Έδειξε σε όλους ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε την αρμενική απειλή», είπε.

Με τα χρόνια, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ξεπέρασαν τις διαφορές τους

Πρώτον, η τουρκική κυβέρνηση εγκατέλειψε τη διαδικασία ομαλοποίησης με την Αρμενία μετά από έντονη παρέμβαση του Αλίγιεφ, ο οποίος έστειλε βουλευτές του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα τον Οκτώβριο του 2009 για να πιέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τη συμφιλίωση.

Αργότερα, ο Ερντογάν και ο Αλίγιεφ έθεσαν τη σχέση τους σε ένα νέο επίπεδο, διευκολύνοντας την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, ο οποίος ενίσχυσε τον ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή μεταφέροντας φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, εν τω μεταξύ, έχει σχεδόν 20 δισ. Δολάρια άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία, και αγόρασε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία όπως η πετροχημική εταιρεία PETKIM και δημιούργησε ένα διυλιστήριο πετρελαίου που ονομάζεται STAR. Μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν με στενούς δεσμούς με τον Aliyev ξεκίνησε επίσης ένα κανάλι ειδήσεων, το Haber Global, στην Τουρκία το 2018.

Ο Arastun Orujlu, πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι ο Aliyev άλλαξε επίσης πορεία στην εξωτερική του πολιτική. “Η Δύση σταδιακά είχε απομακρυνθεί από το Αζερμπαϊτζάν λόγω των καταπιεστικών εσωτερικών πολιτικών», δήλωσε ο Orujlu. «Έπρεπε να κάνει μια διόρθωση το 2015. Ο Aliyev ισορροπεί τη Ρωσία με τη δυτική υποστήριξη. Τώρα χρειάζεται την Τουρκία για να το κάνει”

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας τον περασμένο Ιούλιο, οι προετοιμασίες για μια ετήσια κοινή στρατιωτική άσκηση με το Μπακού ήταν ήδη σε εξέλιξη. «Έχουμε ήδη αναπτύξει F-16 στη χώρα και στη συνέχεια έγινε μια επίγεια στρατιωτική άσκηση με άρματα μάχης και οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα εύφορο έδαφος για την Άγκυρα να καταρτίσει ένα σχέδιο για το Μπακού προκειμένου να κατακτήσει τα εδάφη.

Άλλοι πιστεύουν ότι ο Pashinyan αύξησε τις εντάσεις στην περιοχή από τις αρχές του τρέχοντος έτους. «Ο Pashinyan είπε ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν η Αρμενία και δεν υπήρχε ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες», δήλωσε ο Ceyhun Asirov, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας του Αζερμπαϊτζάν για τον Καύκασο. “Ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Οι άνθρωποι ένιωσαν προσβεβλημένοι καθώς συνέχισε να ενθαρρύνει τους παράνομους εποικισμούς από τους Αρμένιους σε κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν” Ο Ασίροφ είπε ότι η επίθεση τον Ιούλιο στο άνοιγμα της Ganja ήταν εξαιρετικά ανησυχητική για το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την Τουρκία. «Οι Αρμενικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιοχή όπου έχει ενεργειακό διάδρομο με τον αγωγό πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Σεϊχάν, τον αγωγό φυσικού αερίου TANAP και τον σιδηροδρομικό σταθμό Μπακού-Τιφλίδα-Καρς», είπε. «Αυτή είναι σωτήρια γραμμή για το Μπακού και μια κρίσιμη γραμμή ενέργειας και εμπορίου για την Τουρκία».

Η επίθεση ώθησε τους διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους του Μπακού και να απαιτήσουν εκδίκηση. Κάποιοι από αυτούς μπήκαν ακόμη και στο κοινοβούλιο. Τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στις πλατείες της πόλης. "Οι άνθρωποι ζήτησαν δημόσια τη βοήθεια της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων", πρόσθεσε ο Asirov.

https://twitter.com/serious_war_eng/status/1283342369702719488?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1283342369702719488%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.middleeasteye.net%2Fnews%2Fturkey-azerbaijan-armenia-caucasus-return-why

Η Τουρκία είχε πολλά να προσφέρει: Μια παρτίδα εποχιακών ένοπλων drone, μια στρατηγική διαμορφωμένη από έμπειρους ανώτερους διοικητές που είχαν πολεμήσει στη Συρία και τη Λιβύη, προηγμένα όπλα όπως πυραύλους ακριβείας και Σύριους μισθοφόρους.

