Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τα πρώτα ''σύννεφα'' Μόσχας-Άγκυρας στην σκία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Στον απόηχο των θλιβερών γεγονότων και του ξεριζωμού χιλιάδων Αρμενίων από τις πατρογονικές τους εστίες, τα πρώτα σύννεφα εμφανίζονται στις συνομιλίες Άγκυρας-Μόσχας για την επόμενη μέρα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Η Τουρκία και η Ρωσία διαφωνούν με την επιθυμία της Άγκυρας να δημιουργήσει ανεξάρτητο στρατιωτικό παρατηρητήριο στο έδαφος των Αζέρων, δήλωσε μια τουρκική πηγή, αφού οι δύο συμφώνησαν αυτό το μήνα να παρακολουθήσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν ήδη συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός στις 10 Νοεμβρίου, η οποία τερμάτισε εβδομάδες μάχης μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των εθνικών αρμενικών δυνάμεων στον θύλακα.


Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται από τους Αρμένιους.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία κλειδώθηκε στα εδαφικά οφέλη του Αζερμπαϊτζάν από τις μάχες, περιλαμβάνει την ανάπτυξη περίπου 2.000 Ρώσων ειρηνευτών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν σχετικά με τις παραμέτρους του μηχανισμού παρακολούθησης, αλλά η Τουρκία, ένας ένθερμος σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, θέλει επίσης τη δική της ανεξάρτητη θέση παρακολούθησης με την ενίσχυση της επιρροής της σε μια περιοχή που θεωρεί κλειδί για την ασφάλειά της.

"Η μεγαλύτερη διαφορά απόψεων τώρα είναι η θέση παρατήρησης που θα ιδρύσει η Τουρκία στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν", δήλωσε ανώνυμη τουρκική πηγή.

"Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο για την Τουρκία να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο στην περιοχή ανεξάρτητη από το κοινό κέντρο. Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο για την Τουρκία."

Η πηγή ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στη Μόσχα και ότι η Τουρκία αναμένεται τελικά να καταλήξει σε συμβιβασμό με τη Ρωσία.

Δεν υπήρχε άμεσο σχόλιο για το θέμα από τη Ρωσία, την Αρμενία ή το Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, με τους οποίους έχει στενούς εθνοτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, από την έναρξη της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πριν από σχεδόν 30 χρόνια και ζήτησε την απόσυρση των αρμενικών δυνάμεων από όλα τα εδάφη των Αζέρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