Για όλους στην Άγκυρα, ήταν σχεδόν φυσικό για την Τουρκία να κάνει κάτι για το Αζερμπαϊτζάν. Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Τουρκία ήθελε πάντα να επεκτείνει τον ρόλο της στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Ο Ασίροφ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από τον Καύκασο από την Οθωμανική εποχή.

«Η Τουρκία ήταν πάντα μέρος του Ομίλου του Μινσκ, αλλά η Ρωσία και η Αρμενία ανέκαθεν εμπόδιζαν την Τουρκία να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο», δήλωσε ο Bryza, πρώην πρέσβης. «Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό φιλοδοξεί να έχει πρόσβαση στο Αζερμπαϊτζάν και μέχρι την Κασπία Θάλασσα.»

 

Υπήρχαν πάντως και ορισμένα εμπόδια για την Τουρκία

 

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ισχυρές υποψίες για τη ρωσική επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν και τον στρατό του, με τον οποίο η Μόσχα διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς του Αζερμπαϊτζάν. Υποψιάζονται ότι οι φιλο-ρωσικές φατρίες στο στρατό του Αζερμπαϊτζάν διαβίβασαν πληροφορίες στην Αρμενία πριν από την επίθεση τον Ιούλιο στο άνοιγμα της Ganja, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την ακριβή τοποθεσία των υψηλού επιπέδου στρατιωτικών αξιωματικών του Αζερμπαϊτζάν.

«Ο πόλεμος το 2016 έδειξε επίσης ότι υπήρχε φιλο-ρωσική φατρία εντός του στρατού του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Ibadoghlu. «Η ρωσική επιρροή είναι υψηλή στο δικαστικό σώμα, στον στρατό και στην αστυνομία».

Ο Νετσμέτνιν Σαντίκοφ, αρχηγός του γενικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, θεωρείται μεταξύ των φιλο-ρωσικών τάξεων. Οι υποψίες ότι η Αρμενία έλαβε πληροφορίες από τη Ρωσία δημοσιοποιήθηκαν. Ένα άρθρο στον ιστότοπο ενός think tank με επικεφαλής τον στενό στρατιωτικό σύμβουλο του Ερντογάν, Αντνάν Τανριβρόντι, τον Οκτώβριο κατηγόρησε τον Σαντίκοφ για διαρροή της θέσης των αξιωματικών του Αζερμπαϊτζάν στο ;άνοιγμα της Ganja. Από το περασμένο καλοκαίρι, ο Σαντίκοφ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος διοικητής του Αζερμπαϊτζάν για 27 χρόνια, εξαφανίστηκε και φήμες υποδηλώνουν ότι απολύθηκε ανεπίσημα...

Ο Ibadoghlu είπε ακόμη ότι ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο Baylar Eyyubov, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας για τον πρόεδρο, έχει επίσης εξαφανιστεί. Αρκετές αναφορές ισχυρίζονται ότι είχε προηγουμένως κατηγορηθεί ότι βοηθούσε ορισμένα μέλη του PKK.

 

Πύλη προς την Κεντρική Ασία

 

Μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση εναντίον της Αρμενίας στις 27 Σεπτεμβρίου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζετο από την Τουρκία προχώρησε αργά από το νότο και πέτυχε συγκεκριμένα οφέλη. Ωστόσο, ο ρυθμός δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός για τους αξιωματούχους στην Άγκυρα, όπου πολλοί αμφισβήτησαν την εκπαίδευση και την αξιοπιστία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Μια άλλη ανησυχία για την Τουρκία ήταν η Ρωσία. Ήταν ένα κοινό μυστικό ότι η ηγεσία της Τουρκίας γνώριζε ότι μια ρωσική αντίσταση ενάντια στην επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να σταματήσει ολόκληρη την επίθεση.

Τον Οκτώβριο, μια τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Μόσχα και συνειδητοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε διαμάχη με τους στόχους της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περιέγραψε τη Σούσα ως «πόλη του Αζερμπαϊτζάν» και εξέφρασε κριτική μόνο για την ανάπτυξη Σύριων μισθοφόρων, σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Καθώς ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πλησίασε το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γνωστό ως Χανκέντι στο Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία συμφώνησε μια κατάπαυση του πυρός ενώ μεσολάβησε η Ρωσία και υποστηρίχθηκε από την Τουρκία.

«Δεν συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις καθώς συντάχθηκε η συμφωνία, αλλά ζητήθηκε η γνώμη μας», δήλωσε ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος.

Ένας από τους όρους της συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου ήταν το άνοιγμα ενός δρόμου μεταξύ του Nakhcivan δημιουργώντας μια απευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ της Άγκυρας και του Μπακού.

«Όλοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία, σαν να το θέλαμε», δήλωσε ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος. “Δεν γνωρίζαμε τίποτα γι 'αυτό μέχρι να δούμε την τελική έκδοση της συμφωνίας. Ωστόσο, είμαστε χαρούμενοι για αυτό. "

Ωστόσο, υπήρχε μια άλλη συνθήκη που πυροδότησε μια τεράστια διαμάχη στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία ήταν η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως ειρηνευτική δύναμη.

«Δεν υπήρξε ποτέ ρωσική δύναμη στο Αζερμπαϊτζάν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε ο Orujlu. “Δεν είναι απλώς αποστολή κατάπαυσης του πυρός. Έχουν βαριά όπλα, χτίζουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις που έχουν τα πάντα. Η ρωσική επιρροή στην περιοχή και το Αζερμπαϊτζάν θα γίνει αισθητή άμεσα. "

Ο Ίμπαντογλού, πολιτικός του Αζερμπαϊτζάν, είπε ότι ο λεγόμενος διάδρομος του Νακτσιβάν θα εξυπηρετούσε επίσης τα ρωσικά συμφέροντα. «Η Μόσχα προσπαθεί να έχει άμεση πρόσβαση στο Ιράν, καθώς προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους προς το νότο», είπε.

Πολλοί από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κατηγορούν την Άγκυρα για τη διευκόλυνση μιας επικράτησης για τη Ρωσία. Υπάρχει σχεδόν συναίνεση στο Αζερμπαϊτζάν ότι απαιτείται μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα κοντά στο Ναγρόνο-Καραμπάχ για την εξισορρόπηση της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής.

Η Άγκυρα φαίνεται αδιάφορη από την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή. Η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινού κέντρου παρακολούθησης κατάπαυσης του πυρός κοντά στα σύνορα του Καραμπάχ νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά οι όροι της συμφωνίας έχουν παραμείνει μυστικοί. «Είναι μόνο μια τακτική αποστολή παρατήρησης της κατάπαυσης του πυρός, τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος.

Παρόλο που θα μπορούσε να έχει βοηθήσει τη Ρωσία να αποκτήσει βάθος στο Αζερμπαϊτζάν, πολλοί στην Τουρκία και στη Δύση πιστεύουν ότι η σύγκρουση παγίωσε την ισχύ και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

«Πρόκειται για μια τεράστια γεωπολιτική αλλαγή υπέρ της Τουρκίας και Πιστεύω υπέρ του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Bryza, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ. "Η συμμετοχή της Τουρκίας στον Καύκασο πολιτικά και στρατιωτικά είναι καλό, και θα έλεγα ότι είναι σαφώς καλό και για το ΝΑΤΟ."

Ο Orujlu συμφωνεί. «Η Τουρκία έχει δώσει ένα παράδειγμα στις γειτονικές χώρες ότι ήταν αξιόπιστη και αποτελεσματική», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...